Nem minden zöldség és gyümölcs terem egész évben, a legtöbbet szinte csak hetekig élvezhetjük, így nem csoda, hogy már régen rájöttek arra az emberek, hogy ha nem akarnak egy évet várni az eperre vagy a barackra, akkor valahogy tartósítaniuk kell azokat. Legyen szó befőttről, lekvárról, kompótról vagy szörpről, számtalan formában eltehetjük télire a nyári termést, azonban nemcsak gyümölcsök, hanem zöldségek is kerülhetnek a befőttesüvegbe!
Aki annyira szerencsés, hogy van konyhakertje, vagy az egyik ismerősétől kapott egy nagyobb adag, friss és zamatos házi cukkinit, akkor jogosan merülhet fel a kérdés, mégis hogyan tudná ezt a zsenge zöldséget hosszan eltartani? A cukkini remekül tartósítható és még sok munka sincsen vele, ráadásul ezzel a módszerrel akár a téli hónapokban is rendelkezésedre áll majd az ízletes zöldség, ha finom ételeket készítenél.
A cukkiniből készülhet lekvár, krém vagy akár "befőtt" is. Megpróbálhatjuk lefagyasztani is, de mivel magas a nedvességtartalma, a felolvasztás után már nem lesz friss, roppanós. Az egyik legjobb megoldás, ha "befőttként" teszed el, és így akár ízletes rántott cukkinit is készíthetsz a télen.
A cukkinibefőtthöz mindössze cukkinire, vízre, sóra és citromsavra lesz szükség. A cukkinit meghámozzuk és felkarikázzuk, majd a szeleteket előzőleg teljesen csírátlanított befőttesüvegbe tesszük. Az üveget feltöltjük vízzel, hogy ellepje a cukkiniszeleteket, hozzáadjuk a sót ízlés szerint és a 1/2 kávéskanál citromsavat. Az üveget lezárjuk és 30 percre 100 Celsius-fokos dunsztba tesszük: a lezárt beffőtesüvegeket egy nagyobb fazékba pakoljuk, feltöltjük vízzel és felfőzzük. Ha kész, hagyjuk kihűlni – írja a Ripost.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.