Amikor a felbontott őszibarackbefőtt savanyúság ízű, esetleg fémes, rozsdás az illata és az aromája is, bizony joggal vagy csalódott. A befőzés, tartósítás nagy munka, nem jó érzés, ha a végeredmény nem lesz tökéletes – különösen, ha az ok a fedél, az üveg tetejének kellemetlen szaga. Mutatjuk az egyszerű trükköt, amivel minden tető olyan lesz, mint új korában.
A magas hőmérsékletnek kitett üveg szagtalan, ám ugyanez nem mondható el a fedelekről, különösen, ha azokat elfelejtetted sterilizálni. A szagokat ugyanis a fedelek szivacsként szívják fel.
Mielőtt tehát lezárnál egy befőttel teli üveget, vedd kezelésbe a kupakokat!
Mehet a szemétbe az a tető, amelyik:
A hibátlan tetők maradhatnak és egy egyszerű módszerrel az esetleges kellemetlen szagokkal is leszámolhatsz. Nem kell hozzá más, mint meleg víz és citromsav keveréke: önts két evőkanál citromsavat egy pohár vízhez, majd ezt a keveréket locsold a fedelek belsejére. Hagyd állni kb. 10 percig, majd alaposan töröld át őket egy szivaccsal. Szükség esetén a keverékhez még sót is tehetsz, így még hatékonyabb tisztítószert kapsz. Végül öblítsd le a kupakokat, hagyd a levegőn megszáradni és már használhatod is a befőttek lezárására.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.