Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Praktikus

Dobd fel a húsokat: így készül a házi fehér- és barnamártás

A legtöbb hús szinte könyörög egy jó mártásért, ezért nem árt, ha el tudod készíteni a két alap fajtát.

Bár a barna- és a fehérmártás elkészítése kissé időigényes, megéri pepecselni velük.

Barnamártás vad- és vörös húsokhoz

A barna (vagy spanyol) mártás elkészítésének egyszerűbb módja: tepsibe öntött kevés olajon 1 kg sertés- vagy borjúcsontot a sütőben, 220 fokon barnára pirítunk. Hozzáadunk 15 dkg vegyes zöldséget, 1 nagy vöröshagymát, fokhagymát, szemes borsot, majd további 5 percig pirítjuk.

Az esetleg odasült részeket felkapargatjuk, és az egészet lábosba tesszük. Felöntjük annyi csont- vagy erőlevessel, hogy ellepje a hozzávalókat. Felforraljuk, és 3-4 órán át főzzük. (A mártást ízesíthetjük még füstölt szalonna bőrkéjével, zellerzölddel, gombával.)

Végül 5 dkg zsírban megpirítunk 4 ek cukrot, hozzáadunk ugyanennyi lisztet és berántjuk vele a mártást. Belekeverünk 1 ek paradicsompürét, 2 dl vörösbort, babérlevelet meg kakukkfüvet, és jól összeforraljuk.

A leszűrt mártásnak simának, sötétbarna színűnek kell lennie. Ebből az alapból készíthető pl. a burgundi és a vadászmártás.

Fehérmártás halhoz és fehér húsokról

A fehér (sauce veloutée) vagy bársonyos mártáshoz 5-5 dkg vajból és lisztből világos rántást készítünk. Húslevessel vagy hallével gyorsan kevergetve felengedjük, sózzuk, borsozzuk és jól összeforraljuk.

Fontos szempont, hogy a mártást húsételekhez húslevessel, halételekhez hallével öntjük fel. Tálalás előtt átszűrjük, és tojássárgájával vagy tejszínnel gazdagítjuk.

Ennek az alapmártásnak a felhasználásával készül például a parajos velencei, a tejszínes és a zselatinos fehér zománcmártás.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, és adagokra osztva lefagyasztani.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.