Három éves koráig egészséges, tápláló és gondosan megválogatott házi ételeken felnövekvő gyermekem óvodába kerülve megtapasztalta a nagy magyar menzavalóságot. Igaz, a közétkeztetés napjainkban egyre jobban figyel a gyermekek megfelelő táplálására, de valljuk be, még mindig nem maga a tökély.
Bár én, mint gondoskodó anyuka naponta a kisfiam lelkére kötöm, hogy kóstoljon meg mindent, a gyerek mégiscsak válogatós, és ki tudja miből és mennyit eszik. Igazán csak akkor estem kétségbe, amikor Ábel bevallotta, hogy a kedvenc étele az óvodában a PORCUKOR. És persze a kenyeret megette uzsonnára, de csak úgy magában, és mást a nap folyamán nem is nagyon evett. Így tökéletesen igazolva érzem magam abban, hogy otthon továbbra is csak egészséges, tápláló, friss alapanyagokból készült ételek kerülhetnek a tányérjára. A nagyszülők notórius csokiosztogatását is egyre keményebben hárítom, és továbbra sem engedem a cukorkázást és nyalókázást, bármilyen elvetemült anyának is gondolnak.
Reggeli nélkül sehová
Az ébredés utáni első főétkezést a legtöbben kihagyják. A reggeli pedig még inkább létfontosságú lenne gyermekeinknek a megfelelő vércukorszint beállításához. Sok szülő számol be arról, hogy gyermeke csak az óvodában eszik először, vagy az iskolában az első óra után 9 óra körül. Pedig a kisgyermekek sokkal érzékenyebben reagálnak, ha leesik a vércukorszintjük: hirtelen hangulatváltásokkal, ingerlékenységgel, figyelmetlenséggel. Vagyis az energiaszint, a szellemi frissesség, valamint a koncentrációskészség fenntartásához nemcsak az fontos, hogy mit, hanem az is, hogy mikor eszünk.
Számos kutatás bebizonyította már, hogy a reggeliző iskolások magasabb teljesítményt nyújtanak szinte mindenben, jobb a számolási és problémamegoldó készségük, hatékonyabban válogatják ki és idézik vissza az információkat. Ezzel szemben ha kihagyják az első főétkezést, hajlamosabbak – akár már iskolába menet megvenni és – rászokni a magas zsír- és cukortartalmú, káros nassolnivalókra. Ráadásul romlik az emlékezetük, és szétszórtabbak lesznek.
Ha egy kisgyermeket már korán hozzászoktatunk a reggelihez, óvodás és iskolás korban is igényelni fogja. Természetesen a rohanó hétköznapokon nem kell villásreggelire gondolni - azokat meghagyhatjuk a hétvégékre -, megteszi egy kis sajtos, mézes vagy lekváros rozskenyér tejjel vagy magas, lehetőleg 100%-os gyümölcstartalmú, édesítőszer és cukor nélküli gyümölcslével.
Sok gyerek szereti a gabonapelyheket. Ezek választásánál törekedjünk arra, hogy teljes kiőrlésűt és minél kevesebb cukrot tartalmazót válasszunk, és az ízesítéseket is változtassuk, ne a doboz mintája vagy a hozzá csatolt csalogató ajándék befolyásoljon a választásnál, hanem gyermekünk egészsége.
Gyors, a bolti változatoknál olcsóbb és egészséges reggelit készíthetünk natúr joghurt, müzli, aszalt és friss gyümölcsök keverékéből, amit mézzel vagy házi lekvárral ízesíthetünk. A friss natúr joghurtok probiotikumai erősítik a gyermekek immunrendszerét, és emésztésüket is elősegítik.
Délutáni vitaminpótlás
A közintézmény elhagyása után, amint újra magunkhoz öleljük utódunkat, érdemes elkezdeni bepótolni a napi tápanyagfelvételt. Ha korán hozzászoktatjuk és megszerettetjük gyermekünkkel a friss gyümölcsöket és zöldségeket, örömmel veszi majd a pótuzsonnaként elé tálalt - a könnyebb fogyaszthatóság kedvéért - apróra vágott gyümölcsöket és zöldségeket.
Persze itt sem kell semmi kivitelezhetetlenre gondolni. Már akkor sokat tettünk gyermekünkért, ha egy kis műanyag dobozba szezonális gyümölcsöt vagy zöldséget darabolunk neki, amit a hazafelé vezető úton könnyen elrágcsálhat. Egy szép alma, friss szőlőszemek, esetleg egy szál felkarikázott répa rengeteg vitamint és rostot tartalmaz. Tarthatunk hol gyümölcs, hol zöldségdélutánt. Alkalmanként olajos magvakat: diót, nem sózott, hanem csak pörkölt vagy natúr mogyorót, aszalt gyümölcsöket is rejthetünk az uzsidobozba.
Tápláló vacsora
A vacsorával lényegi ponthoz érkeztünk, hiszen estére minden gyerek megéhezik, ilyenkor tudjuk leginkább a menzás étkeztetésen porcukrozó gyermekünkbe beletölteni a hasznos és egészséges tápanyagokat.
Legtöbbször idő hiányában a hideg vacsora mellett döntünk. Ilyenkor fontos, hogy a gyermek jó minőségű, lehetőség szerint teljes kiőrlésű pékáruhoz jusson. Kenjünk vajat a gyermek szendvicsére, ahhoz a menzán úgysem jut hozzá. Feltétként válasszunk igényes, kevésbé zsíros felvágottakat és sajtot. Nem kell minden nap mindkettőből venni, lehet egyik nap egy jó sonka, másik nap egy kis sajt, így anyagilag sem olyan megterhelő a család vacsoráztatása.
Készíthetünk szendvicskrémeket is, főzhetünk vagy süthetünk tojást, egy héten legalább egyszer. Hetente, kéthetente hal is kerülhet a tányérra, akár konzerv formájában is. A friss idényzöldség - paprika, paradicsom, uborka, télen sörretek, cékla - viszont soha ne hiányozzon a menüből.
Vacsorára főzelékeket is készíthetünk egyszerű feltétekkel, hiszen hétvégén a legtöbb családban nem ezen ételeké a főszerep, hétköznap a menzán pedig ki tudja, miből mennyi jutott a gyerekbe. A főzelékek rántásához, habarásához érdemes teljes kiőrlésű lisztet használni, minőségileg ugyanúgy sűrít, mint fehér társa, viszont sokkal több rostot és hasznos tápanyagot tartalmaz, amire most nagy szüksége lesz gyermekünknek.
Persze egyszer-egyszer a gyerekek nagy kedvenceit, a spagettit vagy a pizzát is bevethetjük. Ilyenkor a legjobb, ha titkosan csempésszük a hasznos tápanyagokat az ételbe. A darált hús mellé répát is reszelhetünk a paradicsomszószba, a pizzát pedig sok zöldséggel, sajttal és friss csirkemellel gazdagítsuk a nehéz, tartósítószeres és zsíros kolbászok és felvágottak helyett.
Hétvégi raktározás
Hétvégén van idő, együtt a család, az összes étkezést kontrolálhatjuk. Ilyenkor feltétlenül érdemes levest is főzni, hiszen hét közben erre ritkán van lehetőség. A gyerekek által közkedvelt húslevesen kívül számos egyéb levessel járhatunk a kedvükben. A hagyományos gyümölcs- és zöldséglevesek mellett nagy népszerűségnek örvendenek a különböző könnyen elkészíthető krémlevesek, melyek tejszínnel vagy krumplival sűrítve, ropogós levesgyönggyel tálalva minden gyereket levesznek a lábáról. Bármilyen friss vagy mirelit zöldségből készíthetjük: egy kis fűszerezés, turmixolás, és már kész is.
Hétvégén mindenképpen kapjon a fejlődésben levő gyermek friss, minőségi húst, a félkész előre elkészített, tartósítószeres, sokszor alacsony hústartalmú fagyaszott húskészítményeket ilyenkor kerüljük. A kedvelt sült krumpli mellé pároljunk zöldségeket: brokkolit, répát, zöldbabot is, a rizst színesíthetjük kukoricával vagy zöldborsóval és petrezselyemmel.
Ilyenkor persze egy kis édesség is kijár. A legegyszerűbb és egyben egészséges megoldás egy könnyen elkészíthető kavarós süti vagy muffin, friss joghurtból vagy tejből, fehér és teljes kiőrlésű liszt keverékéből. Az édesítésnél használhatunk mézet, szőlő- vagy gyümölcscukrot, a túlfinomított répacukorból jut bőven az oviban. A sütibe szórhatunk friss és aszalt gyümölcsöket, diót, vagy tehetünk bele kakaóport, így máris egészséges csokis sütit varázsoltunk.
Hétvégén van idő elővenni a porosodó gyümölcscentrifugát is, és a hétköznapokról megmaradt zöldségeket és gyümölcsöket a gyerekbe tölteni folyadék formájában, így lesz újra hely a hűtőben a jövő heti friss adagnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.