A legtöbb családban szinte mindig előfordulnak válogatós gyerekek, repertoárjuk pedig csak limitált, és viszonylag ritkán tartalmaz zöldségeket. Az egészben az a legbosszantóbb, hogy a zöldség iránti gyűlöletük az esetek zömében nem is indokolt, hiszen van, amit még meg sem kóstoltak úgy igazán. Szóval azért nem szeretik, mert csak! Ismerős a történet?
Nos, az ilyen gyerekeket „verd át a rendszert” technikával kell rávenni a zöldségevésre úgy, hogy a turpisságot észre se vegyék, így az étkezés végén kicsik és nagyok is boldogan dőlhetnek hátra! Azán jöhet a nap felfedezése; na ugye, hogy szereted!
A zöldség elrejtésének legegyszerűbb és leghálásabb módja az, amikor a paradicsom alapú tésztaszószt gazdagítjuk vele, így a paradicsom intenzív íze mellett fel sem tűnik nekik majd a répa és zeller. A felnőtt családtagok azonban hálásak lesznek, hiszen a sok zöldség rengeteg plusz ízt és aromát kölcsönöz majd a már unalomig ismert paradicsomos tésztának! Következő szószunkat villámgyorsan összedobhatjuk vacsorára, de ha nagyobb mennyiséget készítünk belőle, a maradékot akár le is fagyaszthatjuk későbbre.
Gyerekbarát paradicsomszósz spagettihez 6-8 fő részére
1 db közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db nagy, vagy 2 kicsi répa
1 db zellerszár
1 db kisebb cukkíni
1 db kisebb padlizsán
1 kis doboz paradicsompüré
2 doboz konzerv paradicsom
1 csokor friss bazsalikom
2 ek olíva olaj
só, bors
Mindenek előtt tisztítsuk meg alaposan az összes zöldséget. A hagymát aprítsuk fel, a fokhagymát karikázzuk a lehető legvékonyabbra. A zellert éles késsel aprítsuk olyan kicsi kockákká, amilyen kicsire csak lehetséges. Reszeljük le a répát, a cukkínit és a padlizsánt.
Hevítsük fel az olajat egy vastag fenekű lábasban közepesen forróra, majd dobd rá a hagymát, és pároljuk üvegesre 3 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk további 1 percig.
Hozzáadjuk a répát és zellert, megsózzuj, majd letakarjuk és további 5 percig pároljuk. Ha elkészültünk, mehet bele a cukkíni és a padlizsán is, majd alacsony lángon addig pároljuk, míg minden meg nem puhul.
Ha szépen megpuhult minden, mehet a zöldségekhez a paradicsompüré és konzervparadicsom is. Főzzük nagyjából 20 percig, míg a mártás összefő és kissé besűrűsödik. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Amikor a szósz elkészült, dobjunk bele egy marék rusztikusan felaprított bazsalikomot, majd tálald spagettin, és szórjuk meg jó alaposan parmezánnal.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.