Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Praktikus

Tudtad? Ezért lisztezd be a sütikiszúrót!

A különböző alakú kekszek elkészítése ma már tényleg gyerekjáték, hiszen mindenféle egyedi formában és méretben kaphatók kiszúrók. Nem mindegy azonban, hogy milyen anyagból készül a forma, és az sem, hogyan használjuk.

Nagymamáink úgy tanították, hogy a kiszúrót mindig mártsuk lisztbe, mielőtt a tésztából kikanyarintanánk egy darabot, és persze a „régi öregeknek” igazuk volt.

A liszt
A liszt

Nem is egy, hanem rögtön két okot is mondunk, hogy miért jó, ha szaggatásnál kéznél van a liszt. Az egyik, hogy a liszt bevonja a kiszúrót, ami megakadályozza, hogy a tészta a formához ragadjon használat közben. Így a tészta nem fog elszakadni, a kiszúróba pedig nem ragad bele egyre több nyers tészta. A másik ok: a liszt a tészta szélére ragadva lezárja a sütit, így az jobban megőrzi formáját sütés közben.

Műanyag vagy fém?

Azt már tudjuk, hogy miért érdemes belisztezni a kiszúrót. De vajon milyen anyagból készült formákat válasszunk? Bár az olcsóbb műanyag kiszúrók is jók, ha igazán profi végeredményt szeretnénk, válasszunk rozsdamentes acélból készülteket. Ezek ugyanis éles széleiknek köszönhetően bonyolultabb, részletesebb minták vágására is alkalmasak.

Linzer, a kedvenc

A leggyakrabban linzer készítésénél használunk kiszúrót. A klasszikus, lekvárral töltött variációt akár te is kipróbálhatod!

Klasszikus linzer / Fotó: MME
Klasszikus linzer / Fotó: MME

A linzer hozzávalói:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • lekvár

A linzer elkészítésének pontos leírását ITT találod.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.