Kenyérlángos, langalló, tök pompos - számtalan névre hallgat ez a laktató csoda, és rengeteg ízvariációban is létezik. A klasszikus recept szerint tejföllel, szalonnával, jó fokhagymásan kell készíteni. Íme:
A tésztához:
500 g liszt
1 ek só
1 ek cukor
10 g szárított élesztő
300 ml víz
A tetejére:
2 pohár tejföl
2-3 gerezd fokhagyma
2 fej lila hagyma
ízlés szerinti mennyiségű kolbász és/vagy kolozsvári szalonna
300 g sajt
só
bors
1. Az összes szárazanyagot öntsük egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a langyos vizet.
2. Dolgozzuk össze kézzel vagy habverő dagasztókarjaival, majd egy órát hagyjuk meleg helyen megkelni.
2. Miután megkelt, kicsit dolgozzuk át a tésztát – akár egy kis liszttel, ha szükséges –, és terítsük sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyjuk meleg helyen, míg felaprítjuk a rávalókat, addig a tészta is „belenő” a tepsibe.
3. Először kenjük meg a fokhagymás tejföllel, majd egy kicsit sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk rá a kolbászt, a szalonnát és a lilahagyma-szeleteket, végül hintsük meg reszelt sajttal.
4. Előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.
Elkészítési idő: 80–90 perc
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.