Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Praktikus

Ezzel az eszközzel gyerekjáték a sodrófa tisztítása: mindenki fiókjában ott lapul

A sodrófáról érdemes rögtön leszedni a ráragadt tésztát /Fotó: Shutterstock
Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lapulna a fiókban, a szekrényben vagy a spájzban egy sodrófa. A leggyakrabban fa az anyaga, de léteznek műanyag változatok is, melyeket könnyű tisztítani, ellentétben a fából készültekkel.

Ha nem mosod el rögtön, akkor a tészta rá tud kövülni a sodrófára, és ha nekiállsz kapargatni, fennáll a veszélye annak is, hogy megsérted a fa felületét és kihasítasz belőle egy darabot. Ha pedig megsérül, azaz "lyukas lesz", akkor már nem lehet vele sima és egyenletes felületet nyújtani. Ezért ha tudod, minden használat után rögtön tisztítsd meg a nyújtófát. Elmondjuk, hogyan is érdemes tisztítani!

A sodrófát rögtön használat után érdemes megtisztítani /Fotó: Shutterstock
A sodrófát rögtön használat után érdemes megtisztítani /Fotó: Shutterstock

Így tisztítsd a sodrófát

Akár kelt, akár linzertésztát nyújtasz, óhatatlanul is rátapadnak a tésztadarabok a sodrófára, nem beszélve arról, hogy könnyen lisztes, cukros, vagy akár töltelékes is lesz a fa. Érdemes minden használat, azaz sütés után alaposan megtisztítani. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha először leszeded róla a rátapadt, nagyobb tésztadarabokat, majd ezután elmosogatod.

A kaparáshoz azonban nem szabad éles kést használni, mert vájatot faraghatsz a sodrófa sima felületébe!

A még nyers vagy már megszáradt tészta lekaparására a legjobb eszköz a műanyag habkártya vagy a trokser (tésztavágó), mely ugyan fém, de tompa az "éle", ezért úgy tudod vele leszedni a tésztát a sodrófáról, hogy nem sérül meg a fa felülete. Remek eszköz erre még a vajazókés, ami mindenkinél van otthon, vagy egy éles késnek a tompa oldala. Ha megtisztítottad a sodrófát a tésztától és az egyéb, darabos szennyeződésektől, akkor jöhet a mosogatás.

A tésztavágó és a habkártya is remek eszköz a sodrófa tisztítására /Fotó: Shutterstock
A tésztavágó és a habkártya is remek eszköz a sodrófa tisztítására /Fotó: Shutterstock

Így mosogasd el a sodrófát

A fa eszközök könnyen magukba szívják a vizet és így a vegyszereket (a mosogatószert) is, ezért sem szabad például mosogatógépbe tenni, hosszan áztatni, vagy erős kemikáliát (súrolószert) használni a tisztítása során. Ha lekapartad a tésztát a sodrófáról, akkor nedvesíts be egy szivacskendőt, tegyél rá egy csepp mosogatószert, habosítsd fel, enyhén öblítsd át a rongyot, hogy csak minimális hab maradjon rajta, majd ezzel tisztítsd meg a fát. Ezután alaposan öblítsd el, de ne tartsd sokáig a folyó víz alatt!

Ha kész, tedd a radiátorra, vagy támaszd a konyhapulton a falnak, a lényeg hogy legyen lehetősége a fa minden oldalának alaposan megszáradni. Csak azután tedd el a fiókba, a szekrénybe vagy a spájzba, hogy a fa teljesen megszáradt.

+Tipp: A mosogatószer helyett használhatsz szódabikarbónát is. Szórj a sodrófára a fehér porból, nedvesíts be egy konyharuhát vagy mosogatókendőt, majd alaposan dörzsöld át a fát. Ezután gyorsan öblítsd el és hagyd megszáradni – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.