Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Praktikus

Elég egy pillantás a görögdinnyére, és máris tudod, melyik az édes!

A görögdinnye a nyári gyümölcsök közül a legnépszerűbb, hiszen lehűtve fogyasztva elképesztően frissítő hatású. Azonban a tökéleteset megtalálni nem olyan egyszerű, különösen, ha egészben vásároljuk a gyümölcsöt.

Miért olyan jó a dinnye a forró napokon? Elsősorban azért, mert nagyon magas a víztartalma, így gyorsan oltja a szomjat és hűsíti a testet. Sajnos gyakran előfordul, hogy a mézédes, roppanós belső helyett kásás, ízetlen a dinnye húsa. Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, mutatjuk, hogyan érdemes dinnyét vásárolni!

Nem nehéz mézédes dinnyét vásárolni, csak tudni kell, hogy mire figyeljünk / Fotó: Shutterstock
Nem nehéz mézédes dinnyét vásárolni, csak tudni kell, hogy mire figyeljünk / Fotó: Shutterstock

Lékeltetni, azaz a dinnyét megkóstolni egy jó ideje már nem lehet, így kénytelenek vagyunk a dinnye külsejére hivatkozva vásárolni. Ez abból a szempontból nem is baj, hogy az egész dinnye sokkal tovább, akár 7 napig is megőrzi a frissességét. (A kereskedők által félbevágott és lefóliázott dinnyét sem lehet megkóstolni, ám annak legalább a színe árulkodó, illetve finoman meg is nyomható a dinnye húsa, így következtetni tudunk, hogy milyen lehet az íze.)

Így válasszunk dinnyét

  • Az első, amit figyelembe kell venni, az a dinnye mérete. A kis dinnyék gyakran nem elég édesek, míg a nagyon már túlérettek, ezért ajánlott a közepes méretet választani.
  • Ha szemre megvan ez a méret, ellenőrizni kell a súlyát. A súly azt jelzi, hogy mennyi húsa van a dinnyének, és hogy mennyire lédús a gyümölcs.
  • A jó dinnyének ezen kívül enyhe, kellemes aromája van, különösen az alján. Ha intenzív, túl édes szagot, vagy eredt gyümölcsillatot érzünk, az azt jelenti, hogy a dinnye már nagy valószínűség szerint nem jó.
  • Nézzük meg a gyümölcs alján lévő foltot is. Ennek sárgának kell lennie; ha fehér, a dinnye biztosan nem érett. A folt egyébként az a hely, ahol a dinnye az érés során a földdel érintkezett. Minél sárgább vagy narancssárgább a folt, annál érettebb a dinnye.
  • Nagyon fontos azt megnéznünk, hogy milyen a görögdinnye kocsánya. Állapota ugyanis utal arra, hogy mikor szedte le a termelő. Ha még friss és zöld a szára, vagy meg van csavarodva, akkor nem volt rendesen ideje beérni. Ez utóbbi esetben ugyanis a dinnye forgatásával próbálták az érési folyamatot gyorsítani. Meg ne vedd, mert éretlen! Akkor igazán ízletes , ha a kocsány már száradt, de még nem teljesen. Ilyenkor pontosan jó időben került a piacra.
  • A dinnye színe is árulkodó: a legjobb dinnyéknek mély, gazdag zöld színük van. A rajta lévő jellegzetes sárgásbarna karcolások azt jelzik, hogy a gyümölcs lédús.
  • Végül ütögessük vagy rázzuk meg a dinnyét. Ha mély hangot ad ki, mintha zörögne, akkor megvehetjük. Ha csendes, akkor a gyümölcs éretlen.

Extra tipp:

Egy másik apróság, amely elárulja, hogy a dinnye nem ízletes, a szára. Ha még zöld, a gyümölcs nem lesz túl édes és lédús. Jobb, ha olyan példányokat keresünk, amelyeken barna folt van a szár helyén.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.