Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Praktikus

Így lesz tökéletes a linzertészta - 6 egyszerű lépésben!

A linzer elmaradhatatlan eleme a karácsonyi desszertarzenálnak. Kicsit aprólékos, sokak szerint kifejezetten pepecs munka, de tökéletesre készíteni messze nem lehetetlen! Íme néhány trükk, amivel káprázatosan omlós lesz a linzertészta!

A linzer nem hiányozhat a karácsonyi aprósütemények közül. Érdemes elsajátítani a tökéletes linzertészta elkészítésének fortélyait, ugyanis számos sütemény és édesség alapja is lehet. Mutatjuk a legfőbb linzerpraktikákat!

1. Alapanyagok és arányok

A linzertészta omlóssága az alapanyagok minőségétől és azok arányától függ: 1 darab tojáshoz 10 dkg cukor, 20 dkg vaj és 30 dkg liszt kell (1:2:3 arány). Ne használjunk porcukrot, mert attól porlik, és vaj vagy zsír legyen a zsiradék, semmiképp se margarin. Az alaptésztát tovább gazdagíthatjuk tojássárgájával és tejföllel, ezek segítenek abban, hogy jobban összeálljon a tészta, de végig vigyázni kell az arányokra!

2. Csak hidegen és gyorsan!

Az omlós tésztáknál nagyon fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk - így, ha igazán jó végeredményt akarunk, akkor ne csak a vaj legyen jéghideg, de a liszt, a tál, és a cukor is! Minden mehet a hűtőbe.

Íme a tökéletes linzer titka (Shutterstock)
Íme a tökéletes linzer titka (Shutterstock)

Ha tehetjük, gyúrópálcás robotgéppel állítsuk össze a tésztát, mert ha a kézmelegtől a vaj megolvad, a liszt beszívja a zsiradékot, és nagyon törékeny lesz a tésztánk. Ne ijedjünk meg, ha a keverőtálban csak morzsalékot találunk: ez, egy deszkára borítva, 2 perc alatt egynemű tésztává gyúrható.

Ha nincs robotgépünk, fontos, hogy szupergyorsan dolgozzunk, a melegedést elkerülendő. Csak egy kevés gyúrásra van szükség - inkább maradjanak benne apró vajdarabkák, mint, hogy túlgyúrjuk a linzertésztát!

3. PONT eleget pihenjen a linzertészta

Ha összeállt a linzertészta, formáljunk gombócot belőle, és folpackba bugyolálva - hogy ki ne száradjon - minimum fél, maximum egy órára tegyük a hűtőbe. Nem kell egész éjszakára!

4. Nyújtani, szaggatni - csak kis adagokban

Ha nagyobb adagot készítünk, akkor inkább több, kisebb gombócot szakítsunk a tésztából, a többit tegyük vissza. Enyhén lisztezett deszkán, kb. 5 milliméter vastagra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákkal szaggassuk. Ne szöszöljünk sokáig, ne melegedjen, olvadjon a tészta. A tepsibe sütőlapáttal, óvatosan pakoljuk be a kiszaggatott sütiket - sütőpapír, vagy plusz alázsírozás-lisztezés nem szükséges!

Apróságokon múlik, hogy valóban omlós és finom legyen a linzer
Apróságokon múlik, hogy valóban omlós és finom legyen a linzer

5. Sütéskor figyeljük a színét!

Az omlós linzer 160 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt megsül. Ha kezd a tésztakorongok halványsárga színe rózsaszínbe hajlani, készen is van! Semmiképp ne süssük aranybarnára, mert akkor kiszárad, és nem omlós lesz, hanem inkább törékeny.

6. Összeállítás

Ha kisültek az aprósütemények, várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek, majd ugyanúgy, mint a bepakolásnál: sütőlapáttal óvatosan vegyük ki a tepsiből, ezután tölthetőek tetszőleges töltelékkel - ettől puhulnak majd meg igazán! A linzer fémdobozban hetekig eláll - de csak akkor van esélye, ha gondosan eldugjuk a család elől!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.