Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Praktikus

Tudtad? Ezért lisztezd be a sütikiszúrót!

A különböző alakú kekszek elkészítése ma már tényleg gyerekjáték, hiszen mindenféle egyedi formában és méretben kaphatók kiszúrók. Nem mindegy azonban, hogy milyen anyagból készül a forma, és az sem, hogyan használjuk.

Nagymamáink úgy tanították, hogy a kiszúrót mindig mártsuk lisztbe, mielőtt a tésztából kikanyarintanánk egy darabot, és persze a „régi öregeknek” igazuk volt.

A liszt
A liszt

Nem is egy, hanem rögtön két okot is mondunk, hogy miért jó, ha szaggatásnál kéznél van a liszt. Az egyik, hogy a liszt bevonja a kiszúrót, ami megakadályozza, hogy a tészta a formához ragadjon használat közben. Így a tészta nem fog elszakadni, a kiszúróba pedig nem ragad bele egyre több nyers tészta. A másik ok: a liszt a tészta szélére ragadva lezárja a sütit, így az jobban megőrzi formáját sütés közben.

Műanyag vagy fém?

Azt már tudjuk, hogy miért érdemes belisztezni a kiszúrót. De vajon milyen anyagból készült formákat válasszunk? Bár az olcsóbb műanyag kiszúrók is jók, ha igazán profi végeredményt szeretnénk, válasszunk rozsdamentes acélból készülteket. Ezek ugyanis éles széleiknek köszönhetően bonyolultabb, részletesebb minták vágására is alkalmasak.

Linzer, a kedvenc

A leggyakrabban linzer készítésénél használunk kiszúrót. A klasszikus, lekvárral töltött variációt akár te is kipróbálhatod!

Klasszikus linzer / Fotó: MME
Klasszikus linzer / Fotó: MME

A linzer hozzávalói:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • lekvár

A linzer elkészítésének pontos leírását ITT találod.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.