Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Praktikus

Így úszd meg könnyek nélkül a hagymaszeletelést - tippek egy profitól!

Hagymapucolás és -aprítás nem a legkellemesebb konyhai tevékenységek közül való. Olyannyira nem, hogy hogy zokoghatnékunk lesz minden alkalommal, amikor nekiállunk. Na, de azon kívül, hogy utáljuk csinálni, pontosan miért is potyognak ilyenkor a könnyeink? Hogyan lehetne ezeket a drámai pillanatokat megúszni? Egy mesterszakács tippjei következnek!

"A megtisztított hagymafejeket felkockázzuk..." - hány szívünk kedves recept kezdődik így! Szinte mindegyiké. Kár, hogy emiatt aztán már az elején elmegy a kedvünk a főzéstől, hiszen a hagymát megpucolni még hagyján, de felaprítani...borzalom! Folyik az ember könnye, patakokban, és bizony, ha mondjuk egy nagyobb társaságra készítünk pörköltet, nem is épp rövid ideig. Vannak különböző praktikák, amelyek inkább viccesek, mint hatékonyak - a búvárszemüveg viselésétől, az orrcsipeszezésen át a szájpadlásra tapasztott nyelvig -, de nézzük, mit mond egy profi séf, akinek naponta több kiló hagymát kell feldolgoznia.

#1 Egy jó éles, vékony pengéjű kés

Az egyik legjobb New York-i étterem, a Fairway Steakhouse mesterszakácsa, Vincent Olivieri szerint, ezt az ember előbb-utóbb megszokja. De, ha nem dolgozott még annyi hagymával, annyi éven át, mint ő, és szeretne leszámolni az aprítás közbeni sirdogálással, akkor a legfontosabb, hogy a megfelelő eszközt beszerezze.

Egy éles, vékony pengéjű kést.

Ez ugyanis kevésbé roncsolja a sejtfalakat, mint egy vastagabb vagy tompa eszköz, így kevesebb, a szemet irritáló enzim szabadul fel a zöldségből az aprítás során.

A hagymavágás közben egy könnyelválasztást serkentő enzim szabadul fel, ez váltja ki a sírást. Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak. A sulfinsav syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket - és már zokogunk is.

#2 nedves papírtörlő

A mester szerint beválik az is, ha a egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát tekerünk a nyakunk köré.

"Amikor az újoncok könnye kitartóan potyog, annak ellenére, hogy szuperéles, profi pengével szeletelnek, akkor azt javaslom nekik, hogy egy benedvesített konyharuhát tegyenek a nyakukba, főleg maguk elé, ugyanis ez a megfogja a gázt, a víz reakcióba lép vele, és megköti, mielőtt a szemünkig elérne. Működik!"

Tehát, ha szuperéles késsel késsel dolgozunk, és egy nedves papírtörlővel a nyakunkban a gázokat is elcsípjük, nem kell többé búvárszemüvegben hagymát pucolni. Valószínűleg, a szűkebb környezetünk ezt a műsorelemet hiányolja majd a vasárnapi brassói készítése közben, de találjanak maguknak más szórakozást, ebéd előtt - nem igaz?

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.