Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Praktikus

Hagyományos lakodalmas sütemények

A jó házisütemények sose mennek ki a divatból, és minden ünnepi alkalom fényét emelik. Akár hivatalosak vagyunk a lagzira, akár a sajátunkat készüljük megülni, jól jöhetnek a régi, bevált receptek. Olvasóink lakodalmi tapasztalataiból válogattunk.

Mit süssünk, ha a nagy napra készülünk? A mi kedves olvasóink ezt beszélték meg a fórumon.

Lakodalomnál fontos szempont, hogy az emberek sokat isznak, ezért nem árt sok sóssal, sörkorcsolyával készülni. Külön jól jönnek azok a sütemények is, amik egy, vagy akár több nappal korábban elkészíthetők, marad így is elég tennivaló az utolsó pillanatokra. A töltendő süteményeknél, különösen ha krém kerül bele, a lapokat elkészíthetjük előre, és elég, ha csak az utolsó pillanatban fejezzük be. A sütést a „száraz”, legtovább elálló süteményekkel kezdjük.

Érdemes odafigyelni a rendelkezésre álló hűtők kapacitására. Ne ott derüljön ki, hogy a tejszínes cukrászcsodának nincs hely a nyári hőségben. Ha szervezőként rokonok segítségét kérjük – és bátran tegyük! – adjunk támpontot, milyen sütemény jönne jól. Néhol – különösen faluhelyen – fogadott asszonyokra bízzák a feladatok egy részét, ami sok terhet vehet le a vendéglátók válláról.

Számíthatunk arra is, hogy a meghívottak sem jönnek üres kézzel. Sőt, nem is mennek azzal: legtöbb helyen szokás csomagolni „útravalót” alufóliába, műanyag dobozkába süteményekből, húsokból (ami megmaradt). Ezt búcsúzáskor kapja a távozó vendég.

Mégis, mennyi az annyi? Azt mondják, 5-7 fajta édes süteménnyel érdemes készülni, személyenként négy-öt szelettel. Alapszabály, hogy ismeretlen receptet mindig próbáljunk ki fontos alkalmak előtt, de hát ez nem is olyan hálátlan feladat...


Lakodalomba való sütemények fórumozóinktól:

Mini citromos tekercs

Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 5 dkg cukor, 3 tojás fehérje, 6 dkg liszt.
A krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 2 citrom leve, 1/2 citrom reszelt héja.

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a két tojás sárgáját, cukrot, citromlevet, citromhéjat. Forráspontig felhevítjük, hagyjuk kihűlni.
A cukor felét a tojások sárgájával habosra keverjük. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, belekeverjük a tojássárga-masszába. Végül óvatosan beleforgatjuk a lisztet.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vékonyan felkenjük rá a tésztát. Előmelegített sütőben 220 fokon 8-10 percig sütjük. Ha kész, nedves konyharuhával letakarjuk, kihűtjük. A sütőpapírt lehúzzuk, megkenjük a krémmel, 12 szeletre vágjuk, és feltekerjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
12 mini tekercset kapunk, lagzihoz ezek még félbevághatók.

Diós holdak

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 6 tojás, fél csomag sütőpor, durvára vágott dió, esetleg vaníliás cukor.

Elkészítés:
25 dkg margarint 20 dkg cukorral habosra keverünk, majd egyenként a robotgép legmagasabb fokozatánál 6 db tojást ütünk bele.
25 dkg lisztben elvegyítünk fél csomag sütőport, ezt az előző masszába kanalanként adagolva belekeverjük. Esetleg vaníliás cukorral is lehet ízesíteni.
A tepsibe simítjuk a tésztát, durvára vágott dióval szórjuk meg, és előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük 180 fokon.
A kihűlt tésztából pohárral hold alakokat szaggatunk.

Vendégváró

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 2 tojás, 1/2 cs sütőpor, 2 dkg kakaó, kevés tej, 1 csomag babapiskóta, 1/2 dl rum, 1 dl feketekávé mártogatni, tetejére csokimáz (pl.: tortabevonó).
Krém: 5 dl tej, 3 evőkanál liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliáscukor.

Elkészítés:
30 dkg lisztet, 8 dkg cukrot, 10 dkg margarint, 2 tojást, 1/2 cs sütőport, 2 dkg kakaót kevés tejjel összegyúrunk és 2 lapot sütünk belőle egy nagy gáztepsi hátulján.
A krémhez 5 dl tejben 3 evőkanál lisztet sűrűre főzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliáscukorral kikavarunk és a hideg péphez adjuk. Az alsó lapot megkenjük a krém felével. Erre rásorjázzuk a rumos kávéban jól megfürdetett babapiskótákat. A krém másik felét erre kenjük, a második lappal befedjük, kissé megnyomjuk. Tetejét csokimázzal bevonjuk. A babapiskótákra merőlegesen szeleteljük, ha megpuhult.

Az igazi kókuszos kocka

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 5 dkg zsír, 2 egész tojás, 3 evőkanál méz, 28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,5 dl tej.
A mázhoz: 28 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 5 dkg kakaó, 1/2 dl rum.
20 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz.

Mackó

Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál víz, 10 evőkanálk cukor, 8 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, 1/2 csomag sütőpor.
Krém: 15 dkg darált dió, 2,5 dl tej, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadunk öt evőkanál vizet. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, a liszttel elvegyítjük a kakaót, sütőport, és apránként összekeverjük a tojássárgás masszával. Sütőpapírral bélelt nagy tepsiben sütjük tűpróbáig. A papírt még meleg állapotban óvatosan lehúzzuk róla.
A darált diót a tejben felfőzzük, majd kihűtve hozzáadjuk a habosra kevert 15 dkg vajhoz és 15 dkg porcukorhoz. A kihűlt tésztára egyenletesen rákenjük.
Hűtőben kissé dermesztjük, csokimázzal vonjuk be. (Vigyázat, nem lehet túl meleg!) Keskeny, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Hókocka

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 7 dkg margarin, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1/2 csomag szalalkáli (1 dkg), kevés tej.
Krém: 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 25 dkg margarin, 1/2 liter tej, 15 dkg porcukor.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, három lapot sütünk belőlük egy nagy gáztepsi hátoldalán.
A pudingport a liszttel elkeverjük, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet. Kis lángon felfőzzük vigyázva, nehogy leégjen. Ha kihűlt, apránként hozzákeverjük az előzőleg porcukorral habosra kikevert margarint és egy evőkanál rumot.
A krémmel megtöltjük a lapokat, de csak másnap szeleteljük apró kockákra, mert puhulnia kell.
Porcukorral megszórjuk a tetejét.

Meggyes muffin

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 30 dkg meggy, 5 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 1 citrom reszelt héja.

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, lecsepegtetjük. A lisztből elveszünk 2 evőkanállal és a gyümölcsöt meghintjük vele. A margarint a porcukorral habosra keverjük, a reszelt citromhéjat és egyenként a tojásokat is hozzáadjuk. A sóval, szódabikarbónával összevegyített lisztet beledolgozzuk, végül a lisztes gyümölcsöket is. A tésztát muffin formákba kanalazzuk (2/3 részig) és közepes hőmérsékletű sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, porcukorral mintásan megszórhatjuk.

Iparoskör sajtos pogácsája

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, kevés tej, 4 egész tojás+még egy a tetejére kenni, 2 dl tejföl, 30 dkg reszelt sajt, másfél teáskanál só, 40 dkg zsír (vagy 40 dkg margarin + 1 púpos evőkanál zsír).

A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, megsózzuk. Kevés tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Négy egész tojást a tejföllel jól összekeverünk, ezekből lágy tésztát gyúrunk. A reszelt sajtból 25 dkg-ot a tésztába teszünk úgy, hogy kinyújtjuk, rászórjuk, a két szélét a közepére behajtjuk, megint szórunk, így szépen becsomagoljuk. Duplájára kelesztjük. Deszkán 2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maradék sajttal. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, kicsit kelni hagyjuk (10-15 perc ). Jó forró sütőben sütjük.

Sajtos rudak kedvemre

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, 2 teáskanál ecet, 25 dkg margarin, 10 dkg vaj, 1 egész tojás + 1 felverve a tészta tetejét megkenni, 20 dkg reszelt sajt (2/3 rész a tésztába, maradék a tetejére), 1 pohár tejföl.

Elkészítés:
Este a hozzávalókat jól összegyúrjuk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A villával felvert tojást rákenjük a tészta tetejére, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. A deszkán hagyjuk reggelig pihenni. Nem takarjuk le!
Reggel derelyemetszővel 1 cm széles 7-8 cm hosszú rudacskákra vágjuk, kikent tepsiben előmelegített, 200 fokos sütőben szép rózsaszínes sárgára sütjük.


További múlhatatlan örökzöldek:

Hagyományos édes sütik:

Sósak:


Kapcsolódó írások:

Édes aprósütemény-válogatás >>>
Sós aprósütemény-válogatás >>>

Esküvői menüajánlatok >>>
Mirza esküvője >>>

Esküvői rovatunk a Nanán >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.