Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel
Dubarry-csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Babgulyás
Praktikus

Így úszd meg könnyek nélkül a hagymaszeletelést - tippek egy profitól!

Hagymapucolás és -aprítás nem a legkellemesebb konyhai tevékenységek közül való. Olyannyira nem, hogy hogy zokoghatnékunk lesz minden alkalommal, amikor nekiállunk. Na, de azon kívül, hogy utáljuk csinálni, pontosan miért is potyognak ilyenkor a könnyeink? Hogyan lehetne ezeket a drámai pillanatokat megúszni? Egy mesterszakács tippjei következnek!

"A megtisztított hagymafejeket felkockázzuk..." - hány szívünk kedves recept kezdődik így! Szinte mindegyiké. Kár, hogy emiatt aztán már az elején elmegy a kedvünk a főzéstől, hiszen a hagymát megpucolni még hagyján, de felaprítani...borzalom! Folyik az ember könnye, patakokban, és bizony, ha mondjuk egy nagyobb társaságra készítünk pörköltet, nem is épp rövid ideig. Vannak különböző praktikák, amelyek inkább viccesek, mint hatékonyak - a búvárszemüveg viselésétől, az orrcsipeszezésen át a szájpadlásra tapasztott nyelvig -, de nézzük, mit mond egy profi séf, akinek naponta több kiló hagymát kell feldolgoznia.

#1 Egy jó éles, vékony pengéjű kés

Az egyik legjobb New York-i étterem, a Fairway Steakhouse mesterszakácsa, Vincent Olivieri szerint, ezt az ember előbb-utóbb megszokja. De, ha nem dolgozott még annyi hagymával, annyi éven át, mint ő, és szeretne leszámolni az aprítás közbeni sirdogálással, akkor a legfontosabb, hogy a megfelelő eszközt beszerezze.

Egy éles, vékony pengéjű kést.

Ez ugyanis kevésbé roncsolja a sejtfalakat, mint egy vastagabb vagy tompa eszköz, így kevesebb, a szemet irritáló enzim szabadul fel a zöldségből az aprítás során.

A hagymavágás közben egy könnyelválasztást serkentő enzim szabadul fel, ez váltja ki a sírást. Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak. A sulfinsav syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket - és már zokogunk is.

#2 nedves papírtörlő

A mester szerint beválik az is, ha a egy nedves papírtörlőt vagy konyharuhát tekerünk a nyakunk köré.

"Amikor az újoncok könnye kitartóan potyog, annak ellenére, hogy szuperéles, profi pengével szeletelnek, akkor azt javaslom nekik, hogy egy benedvesített konyharuhát tegyenek a nyakukba, főleg maguk elé, ugyanis ez a megfogja a gázt, a víz reakcióba lép vele, és megköti, mielőtt a szemünkig elérne. Működik!"

Tehát, ha szuperéles késsel késsel dolgozunk, és egy nedves papírtörlővel a nyakunkban a gázokat is elcsípjük, nem kell többé búvárszemüvegben hagymát pucolni. Valószínűleg, a szűkebb környezetünk ezt a műsorelemet hiányolja majd a vasárnapi brassói készítése közben, de találjanak maguknak más szórakozást, ebéd előtt - nem igaz?

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.