Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Praktikus

Tudtad? Ezért lisztezd be a sütikiszúrót!

A különböző alakú kekszek elkészítése ma már tényleg gyerekjáték, hiszen mindenféle egyedi formában és méretben kaphatók kiszúrók. Nem mindegy azonban, hogy milyen anyagból készül a forma, és az sem, hogyan használjuk.

Nagymamáink úgy tanították, hogy a kiszúrót mindig mártsuk lisztbe, mielőtt a tésztából kikanyarintanánk egy darabot, és persze a „régi öregeknek” igazuk volt.

A liszt
A liszt

Nem is egy, hanem rögtön két okot is mondunk, hogy miért jó, ha szaggatásnál kéznél van a liszt. Az egyik, hogy a liszt bevonja a kiszúrót, ami megakadályozza, hogy a tészta a formához ragadjon használat közben. Így a tészta nem fog elszakadni, a kiszúróba pedig nem ragad bele egyre több nyers tészta. A másik ok: a liszt a tészta szélére ragadva lezárja a sütit, így az jobban megőrzi formáját sütés közben.

Műanyag vagy fém?

Azt már tudjuk, hogy miért érdemes belisztezni a kiszúrót. De vajon milyen anyagból készült formákat válasszunk? Bár az olcsóbb műanyag kiszúrók is jók, ha igazán profi végeredményt szeretnénk, válasszunk rozsdamentes acélból készülteket. Ezek ugyanis éles széleiknek köszönhetően bonyolultabb, részletesebb minták vágására is alkalmasak.

Linzer, a kedvenc

A leggyakrabban linzer készítésénél használunk kiszúrót. A klasszikus, lekvárral töltött variációt akár te is kipróbálhatod!

Klasszikus linzer / Fotó: MME
Klasszikus linzer / Fotó: MME

A linzer hozzávalói:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • lekvár

A linzer elkészítésének pontos leírását ITT találod.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.