Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Praktikus

Ez történik a csípős paprikával, ha kikaparjuk a magjait!

Paprika
Ki az, aki úgy gondolja, hogy ha kikaparja a magokat a paprikából, az kevésbé vagy egyáltalán nem lesz csípős? Nos, annak, aki most fejben feltette a kezét, eláruljuk: téves az elképzelés. A paprika ereje nem a magjában rejlik.

Ha kimagozzuk a csípős paprikát, az veszít az erejéből, ugye? A rövid, kiábrándító válaszunk az, hogy nem. A hosszabb, hogy nem különösebben. A még hosszabb, magyarázattal megspékelt válasz pedig az, hogy nem, mivel a paprikamag nem tartalmaz kapszaicint: azt a bizonyos vegyületet, ami a paprikafélék csípősségét adja.

Melyik részében van a paprika ereje?

Nem véletlenül hívjuk azokat a kis kocsányokat, amin a magok lógnak, a paprika erejének. Ha azokat kivágjuk, megszabadulunk a paprika csípősségének javától – persze fajtája válogatja, hogy mennyire. A magyar fűszerpaprika például eredetileg egy csípős fajta, viszont 1928-ban Kalocsán rájöttek, hogy ha kivágják a paprika ereit, és azok nélkül, valamint a paprikamagok nélkül szárítják és őrlik meg, a végeredmény egy édeskés, zamatos paprikapor lesz. Ugyanakkor, ha egy jalapeñot vagy Carolina Reapert próbálnánk meg kierezni, még messze nem lennének jó szendvicsalapanyagok, mivel ezeknek bőséggel van kapszaicin a húsában és a magházában is.

A paprika magja nem, a húsa és a magháza annál jobban csíphet! (Fotó: Shutterstock)
A paprika magja nem, a húsa és a magháza annál jobban csíphet! (Fotó: Shutterstock)


DE akkor mi van a paprikamagban?

Olaj, mégpedig rengeteg – persze a saját térfogatához viszonyítva –, és benne oldott állapotban, A- és E-vitamin, illetve béta-karotin található. Emellett a paprika ízesszenciája a magjában rejlik, így nem csoda, hogy nemcsak fűszerpaprikába, de az Erős Pistába is beledarálják, sőt hidegen sajtolt fűszerolajat is készítenek belőle.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.