Nagymamáink úgy tanították, hogy a kiszúrót mindig mártsuk lisztbe, mielőtt a tésztából kikanyarintanánk egy darabot, és persze a „régi öregeknek” igazuk volt.
Nem is egy, hanem rögtön két okot is mondunk, hogy miért jó, ha szaggatásnál kéznél van a liszt. Az egyik, hogy a liszt bevonja a kiszúrót, ami megakadályozza, hogy a tészta a formához ragadjon használat közben. Így a tészta nem fog elszakadni, a kiszúróba pedig nem ragad bele egyre több nyers tészta. A másik ok: a liszt a tészta szélére ragadva lezárja a sütit, így az jobban megőrzi formáját sütés közben.
Azt már tudjuk, hogy miért érdemes belisztezni a kiszúrót. De vajon milyen anyagból készült formákat válasszunk? Bár az olcsóbb műanyag kiszúrók is jók, ha igazán profi végeredményt szeretnénk, válasszunk rozsdamentes acélból készülteket. Ezek ugyanis éles széleiknek köszönhetően bonyolultabb, részletesebb minták vágására is alkalmasak.
A leggyakrabban linzer készítésénél használunk kiszúrót. A klasszikus, lekvárral töltött variációt akár te is kipróbálhatod!
A linzer hozzávalói:
A linzer elkészítésének pontos leírását ITT találod.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.