Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mu-err, ricotta, tapas... Ismerősen csengő szavak, ám sokszor csak sejtjük, mit jelentenek. Indul a szótár-program, amiből előbb-utóbb minden kiderül!

Antipasti: Előételek, falatkák Olaszországban. Lehet ez olívabogyó, szárított paradicsom, pástétomok vagy bruschetta, saláta.

Balzsamecet: Nagyon édes szőlőből érlelik, majd ecetesítik. Különféle fahordókban érlelik. Édeskés, különleges ízű ecet, amelynek legsűrűbb, legédesebb fajtáját akár édességekhez is használják. Kiváló salátákhoz, mert íze lágyabb, mint a hagyományos eceté.

Feta: Sós vízben tartott, félpuha, fehér sajt. Görög specialitás, bár ehhez hasonló sajtot találunk Bulgáriában is.

Gorgonzola: Tehéntejből készülő rokfort jellegű, nagyon tejszínes kék sajt. 1000 éves hagyománya van Olaszországban.

Gnocchi: Burgonyából készített dömbölyded nudli.

Grissini: Hosszú, sós rúd. Hasonló a ropihoz, de sokkal vastagabb és hosszabb. Szezámmaggal vagy fűszerekkel is ízesítik. Mártogatós szószokhoz, krémekhez kiváló előétel.

Laskagomba: Az enyhe, húshoz hasonló állagú gomba nagyon finom megsütve, grillezve, panírozva (mint a rántott hús), hidegen-melegen. A fehér réteg a növekedés során kerül a gombára, ez nem penész!

Mascarpone: Tejszínes, lágy, friss sajt. Kenhető, édességekhez, mártásokba kiváló.

Mozzarella: Lágy, friss sajtféleség. Eredetileg bivalytejből készítik, de tehéntejből készült utánzata kapható általában, mivel ez jóval olcsóbb. A túrót a savóval összekeverik, és addig gyúrják, amíg rugalmas masszát kapnak belőle. Ekkor gömbölyű vagy ovális formákba préseli, és vízben tárolják.

Mu-err gomba: Szárítva árusítják. Felhasználás előtt be kell áztatni bő langyos vízbe, és többszörösére dagad. Ezért kis mennyiség is elég belőle. Zseléhez hasonló az állaga, az ázsiai konyha elmaradhatatlan hozzávalója.

Parmezán: Kemény, jellegzetes ízű kemény sajt, amelyet legalább 2 ávig érlelnek. Parmezánt csak Olaszországban készíthetnek, hiszen ez az egyik első termék volt, amely az Unión belül megkapta a földrajzi eredetvédelemre utaló márkajelzést. Erős íze miatt leginkább ízesítésre használják. Reszelni tökéletes.

Ricotta: Túróra emlékeztető olasz sajt. A mozzarella készítése során visszamaradó tejsavóből készítik. Íze lágy, semleges, ezért süteményekbe és sós ételekbe is használják, hasonlóképpen, mint mi a túrót.

Rókagomba: Ez a nemes erdei gomba barackillatú, fűszeres, borsos ízű. Húsokhoz, tésztákhoz, tojásrántottába, szószokba keverve nagyon finom ízt kölcsönöz.

Rukola: Borsos ízű zöldsaláta, levelei a pitypangra emlékeztetnek. Erős aromája miatt csak kevés kell belőle.

Sampinyon (champignon): A lágy, enyhén dióízű, termesztett gomba minden zöldségesnél, élelmiszerboltban megtalálható. Egészen aprótól a nagy, tenyérnyi fejekig megnő. Legismertebb a fehér, de ma már egyre népszerűbb a barna sampinyon is. Utóbbi aromásabb, több ételhez felhasználható, nyersen is finomabb.

Shiitake-gomba: Ázsiából származik, a világ egyik legfinomabb gombája. Tömör húsa finom sütve vagy párolva. Nagyobb szupermarketekben kapható, szárítva is.

Szárított paradicsom: Mediterrán ínyencség. A paradicsomot félbe vagy szeletekre vágják, és a tengerparti sós levegőn szárítják. Éjszakára fedett helyre viszik. Leggyakrabban olívaolajban eltéve kapható. Előételnek, tésztákba, salátákba keverve isteni.

Tapas: Előételek és falatkák Spanyolhonban. Grillezett szardínia, pástétomok, saláták kerülnek ilyenkor az asztalra.

Vargánya: Kemény, lágy mogyoróaromájú gomba. Párolva, sütve, grillezve és párolva is nagyon finom. Különlegessé teszi a tésztaszószokat, a rizottókat, a vadhúst. Szárítva is kapható.

Ha kérdésed van, szívesen kérdeznél arról, hogy mi mi, küldj levelet!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.