Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Praktikus

Aszalás – érdemes nekilátni

Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha veszünk egy jó minőségű aszalógépet, és az idénygyümölcsöket, zöldségeket házilag aszaljuk benne.

Aszalás a múltban

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét. Őseink leggyakrabban napon illetve tűzön aszaltak. A répacukor megjelenéséig hazánkban is a gyümölcsök tartósításának legelterjedtebb módja ez volt, skanzenekben még láthatunk régi aszalókat, sütőkemencéket.

 

Aszalt almaszeletek
Aszalt almaszeletek

 

Miért jó az aszalás?

Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja, hiszen míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. Az aszalás további előnye, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének.

Mit és hogyan aszaljunk?

Jól aszalható gyümölcsök: alma, körte, kajszi, sárgabarack, szilva, meggy, füge
Zöldségek: paradicsom, gomba, paprika, fehérrépa, sárgarépa, hagyma, tök
Zöldfűszerek: petrezselyem, zeller, kapor, lestyán, citromfű, bazsalikom
Húsok: marhahúst, sertéshúst is lehet aszalni, sőt vannak, akik fehér húsokat és rákféléket vagy akár tonhalat is szárítanak

 

Aszalványok egy külföldi piacon
Aszalványok egy külföldi piacon

 

Az aszalógépekhez adnak részletes használati utasítást, mivel fajtánként eltérnek az aszalási idők. Egyes gyümölcsöket, például a körtét vagy az őszibarackot sokan cukros vízben áztatják aszalás előtt, ezzel növelve cukortartalmát. Almához citromsavas fürdőt, szilvához melegvizes, szódabikarbónás lemosást ajánlanak. Vannak olyan receptek, melyek a zöldségek sóoldatos áztatását javasolják. Megjegyezzük, hogy az ipari aszalás során gyakran többnyire használnak cukros oldatokat, valamint vegyi anyagokat az aszalványok állagának és színének megőrzése érdekében, ezek fogyasztásától érdemes tartózkodni, és mindenképpen elolvasni a csomagolást.

Amerikában, angolszász országokban népszerű étel a beef jerky. Ezt a hosszú, vékonyra szeletelt, napon szárított marhahúst még a kontinens felfedezése előtt a kecsua indiánok fogyasztották előszeretettel. A proteinben gazdag, tartós és jó minőségű beef jerky meglehetősen drága is.

Miben aszaljunk?

Aszalhatunk napon, sütőben vagy házilag összeállított aszalógépben.

A napon történő aszalással az a gond, hogy megfelelő szellőzést kell biztosítani, csak folyamatos melegben végezhetjük, és meg kell védenünk a terményeket a bogaraktól, legyektől. A megfelelő állapot elérése akár napokig is eltarthat.

A sütőben nehézkes lehet a folyamatos szellőzés biztosítása, sütő típusától függően nyitva kell hagynunk az ajtaját, és az aszalási idő nagyon hosszú lehet. Sokszor sokkal drágább így aszalni, mint ha elektromos aszalót használunk.

Talán a legpraktikusabb a tízezer forint alatti áron kapható elektromos aszalók használata, melyek forró levegő és szellőzés elegyével működnek. Az aszalás még géppel sem megy néhány perc alatt, a nedvességtartalomtól és az aszalvány méretétől függően 6-24 óráig tart
A többtálcás, elektromos aszalógépekkel esős időben is aszalhatunk, és egyszerre akár 5 kg zöldség és gyümölcs is elfér bennük. Kreatív háziasszonyok szárított virágot és agyagedényeket is készíthetnek az aszalógépben.

 

Aszalótálca aszalógépbe
Aszalótálca aszalógépbe

 

Sokan az aszalványokat szobahőnérsékleten még „utánszárítják”, hogy a penészedést biztosan elkerüljék. Az aszalt gyümölcs képes felvenni nedvességet, viszont ha teljesen kiszárítjuk, ezt a képességét elveszti. Az aszalványunk akkor van kész, ha megnyomkodva, kettétörve nem enged magából nedvességet, de tapintása még rugalmas.

Az aszalványok felhasználása

A kész aszalványt száraz, hűvös helyen tároljuk. Sokan a vászonzacskós, mások az üveges tárolásra esküsznek. A gyökereket, zöldfűszereket mindenképpen sötét üvegekben érdemes tárolni a kamrában.

 

Aszalt sziva
Aszalt szilva


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.