Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Praktikus

Melyik az igazi padlizsánkrém?

A padlizsánkrém már-már olyan étel, mint a lecsó vagy a túrógombóc, a bolognai vagy a tiramisu: mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes azért böngészni a receptek és tippek között, mert a legfinomabb padlizsánkrém is továbbfejleszthető!

Parázs viták dúlnak arról, milyen a jó padlizsánkrém, melyik az igazi, kié a legfinomabb. Ízlések és pofonok, ugyebár… de a jó háziasszony szeret játszani, kísérletezni, és ugyanolyat ugyan tud kétszer csinálni, csak nem akar. Mert annyi a lehetőség a variálásra és az ízlelőbimbók gerjesztésére.

Ahány ház, annyi padlizsánkrém - mi fűszeresebben szeretjük! :)
Ahány ház, annyi padlizsánkrém - mi fűszeresebben szeretjük! :)

Mit lehet ezen ennyit variálni? – kérdezik a laikusok. Pedig lehet – mondjuk mi, a tűzhely körül settenkedők. Mert ugye már az sem mindegy, grillen, platnin vagy sütőben sütjük a padlizsánt. Ahogy az sem, hogy a padlizsán húsát késsel daraboljuk vagy mixeljük. És akkor még nem beszéltünk az ízesítésről, a kompozícióról. Hagyma vagy fokhagyma, esetleg mindkettő? Majonéz, tejföl vagy joghurt? Vagy csak egyszerűen olaj? Ecet vagy citrom, vagy egyik sem? Kerüljön-e bele sült paprika vagy sült paradicsom? Esetleg petrezselyem vagy koriander? Mert az erdélyi padlizsánkrém is igazi, meg a libanoni is - és ahol padlizsán terem, ott saját padlizsánkrém is készül.

Csupa-csupa választási lehetőség. Mindenképpen érdemes kipróbálni többfélét, hiszen a főzés lényege a kreativitás. Egyszer fokhagymásan, másszor korianderesen a legjobb. Másképp tesszük el télire, és másképp készítünk belőle levest (mert igen, van padlizsánkrém-leves is!). És az sem mindegy, mártogatósnak kínáljuk, szósznak, vagy kenyérre kenve esszük vacsorára, reggelire.

A sült padlizsán az alap, utána számtalan variációban ízesíthetjük, krémesíthetjük
A sült padlizsán az alap, utána számtalan variációban ízesíthetjük, krémesíthetjük

Apropó kenyér… Ehetjük ropogós pirítóssal vagy lágy, friss kenyérrel, kenhetjük kiflikarikákra, ha előételnek kínáljuk, de készíthetünk hozzá blinit is, ahogy az oroszok szeretik. Ha mártogatóst készítünk, akkor zöldségchipsek, grissini vagy hasábokra vágott répa, uborka, angolzeller illik hozzá leginkább.

Lám-lám, egy ilyen egyszerű étel is milyen sokféle lehet. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy vannak, akik ezt az „alapreceptet” még továbbfejlesztik: durvára vágott diót vagy elmorzsolt fetát, olajbogyót vagy aszalt paradicsomdarabkákat tesznek bele, a libanoni változatba tahini vagy tehina, azaz szezámmagpüré kerül.

A kelet-mediterrán konyha is kedveli, a padlizsánkrém a hummusz mellett népszerű előétel
A kelet-mediterrán konyha is kedveli, a padlizsánkrém a hummusz mellett népszerű előétel

A padlizsánkrémnek van kevésbé krémes, kissé darabosabb változata is, ezeket inkább padlizsánsalátának hívjuk, de nem salátaként, hanem inkább előételként pitával vagy pirítóssal fogyasztjuk. A mediterrán vidéken rengeteg változatban készül, fűszeresek és nagyon finomak.

Egy szó mint száz: a padlizsánkrém minden módon finom. Aki szereti, azt felesleges győzködni. Aki még nem tartozik a rajongók táborába, azt egy nyári grillpartin érdemes meghódítani, előételként vagy mártogatósként kínálni az ellenállhatatlan finomságból.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.