Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Mákos guba
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legtöbb hús szinte könyörög egy jó mártásért, ezért nem árt, ha el tudod készíteni a két alap fajtát.

Bár a barna- és a fehérmártás elkészítése kissé időigényes, megéri pepecselni velük.

Barnamártás vad- és vörös húsokhoz

A barna (vagy spanyol) mártás elkészítésének egyszerűbb módja: tepsibe öntött kevés olajon 1 kg sertés- vagy borjúcsontot a sütőben, 220 fokon barnára pirítunk. Hozzáadunk 15 dkg vegyes zöldséget, 1 nagy vöröshagymát, fokhagymát, szemes borsot, majd további 5 percig pirítjuk.

Az esetleg odasült részeket felkapargatjuk, és az egészet lábosba tesszük. Felöntjük annyi csont- vagy erőlevessel, hogy ellepje a hozzávalókat. Felforraljuk, és 3-4 órán át főzzük. (A mártást ízesíthetjük még füstölt szalonna bőrkéjével, zellerzölddel, gombával.)

Végül 5 dkg zsírban megpirítunk 4 ek cukrot, hozzáadunk ugyanennyi lisztet és berántjuk vele a mártást. Belekeverünk 1 ek paradicsompürét, 2 dl vörösbort, babérlevelet meg kakukkfüvet, és jól összeforraljuk.

A leszűrt mártásnak simának, sötétbarna színűnek kell lennie. Ebből az alapból készíthető pl. a burgundi és a vadászmártás.

Fehérmártás halhoz és fehér húsokról

A fehér (sauce veloutée) vagy bársonyos mártáshoz 5-5 dkg vajból és lisztből világos rántást készítünk. Húslevessel vagy hallével gyorsan kevergetve felengedjük, sózzuk, borsozzuk és jól összeforraljuk.

Fontos szempont, hogy a mártást húsételekhez húslevessel, halételekhez hallével öntjük fel. Tálalás előtt átszűrjük, és tojássárgájával vagy tejszínnel gazdagítjuk.

Ennek az alapmártásnak a felhasználásával készül például a parajos velencei, a tejszínes és a zselatinos fehér zománcmártás.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, és adagokra osztva lefagyasztani.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.