Mákos guba
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Káposztás tészta egyszerűen
Vadas marha
Epres blondie
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kijevi csirkemell rizibizivel
Babgulyás
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rakott zöldbab darált hússal
Farsangi szalagos fánk
Aki szereti a levendula illatát és ízét, annak érdemes mostantól figyelni a levendula lelőhelyek weboldalát, mert itt a szezon! Hogy tökéletesen sikerüljön a szüret, alább néhány hasznos tipp, amiket jó, ha szem előtt tartuk.

A levendulaszüret általában június végétől egészen július elejéig tart, de az időpontok évente változhatnak az időjárás függvényében, ezért az első és legfontosabb, hogy mielőtt elindulunk a szüretre, tájékozódjunk a kiválasztott helyszín weboldalán vagy közösségi média oldalain - tanácsolja a Ripost.hu.

A levendulaszüret általában június végétől egészen július elejéig tart  /Fotó: Shutterstock
A levendulaszüret általában június végétől egészen július elejéig tart /Fotó: Shutterstock
  1. Tervezzük úgy a napunkat, hogy a délelőtti órákban szedjük a levendulát, amikor még nem éri közvetlenül a növényt a perzselő napfény, így megőrzi az értékes illóolajokat. Fontos, hogy olyan napot válasszunk, amikor az előző napokon nem esett az eső, így könnyen szárítható lesz az illatos levendula.
  2. Az aratás időpontja mindig attól függ, milyen célra kívánjuk felhasználni a levendulát. Ha csokrot készítenénk belőle vagy koszorút fonnánk, érdemes olyankor szüretelni, amikor a virágok harmada már kinyílt, de a többi rügy még zárt. Ha ugyanis később szüretelünk, akkor a virágok szárítás után könnyen lehullanak.
  3. Ha levendulaolajat szeretnénk készíteni, akkor a betakarítással érdemes várni egészen addig, amíg a virágok fele már kinyílt, mivel ekkor a legmagasabb az olajtartalma. Ha a legtöbb virág már kinyílt, akkor a levendulát szárítás után vagy frissen ételbe, italba, de illatpárnába is tehetjük.
  4. Ha csak néhány szál levendulát szednénk, akkor metszőollóval is könnyedén learathatjuk a virágokat, de nagyobb mennyiség esetén inkább sarlót vagy sövényvágó ollót használjunk, így nem kell száranként bajlódnunk a virágszedéssel.
  5. Első lépésként fogjunk annyi virágszálat a kezünkbe, amennyit kényelmesen át tudunk fogni. Általában 20-30 cm hosszúságú szárral vágjuk le úgy, hogy még a fás rész felett legalább 2-3 ujjnyival vágjuk el. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk a fás részbe, mert azzal károsíthatjuk a növényt.

A tárolásról, szárításról, felhasználási lehetőségekről itt talász még nagyon hasznos infókat - itt pedig 8 isteni levendulás recept vár!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.