Dödölle - az eredeti recept
Csupacsokis brownie
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Klasszikus kuglóf
Kínai szezámmagos csirke
Praktikus

Ez történik a csípős paprikával, ha kikaparjuk a magjait!

Paprika
Ki az, aki úgy gondolja, hogy ha kikaparja a magokat a paprikából, az kevésbé vagy egyáltalán nem lesz csípős? Nos, annak, aki most fejben feltette a kezét, eláruljuk: téves az elképzelés. A paprika ereje nem a magjában rejlik.

Ha kimagozzuk a csípős paprikát, az veszít az erejéből, ugye? A rövid, kiábrándító válaszunk az, hogy nem. A hosszabb, hogy nem különösebben. A még hosszabb, magyarázattal megspékelt válasz pedig az, hogy nem, mivel a paprikamag nem tartalmaz kapszaicint: azt a bizonyos vegyületet, ami a paprikafélék csípősségét adja.

Melyik részében van a paprika ereje?

Nem véletlenül hívjuk azokat a kis kocsányokat, amin a magok lógnak, a paprika erejének. Ha azokat kivágjuk, megszabadulunk a paprika csípősségének javától – persze fajtája válogatja, hogy mennyire. A magyar fűszerpaprika például eredetileg egy csípős fajta, viszont 1928-ban Kalocsán rájöttek, hogy ha kivágják a paprika ereit, és azok nélkül, valamint a paprikamagok nélkül szárítják és őrlik meg, a végeredmény egy édeskés, zamatos paprikapor lesz. Ugyanakkor, ha egy jalapeñot vagy Carolina Reapert próbálnánk meg kierezni, még messze nem lennének jó szendvicsalapanyagok, mivel ezeknek bőséggel van kapszaicin a húsában és a magházában is.

A paprika magja nem, a húsa és a magháza annál jobban csíphet! (Fotó: Shutterstock)
A paprika magja nem, a húsa és a magháza annál jobban csíphet! (Fotó: Shutterstock)


DE akkor mi van a paprikamagban?

Olaj, mégpedig rengeteg – persze a saját térfogatához viszonyítva –, és benne oldott állapotban, A- és E-vitamin, illetve béta-karotin található. Emellett a paprika ízesszenciája a magjában rejlik, így nem csoda, hogy nemcsak fűszerpaprikába, de az Erős Pistába is beledarálják, sőt hidegen sajtolt fűszerolajat is készítenek belőle.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.