Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legtöbb hús szinte könyörög egy jó mártásért, ezért nem árt, ha el tudod készíteni a két alap fajtát.

Bár a barna- és a fehérmártás elkészítése kissé időigényes, megéri pepecselni velük.

Barnamártás vad- és vörös húsokhoz

A barna (vagy spanyol) mártás elkészítésének egyszerűbb módja: tepsibe öntött kevés olajon 1 kg sertés- vagy borjúcsontot a sütőben, 220 fokon barnára pirítunk. Hozzáadunk 15 dkg vegyes zöldséget, 1 nagy vöröshagymát, fokhagymát, szemes borsot, majd további 5 percig pirítjuk.

Az esetleg odasült részeket felkapargatjuk, és az egészet lábosba tesszük. Felöntjük annyi csont- vagy erőlevessel, hogy ellepje a hozzávalókat. Felforraljuk, és 3-4 órán át főzzük. (A mártást ízesíthetjük még füstölt szalonna bőrkéjével, zellerzölddel, gombával.)

Végül 5 dkg zsírban megpirítunk 4 ek cukrot, hozzáadunk ugyanennyi lisztet és berántjuk vele a mártást. Belekeverünk 1 ek paradicsompürét, 2 dl vörösbort, babérlevelet meg kakukkfüvet, és jól összeforraljuk.

A leszűrt mártásnak simának, sötétbarna színűnek kell lennie. Ebből az alapból készíthető pl. a burgundi és a vadászmártás.

Fehérmártás halhoz és fehér húsokról

A fehér (sauce veloutée) vagy bársonyos mártáshoz 5-5 dkg vajból és lisztből világos rántást készítünk. Húslevessel vagy hallével gyorsan kevergetve felengedjük, sózzuk, borsozzuk és jól összeforraljuk.

Fontos szempont, hogy a mártást húsételekhez húslevessel, halételekhez hallével öntjük fel. Tálalás előtt átszűrjük, és tojássárgájával vagy tejszínnel gazdagítjuk.

Ennek az alapmártásnak a felhasználásával készül például a parajos velencei, a tejszínes és a zselatinos fehér zománcmártás.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget főzni, és adagokra osztva lefagyasztani.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.