Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Praktikus

A hűvös idő nem akadály: így komposztáljunk télen

Ha még csak kezdő vagy a szerves hulladék újrahasznosításában, azaz a komposztálásban, talán nem tudod, hogy a hideg időben is bátran folytathatod a háztartási hulladék ily módon történő csökkentését.

Télen sem kell kidobnunk a szemetet, hiszen a komposztálás egész évben lehetséges. Bár a hidegebb időszak lassíthatja a bomlást, az érési folyamat még mindig zajlik. Sipos József növényorvos elárul néhány hasznos tanácsot, hogyan lehet télen is jó minőségű komposztot készíteni, hogy azt tavasszal is felhasználhassuk a kert munkálataihoz.

Télen is lehet jó minőségű komposztot készíteni / Fotó: Shutterstock
Télen is lehet jó minőségű komposztot készíteni / Fotó: Shutterstock

Figyeljünk a mennyiségre!

A tökéletes komposzt titka, hogy a konyhából kikerülő zöld, nedves anyagokhoz nagyjából azonos mennyiségű magasabb, szárazanyag tartalmú anyagot adjunk. A nedves, nitrogénben gazdag konyhai hulladékokhoz jól jöhetnek ilyenkor az ősszel összegyűjtött falevelek, faágak vagy szalma, de elhervadt szobanövényeket, elszáradt virágokat is adhatunk hozzá.

Rétegezzük egymásra

Ügyeljünk arra, hogy a nedvesebb és a szárazabb anyagokat mindig felváltva és rétegezve helyezzük el a komposztban, de soha ne tegyünk egyszerre túl sokat belőlük. Ha nagy mennyiségű fás hulladék gyűlt össze, érdemes ezeket külön tárolni. Így, amikor elegendő mennyiségű zöld hulladék áll rendelkezésre, egyenlő arányban a komposzthoz keverhetjük.

Minél kisebb, annál jobb!

Télen általában több fás hulladék kerül a komposztra, és ezek teljes lebomlása hosszabb ideig is eltarthat. Ezért fontos, hogy ne csak a nagyobb konyhai hulladékokat aprítsuk fel, hanem, ha tehetjük, az összegyűjtött faleveleket is vágjuk apróra fűnyíróval, az ágakat pedig ágvágóval daraboljuk össze. Minél kisebbre sikerül aprítani, annál gyorsabban fog lebomlani.

Mindent aprítsunk fel kicsire, ami a komposztba kerül / Fotó: Shutterstock
Mindent aprítsunk fel kicsire, ami a komposztba kerül / Fotó: Shutterstock

Nem lesz semmi baja

A tévhittel ellentétben a karácsonyfáról lehullott tűlevelek is lebomlanak, így vékony rétegben a komposzt tetejére is szórhatjuk. Bár kezdetben savas irányba vihetik a komposzt pH értékét, a komposztálás folyamatában a levelek semlegessé válnak, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy károsítják a növényeket vagy savanyítanák a talajt.

Kályhából a kertbe

Ha télen fával fűtünk, a fahamu hasznos lehet a komposztáláshoz, feltéve, hogy az eltüzelt fa nem volt kezelve vagy festve. Fontos, hogy a fahamut mindig vékony rétegben terítsük szét a komposzthalmon. Ezáltal mész- és káliumforrással gazdagíthatjuk a kert talaját, ráadásul környezetbarát módon tudunk megszabadulni tőle.

Könnyen kiszárad

A komposztot télen se hagyjuk kiszáradni, mivel a nedvesség elengedhetetlen a bomlási folyamatokhoz. Különösen száraz időszakban ellenőrizzük, hogy szükség van-e víz hozzáadására. Ha a komposztot száraznak találjuk, öntözzük meg vízzel, majd mozgassuk át. Ügyeljünk arra is, hogy ne legyen túl nedves, mert ez beindíthatja a rothadást.

Próbáljunk meg lazítani!

Arra figyeljünk, hogy télen nem szabad mélyebben átforgatni a komposztot, mivel a belsejében keletkező hőmérséklet és gázok könnyen elszökhetnek. Elég, ha csak óvatosan átkeverjük a friss anyagot a komposzt tetején, majd havonta egyszer egy vasvilla segítségével fellazítjuk a halmot, így oxigénhez juthat anélkül, hogy át kellene forgatni.

Rendszeresen lazítsuk fel a halmot egy villa segítségével, hogy levegőhöz jusson / Fotó: Shutterstock
Rendszeresen lazítsuk fel a halmot egy villa segítségével, hogy levegőhöz jusson / Fotó: Shutterstock

Fontos a szellőztetés!

A téli időszakban célszerű a komposztálót szigetelni, így megtarthatjuk a hőt és elősegíthetjük a bomlási folyamatot. Szalmával vagy száraz levelekkel betakarhatjuk a tetejét, de ne tegyünk rá fedőt vagy ponyvát, és ne béleljük ki a komposzt oldalát szőnyeggel, mivel a megfelelő szellőzés elengedhetetlen a komposztálási folyamat során.

Jót tesz a hótakaró

Nem kell aggódnunk, ha a komposztálóra hó esik, hiszen ez kiváló szigetelőként működik a fagy ellen. Nem szükséges eltávolítani, egyszerűen várjuk meg, amíg magától elolvad. Fontos megjegyezni, hogy ilyenkor általában elegendő csapadék éri a komposztot, így valószínűleg egy ideig nem lesz szükség víz hozzáadására.

Felszívja a nedvességet

Ha a komposztot túlöntöztük, vagy sok csapadék érte, fontos, hogy a felesleges nedvességet elvezessük, és olyan magasabb szárazanyag tartalmú alapanyagokat adjunk hozzá, amelyek segítenek a felesleges nedvesség felszívódásában.

Mit ne tegyünk a komposztba?

  • Kerüljük a húsevő állatok, például kutyák és macskák ürülékét;
  • színes papírt, újságpapírt;
  • műanyagot,
  • építési törmeléket;
  • ételmaradékot;
  • csomagolóanyagot és más háztartási hulladékot;
  • fenyő feldarabolt törzsét, mivel magas gyantatartalma miatt lassabban bomlik le;
  • maghozásban lévő gyomnövényeket és beteg növényi maradványokat.

Az érett komposzt sötét, feketés- barna színű, könnyen morzsolódik, illata a tavaszi eső áztatta földre emlékeztet. Miután elkészült, az anyagot át kell rostálni, majd a fennmaradó, még darabos részeket vissza kell tenni a ládába. Az átszitált komposztot kiválóan felhasználhatjuk a kertben, legyen szó faültetésről, dísznövények gondozásáról vagy zöldségeskert műveléséről.


Forrás: ripost.hu

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.