A görögdinnye a nyári gyümölcsök közül a legnépszerűbb, hiszen lehűtve fogyasztva elképesztően frissítő hatású. Azonban a tökéleteset megtalálni nem olyan egyszerű, különösen, ha egészben vásároljuk a gyümölcsöt.
Miért olyan jó a dinnye a forró napokon? Elsősorban azért, mert nagyon magas a víztartalma, így gyorsan oltja a szomjat és hűsíti a testet. Sajnos gyakran előfordul, hogy a mézédes, roppanós belső helyett kásás, ízetlen a dinnye húsa. Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, mutatjuk, hogyan érdemes dinnyét vásárolni!
Lékeltetni, azaz a dinnyét megkóstolni egy jó ideje már nem lehet, így kénytelenek vagyunk a dinnye külsejére hivatkozva vásárolni. Ez abból a szempontból nem is baj, hogy az egész dinnye sokkal tovább, akár 7 napig is megőrzi a frissességét. (A kereskedők által félbevágott és lefóliázott dinnyét sem lehet megkóstolni, ám annak legalább a színe árulkodó, illetve finoman meg is nyomható a dinnye húsa, így következtetni tudunk, hogy milyen lehet az íze.)
Így válasszunk dinnyét
Az első, amit figyelembe kell venni, az a dinnye mérete. A kis dinnyék gyakran nem elég édesek, míg a nagyon már túlérettek, ezért ajánlott a közepes méretet választani.
Ha szemre megvan ez a méret, ellenőrizni kell a súlyát. A súly azt jelzi, hogy mennyi húsa van a dinnyének, és hogy mennyire lédús a gyümölcs.
A jó dinnyének ezen kívül enyhe, kellemes aromája van, különösen az alján. Ha intenzív, túl édes szagot, vagy eredt gyümölcsillatot érzünk, az azt jelenti, hogy a dinnye már nagy valószínűség szerint nem jó.
Nézzük meg a gyümölcs alján lévő foltot is. Ennek sárgának kell lennie; ha fehér, a dinnye biztosan nem érett. A folt egyébként az a hely, ahol a dinnye az érés során a földdel érintkezett. Minél sárgább vagy narancssárgább a folt, annál érettebb a dinnye.
Nagyon fontos azt megnéznünk, hogy milyen a görögdinnye kocsánya. Állapota ugyanis utal arra, hogy mikor szedte le a termelő. Ha még friss és zöld a szára, vagy meg van csavarodva, akkor nem volt rendesen ideje beérni. Ez utóbbi esetben ugyanis a dinnye forgatásával próbálták az érési folyamatot gyorsítani. Meg ne vedd, mert éretlen! Akkor igazán ízletes , ha a kocsány már száradt, de még nem teljesen. Ilyenkor pontosan jó időben került a piacra.
A dinnye színe is árulkodó: a legjobb dinnyéknek mély, gazdag zöld színük van. A rajta lévő jellegzetes sárgásbarna karcolások azt jelzik, hogy a gyümölcs lédús.
Végül ütögessük vagy rázzuk meg a dinnyét. Ha mély hangot ad ki, mintha zörögne, akkor megvehetjük. Ha csendes, akkor a gyümölcs éretlen.
Extra tipp:
Egy másik apróság, amely elárulja, hogy a dinnye nem ízletes, a szára. Ha még zöld, a gyümölcs nem lesz túl édes és lédús. Jobb, ha olyan példányokat keresünk, amelyeken barna folt van a szár helyén.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.