Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Avokádókrém recept
Avokádókrém
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Praktikus

A legjobb nyári köret! Így lesz tökéletes a tzatziki

A világszerte kedvelt görög mártogatós, a tzatziki gyorsan és egyszerűen előállítható mindössze néhány alapanyagból, ráadásul a pénztárcádat is kíméli.

Mi kell hozzá?

Uborka
Elég, ha alaposan megmosod, és lenyisszantod a végét. Más zöldségekhez hasonlóan a saláta- és kígyóuborkánál is közvetlenül a héj alatt rejtőzik a legtöbb tápanyag. A hámozatlan, hosszában félbevágott uborkát a vizes magos rész kikaparása után reszeld szűrőbe, finoman nyomkodd ki, majd oszlasd el konyhai papírtörlőn, ami néhány perc alatt felszívja a felesleges nedvességet.

Fotó: Shutterstock>>>
Fotó: Shutterstock>>>

Fokhagyma
Lehetőleg ne présen áttörve vagy felszeletelve használd fel. Jobban kibontakozik az aromája, ha a meghámozott gerezdeket szétnyomkodod fűszermozsárban vagy konyhakés lapjával megroppantod. Enyhébb fokhagymaízt medvehagymával vagy snidlinggel érhetsz el.

Joghurt
A sűrű, krémes állagú eredeti görög - vagy a más országokban gyártott görög típusú - joghurt kevésbé savanykás a többi joghurtfajtához képest, és zsírtartalma elérheti a 10%-ot. Magad is készíthetsz hasonlót bolti natúr joghurtból, ha kivonod belőle a víz és a savó nagy részét, vagy használhatsz helyette natúr tejszínes joghurtot.

Fűszerek, ízesítők
Alapesetben tökéletesen elég a só, bors, de megbolondíthatod pici Cayenne-borssal és tehetsz bele finomra aprított friss fűszernövényeket, pl. kaprot, mentát vagy petrezselymet.

Fotó: Shutterstock>>>
Fotó: Shutterstock>>>

Tipp: Görög joghurt házilag

Bélelj ki gézlappal vagy - öblítővel nem illatosított - tiszta konyharuhával egy tésztaszűrőt, és helyezd egy edényre. Önts bele natúr joghurtot, takard le, és tedd a hűtőbe éjszakára. Másnap keverhetsz hozzá egy kevés tejszínt, tejfölt vagy mascarponét, hogy még krémesebb legyen. A lecsepegett savót hasznosíthatod kelt tésztákhoz, kenyérhez, krémekhez, üdítő gyümölcsös italokhoz.

Meddig kell pihentetni?

Legalább 1 óra kell neki, hogy az ízek összeérjenek. Gondosan letakart tálban vagy fedeles ételesdobozban tedd a hűtőbe, máskülönben minden fokhagymaszagú lesz.

Fotó: Shutterstock>>>
Fotó: Shutterstock>>>

Mihez fogyasztható?

Pékárukhoz
A tzatzikibe lepénykenyereket (pl. pitát, naant), ciabattát, bagettet vagy kiflit, zsemlét mártogathatsz.

Zöldségekhez
Kiváló olajban sült, tepsis és töltött burgonyához, rakott zöldségételekhez, burgonya- és cukkinitócsnihoz, sült padlizsánhoz, valamint nyers zöldségrudacskákhoz és salátákhoz.

Halakhoz
Grillezett hal és garnéla esetén kiválthatja a szokásos fokhagymaszószt. Próbáld ki halrudacskával és halfasírttal is!

Húsokhoz
A görög konyha hagyományos ételei (pl. gírosz, muszaka, bifteki) mellett jól passzol grillezett marhához, sertéshez vagy bárányhoz, továbbá ragukhoz, húspogácsákhoz, sült kolbászhoz, sőt belsőségekhez (veséhez, májhoz) is.

Fotó: Shutterstock>>>
Fotó: Shutterstock>>>

Meddig lehet eltartani?

A házi készítésűt 3-4, max. 5 napon belül használd fel. A bolti 2 hétig is eláll, de a feltüntetett dátum a mérvadó. Szigorúan a hűtőben kell tárolni. Tálalás előtt vedd ki a szükséges mennyiséget, és a maradékot azonnal tedd vissza a hidegre! A tzatziki nem alkalmas fagyasztásra, mert felengedés után megváltozik az állaga. Fontos: Minél tovább áll, annál erősebb lesz az íze.

Közömbösíthető-e a fokhagymaszag?

Randi és üzleti találkozó előtt egy nappal vagy legalább 2 órával korábban már ne egyél tzatzikit. Ha nem bírtál ellenállni, folyamodj a nagyi módszereihez, amelyek rövid időre közömbösítik a büdös leheletet: kortyolj el egy pohár tejet, szopogass borsmentás cukorkát, rágcsálj friss petrezselymet, nyers kávészemet vagy kakaóbabot. Tudományosan igazolták, hogy a nyers alma barnulását okozó enzim és a zöld teában található antioxidáns polifenol elfedi a kellemetlen szagot.

Fotó: Shutterstock>>>
Fotó: Shutterstock>>>

Megelőző tipp

Az összetört vagy felaprított nyers fokhagymagerezdeket locsold meg citromlével, mert savtartalma lebontja a szagért felelős enzimet.

Miben más a török cacık?

Lényegében nem különbözik a tzatzikitől. Ugyanúgy uborka, fokhagyma és lecsepegtetett, legalább 10%-os, de kevésbé krémes joghurt (süzme yoğurt) az alapja és gyakran öntenek rá egy kevés olívaolajat. Az elmaradhatatlan só, bors mellett általában frissen aprított menta vagy kapor kerül bele.

Fotó: Shutterstock>>>
Fotó: Shutterstock>>>

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.