Akár magról, akár palántáról kezdjük a saját paradicsomállományunk termesztését, a lényeg az időzítés: nem mindegy, mit mikor teszünk meg. A magról ültetést például hamarosan elkezdhetjük, így arra érdemes már most felkészülni.
Ha magokat vásárolunk, azokat már márciustól elültethetjük. Először kis cserepekbe, nedves palántaföldbe vessük el a magokat, egy cserépbe kettőt tegyünk. Nem szükséges nagyon mélyre helyezni őket, elég, ha éppen takarja a magokat a föld. A cserepeket a lakás meleg és világos pontjára helyezzük, az ablakpárkány nagyszerű választás lehet. Figyeljünk, hogy mindig nedves legyen a föld, de ne locsoljuk túl az alakuló növénykét, mert a magok könnyen rothadásnak indulhatnak. A magból kicsírázott palántakezdeményeket ezután egy cserépbe ültessük át, immár külön-külön, és még mindig tartsuk a lakásban őket. Amikor már nincs fagy (általában május környékén), áttehetjük őket végső, állandó helyükre a kertben vagy a balkonon.
Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, a palántával kezdjük a termesztés folyamatát. Májustól a legtöbb kertészetben, sőt, néhány szupermarketben is kaphatók csinos kis paradicsompalánták. Ha ilyet vásárolunk, ügyeljünk, hogy ép növényt válasszunk. Ahogy a magról nőtt palántáknál, úgy a készen vetteknél is fontos, hogy megvárjuk, míg az időjárás kedvez a kiültetésnek, azaz nincsen fagy.
A palánták kiültetésekor (akár nevelt, akár bolti) érdemes komposztot vagy trágyát keverni a talajhoz, hogy tápanyagdúsabb legyen. A paradicsomok között hagyjunk kb. 30 centis távolságot, és ha magasra növő fajtát választottunk, szúrjunk melléjük egy karót, amin később felfuthat a növény.
A kezdő lépéseket követően – tehát miután kinőttek a palánták, és kiütettük a kertbe vagy balkonládába – is fontos, hogy figyelmet fordítsunk a növény gondozására, ha szép, érett zöldségeket szeretnénk. Szerves trágyával vagy tápoldattal segítsünk, hogy a palánták megerősödjenek. Öntözzük endszeresen, és irtsunk ki minden gyomnövényt a közelükből. A gombás megbetegedések ellen leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha a földre lógó alsó leveleket eltávolítjuk, és ügyelünk, hogy locsoláskor a leveleket ne érje víz. A nedves közegben ugyanis könnyen elszaporodnak a gombák. Természetes gombaölő szert is keverhetünk, és 1-2 hetente permetezhetjük vele a növényeket. A tejes oldat például kitűnő erre a célra.
A friss termés felhasználásához pedig mutatjuk a legjobb paradicsomos recepteket:
Még több paradicsomos receptet itt találsz>>>
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.