Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Praktikus

Ez történik a csípős paprikával, ha kikaparjuk a magjait!

Paprika
Ki az, aki úgy gondolja, hogy ha kikaparja a magokat a paprikából, az kevésbé vagy egyáltalán nem lesz csípős? Nos, annak, aki most fejben feltette a kezét, eláruljuk: téves az elképzelés. A paprika ereje nem a magjában rejlik.

Ha kimagozzuk a csípős paprikát, az veszít az erejéből, ugye? A rövid, kiábrándító válaszunk az, hogy nem. A hosszabb, hogy nem különösebben. A még hosszabb, magyarázattal megspékelt válasz pedig az, hogy nem, mivel a paprikamag nem tartalmaz kapszaicint: azt a bizonyos vegyületet, ami a paprikafélék csípősségét adja.

Melyik részében van a paprika ereje?

Nem véletlenül hívjuk azokat a kis kocsányokat, amin a magok lógnak, a paprika erejének. Ha azokat kivágjuk, megszabadulunk a paprika csípősségének javától – persze fajtája válogatja, hogy mennyire. A magyar fűszerpaprika például eredetileg egy csípős fajta, viszont 1928-ban Kalocsán rájöttek, hogy ha kivágják a paprika ereit, és azok nélkül, valamint a paprikamagok nélkül szárítják és őrlik meg, a végeredmény egy édeskés, zamatos paprikapor lesz. Ugyanakkor, ha egy jalapeñot vagy Carolina Reapert próbálnánk meg kierezni, még messze nem lennének jó szendvicsalapanyagok, mivel ezeknek bőséggel van kapszaicin a húsában és a magházában is.

A paprika magja nem, a húsa és a magháza annál jobban csíphet! (Fotó: Shutterstock)
A paprika magja nem, a húsa és a magháza annál jobban csíphet! (Fotó: Shutterstock)


DE akkor mi van a paprikamagban?

Olaj, mégpedig rengeteg – persze a saját térfogatához viszonyítva –, és benne oldott állapotban, A- és E-vitamin, illetve béta-karotin található. Emellett a paprika ízesszenciája a magjában rejlik, így nem csoda, hogy nemcsak fűszerpaprikába, de az Erős Pistába is beledarálják, sőt hidegen sajtolt fűszerolajat is készítenek belőle.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.