Fontos, hogy a nyaralás ideje alatt se feledkezzünk meg otthonunk és berendezési tárgyaink védelméről. A legtöbb lakásban a fagyasztó okozza a legnagyobb bizonytalanságot. Mi a jobb? Kiüríteni még indulás előtt, vagy rábízni a benne lévő élelmiszereket a sorsra, az elektromos művekre és reménykedni, hogy nem lesz sem hosszabb, sem rövidebb áramszünet? Az, hogy a fagyasztóban tárolt élelmiszerek fogyaszthatóak lesznek-e még a nyaralás után, nemcsak a pénztárcánknak nem mindegy, hanem az egészségünk miatt sem. Egy egyszerű módszer segít megelőzni az esetleges ételmérgezést.
A fagyasztás csak akkor hosszabbítja meg az élelmiszerek eltarthatóságát, ha az alacsony hőmérséklet folyamatosan biztosított. Ha kiolvasztjuk az élelmiszert, azt nem szabad újra lefagyasztani, mivel fennáll a káros baktériumok és mikroorganizmusok elszaporodásának veszélye. Ha nem tartózkodunk otthon, előfordulhat, hogy áram nélkül marad a hűtő, az élelmiszer pedig felolvad és újra megfagy, ami veszélyes. Ezért jó az érmés trükk – máris eláruljuk, miről van szó!
Az érmés trükk használata: két nappal az indulás előtt öntsünk egy tálkába vagy kisebb üvegbe vizet és tegyük az edényt a fagyasztóba. Amikor a víz megfagy, helyezzünk egy érmét a felszínére és tegyük vissza az egészet a hűtőbe. Amikor visszatérünk a nyaralásból, ellenőrizzük az érme helyzetét:
További hasznos tippek a fagyasztó használatához:
• Béleljük ki az üres helyeket régi újságpapírokkal, így kevesebb meleg levegő jut be a fagyasztóba, amikor az ajtót kinyitjuk.
• Az ételeket tároljuk fóliába, azt ugyanis könnyebb kivenni a fagyasztóból, mert kevésbé ragad.
• A kellemetlen szagok megszüntetéséhez tegyünk egy tál szódabikarbónát egy órára a fagyasztóba.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.