Antipasti: Előételek, falatkák Olaszországban. Lehet ez olívabogyó, szárított paradicsom, pástétomok vagy bruschetta, saláta.
Balzsamecet: Nagyon édes szőlőből érlelik, majd ecetesítik. Különféle fahordókban érlelik. Édeskés, különleges ízű ecet, amelynek legsűrűbb, legédesebb fajtáját akár édességekhez is használják. Kiváló salátákhoz, mert íze lágyabb, mint a hagyományos eceté.
Feta: Sós vízben tartott, félpuha, fehér sajt. Görög specialitás, bár ehhez hasonló sajtot találunk Bulgáriában is.
Gorgonzola: Tehéntejből készülő rokfort jellegű, nagyon tejszínes kék sajt. 1000 éves hagyománya van Olaszországban.
Gnocchi: Burgonyából készített dömbölyded nudli.
Grissini: Hosszú, sós rúd. Hasonló a ropihoz, de sokkal vastagabb és hosszabb. Szezámmaggal vagy fűszerekkel is ízesítik. Mártogatós szószokhoz, krémekhez kiváló előétel.
Laskagomba: Az enyhe, húshoz hasonló állagú gomba nagyon finom megsütve, grillezve, panírozva (mint a rántott hús), hidegen-melegen. A fehér réteg a növekedés során kerül a gombára, ez nem penész!
Mascarpone: Tejszínes, lágy, friss sajt. Kenhető, édességekhez, mártásokba kiváló.
Mozzarella: Lágy, friss sajtféleség. Eredetileg bivalytejből készítik, de tehéntejből készült utánzata kapható általában, mivel ez jóval olcsóbb. A túrót a savóval összekeverik, és addig gyúrják, amíg rugalmas masszát kapnak belőle. Ekkor gömbölyű vagy ovális formákba préseli, és vízben tárolják.
Mu-err gomba: Szárítva árusítják. Felhasználás előtt be kell áztatni bő langyos vízbe, és többszörösére dagad. Ezért kis mennyiség is elég belőle. Zseléhez hasonló az állaga, az ázsiai konyha elmaradhatatlan hozzávalója.
Parmezán: Kemény, jellegzetes ízű kemény sajt, amelyet legalább 2 ávig érlelnek. Parmezánt csak Olaszországban készíthetnek, hiszen ez az egyik első termék volt, amely az Unión belül megkapta a földrajzi eredetvédelemre utaló márkajelzést. Erős íze miatt leginkább ízesítésre használják. Reszelni tökéletes.
Ricotta: Túróra emlékeztető olasz sajt. A mozzarella készítése során visszamaradó tejsavóből készítik. Íze lágy, semleges, ezért süteményekbe és sós ételekbe is használják, hasonlóképpen, mint mi a túrót.
Rókagomba: Ez a nemes erdei gomba barackillatú, fűszeres, borsos ízű. Húsokhoz, tésztákhoz, tojásrántottába, szószokba keverve nagyon finom ízt kölcsönöz.
Rukola: Borsos ízű zöldsaláta, levelei a pitypangra emlékeztetnek. Erős aromája miatt csak kevés kell belőle.
Sampinyon (champignon): A lágy, enyhén dióízű, termesztett gomba minden zöldségesnél, élelmiszerboltban megtalálható. Egészen aprótól a nagy, tenyérnyi fejekig megnő. Legismertebb a fehér, de ma már egyre népszerűbb a barna sampinyon is. Utóbbi aromásabb, több ételhez felhasználható, nyersen is finomabb.
Shiitake-gomba: Ázsiából származik, a világ egyik legfinomabb gombája. Tömör húsa finom sütve vagy párolva. Nagyobb szupermarketekben kapható, szárítva is.
Szárított paradicsom: Mediterrán ínyencség. A paradicsomot félbe vagy szeletekre vágják, és a tengerparti sós levegőn szárítják. Éjszakára fedett helyre viszik. Leggyakrabban olívaolajban eltéve kapható. Előételnek, tésztákba, salátákba keverve isteni.
Tapas: Előételek és falatkák Spanyolhonban. Grillezett szardínia, pástétomok, saláták kerülnek ilyenkor az asztalra.
Vargánya: Kemény, lágy mogyoróaromájú gomba. Párolva, sütve, grillezve és párolva is nagyon finom. Különlegessé teszi a tésztaszószokat, a rizottókat, a vadhúst. Szárítva is kapható.
Ha kérdésed van, szívesen kérdeznél arról, hogy mi mi, küldj levelet!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.