Válaszd ki a hentespultban az elkészítendő ételhez leginkább megfelelő fajta nyers húsdarabot. Hűtőtáskában szállítsd haza, és mielőbb dolgozd fel. Lehetőleg csak annyit vegyél, amennyi szükséges. A felesleget is darálva fagyaszd le, mert fagyasztottból nem készülhet darált hús.
A sertéshús a legszaftosabb, mert magas (kb. 20%) a zsírtartalma. Darálásra egyaránt alkalmas a comb, a lapocka és az oldalas. (A comb a legsoványabb.)
A marhahús soványabb (kb. 14% zsírtartalmú), viszont intenzívebb ízű, mint a sertés. Darálásra leginkább ajánlott a tarja és a vesepecsenye. A tatár bifszteknek elkészített bélszín nyersen is fogyasztható.
A fele-fele arányban sertést és marhát tartalmazó vegyes darált hús átlagos zsírtartalma 18%.
A szárnyasból (többnyire pulykacombból) készülő darált hús a legsoványabb (kb. 5% zsírtartalmú).
Csevapcsicsához és köftéhez való bárányhúst általában török, szír vagy keleti élelmiszereket árusító boltokban lehet beszerezni. Darálva max. 20% a zsírtartalma.
Egészséged és karcsúságod megóvása érdekében darálva is iktass be minél több halat az étrendedbe! Kiváló zöldségek töltésére és halburgerbe vagy fasírtnak. A lazac, tonhal és makréla kb. 10%, a legtöbb földközi-tengeri hal 7-9%, a fogas pedig csupán 2% zsírt tartalmaz.
1. Akár a nagyitól örökölt tekerős darálód, akár tárcsával ellátott konyhai robotod vagy késes aprítógéped van, az első számú parancs a tisztaság. A fém alkatrészeket tökéletesen fertőtlenítheted, ha forró vízben kifőzöd, majd lehűlés után berakod a fagyasztóba 12 órára. A műanyag tartozékokat gondosan mosogasd el, végül forrázd le egy tálban, amennyiben bírják a hőt.
2. A hazaszállított friss húst csomagold be folpakba, és pihentesd a fagyasztóban kb. 1 órát. Ennek köszönhetően könnyebben tudod darabolni.
3. A lehűtött húst vágd fel max. 6 cm-es kockákra.
4. Tegyél egy adagot a kézi daráló tölcsérébe, és finoman nyomd le, miközben tekered a kart. Elektromos darálónál használd a tömőfát, hogy megkönnyítsd a hús áthaladását a tárcsán.
A késes aprítógépet a kívánt finomság eléréséig működtesd.
A darált hús megnövekedett támadási felületet kínál a kórokozóknak, ezért különösen fontos a higiéniai szabályok betartása és a hűtés.
Normál hűtőszekrényben a ledarált nyers hús gond nélkül eltartható 12 órán át. 7-8 foknál hidegebb hűtőtérben akár tovább is, de legjobb, ha még aznap feldolgozod.
A jól átsütött fasírtot kb. 1 hétig tárolhatod a frigóban.
Kisokos a bolti darált húsról
Előrecsomagolt termék esetén kötelező feltüntetni a címkén a származási helyet, a tartósító adalékokat és a fogyaszthatóság utolsó napját, valamint a hús és a zsír arányát, de az nem derül ki pontosan, hogy az állat mely részeit darálták le. Aggódni azonban nem kell, mert az EU-ban előírás, hogy darált hús csak nagyobb darab friss húsból készülhet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.