Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Zsemlegombóc
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
Nem igaz, hogy a befőzés olyan bonyolult feladat lenne. Néhány alapszabályt kell betartani, és kezdődhet a tartósítás - akár cukorral, akár anélkül. A jól végzett munka örömét pedig télen érezzük majd!
Alapszabályok

- Csak friss, hibátlan, ép, érett, de ne túl érett, jó minőségű gyümölcsből készítsünk befőttet, dzsemet, lekvárt.

- Felhasználás előtt alaposan mossuk meg az alapanyagokat, és mossuk el a kellékeket is (üveg, kanalak, tetők stb.) Ha kis piszok, baktérium marad az üvegeinkben, megromlik a tartalma.

- Az üvegeket mossuk ki tiszta vízzel, öblítsük ki, és fejjel lefelé hagyjuk lecsepegni! Sose töröljük ki!

- A tető alá nem kell celofánt vagy fóliát tenni. Egy-egy tetőt több éven át használhatunk, de mindig mossuk tisztára. Felbontáskor ne feszegessük késsel, mert utána már nem jól zár! Aki nagyon biztos akar lenni a dolgában, kenje át az üveg száját tiszta alkohollal.

Tartósítási tippek

- Ma már korszerű készítményeket használhatunk tartósításra (szorbinsav és sói, valamint a kén-dioxid származékok). Legismertebb a nátrium-benzoát. Ezekből elég egészen kis mennyiséget kevernünk a lekvárba, befőttbe. Ha nem vagyunk allergiások ezen anyagokra, semmilyen gondra nem kell számítanunk.

- Tartósítószer nélkül is befőzhetünk. A cukor, a méz természetes konzerválószer. A méz könnyebben emészthető, értékes ásványi anyagokat tartalmaz, és hangyasavtartalma miatt jobban tartósít, mint a cukor. A tartósításban kis mennyiségben az alkohol (rum, tiszta szesz) is segít.

- Ha egészségesebben szeretnénk befőzni, és esetleg a kalóriával is spórolni akarunk, választhatunk: vagy teljesen cukormentesen készítjük a lekvárt, vagy fruktózt, édesítőszert használunk. Ez esetben 1 kg gyümölcshöz kb. 2 evőkanál folyékony édesítőszert használjunk. A fruktóz gyümölcscukor, fogyaszthatják cukorbetegek, de majdnem annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor.

- A gőzölés és a dunsztolás is tartósít. Egyetlen hátránya: ha nem használunk tartósítószert, akkor felbontás után nagyon hamar el kell fogyasztani a lekvárt, befőttet, mert még hűtőben tárolva is könnyen megromlik.

Ha kedvet kaptál, nézd meg befőzős receptjeinket! >>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.