Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Paradicsomültetés lépésről lépésre: így nevelj otthon zamatos zöldséget

A kedvenc zöldségünk (vagy ha úgy tetszik, zöldségként fogyasztott gyümölcsünk) otthoni termesztése nem nagy ördöngösség, bár tény, hogy sok mindenre kell figyelni. Segítünk, hogy nyáron már te is a saját termésedet fogyaszthasd.

Akár magról, akár palántáról kezdjük a saját paradicsomállományunk termesztését, a lényeg az időzítés: nem mindegy, mit mikor teszünk meg. A magról ültetést például hamarosan elkezdhetjük, így arra érdemes már most felkészülni.

Otthon is termeszthetünk szép, zamatos paradicsomokat, ha figyelünk a jó időzítésre (Fotó: Shutterstock)
Otthon is termeszthetünk szép, zamatos paradicsomokat, ha figyelünk a jó időzítésre (Fotó: Shutterstock)

Paradicsomültetés magról

Ha magokat vásárolunk, azokat már márciustól elültethetjük. Először kis cserepekbe, nedves palántaföldbe vessük el a magokat, egy cserépbe kettőt tegyünk. Nem szükséges nagyon mélyre helyezni őket, elég, ha éppen takarja a magokat a föld. A cserepeket a lakás meleg és világos pontjára helyezzük, az ablakpárkány nagyszerű választás lehet. Figyeljünk, hogy mindig nedves legyen a föld, de ne locsoljuk túl az alakuló növénykét, mert a magok könnyen rothadásnak indulhatnak. A magból kicsírázott palántakezdeményeket ezután egy cserépbe ültessük át, immár külön-külön, és még mindig tartsuk a lakásban őket. Amikor már nincs fagy (általában május környékén), áttehetjük őket végső, állandó helyükre a kertben vagy a balkonon.

Amikor az időjárás kedvezővé válik, nagyjából május környékén, elkezdhetjük a palánták kiültetését (Fotó: Shutterstock)
Amikor az időjárás kedvezővé válik, nagyjából május környékén, elkezdhetjük a palánták kiültetését (Fotó: Shutterstock)

Paradicsomültetés palántáról

Ha teljesen biztosra szeretnénk menni, a palántával kezdjük a termesztés folyamatát. Májustól a legtöbb kertészetben, sőt, néhány szupermarketben is kaphatók csinos kis paradicsompalánták. Ha ilyet vásárolunk, ügyeljünk, hogy ép növényt válasszunk. Ahogy a magról nőtt palántáknál, úgy a készen vetteknél is fontos, hogy megvárjuk, míg az időjárás kedvez a kiültetésnek, azaz nincsen fagy.

A palánták kiültetésekor (akár nevelt, akár bolti) érdemes komposztot vagy trágyát keverni a talajhoz, hogy tápanyagdúsabb legyen. A paradicsomok között hagyjunk kb. 30 centis távolságot, és ha magasra növő fajtát választottunk, szúrjunk melléjük egy karót, amin később felfuthat a növény.

A paradicsompalántákat legalább 30 centis távolságra ültessük egymástól, hogy kényelmesen elférjenek, és a termés ne nyomódjon össze (Fotó: Shuttertock)
A paradicsompalántákat legalább 30 centis távolságra ültessük egymástól, hogy kényelmesen elférjenek, és a termés ne nyomódjon össze (Fotó: Shuttertock)

A paradicsom gondozása

A kezdő lépéseket követően – tehát miután kinőttek a palánták, és kiütettük a kertbe vagy balkonládába – is fontos, hogy figyelmet fordítsunk a növény gondozására, ha szép, érett zöldségeket szeretnénk. Szerves trágyával vagy tápoldattal segítsünk, hogy a palánták megerősödjenek. Öntözzük endszeresen, és irtsunk ki minden gyomnövényt a közelükből. A gombás megbetegedések ellen leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha a földre lógó alsó leveleket eltávolítjuk, és ügyelünk, hogy locsoláskor a leveleket ne érje víz. A nedves közegben ugyanis könnyen elszaporodnak a gombák. Természetes gombaölő szert is keverhetünk, és 1-2 hetente permetezhetjük vele a növényeket. A tejes oldat például kitűnő erre a célra.

A friss termés felhasználásához pedig mutatjuk a legjobb paradicsomos recepteket:

Klasszikus paradicsomleves

Klasszikus paradicsomleves (Fotó: Mindmegette)
Klasszikus paradicsomleves (Fotó: Mindmegette)


Pradicsomos galette

Édes-sós galette paradicsommal (Fotó: Mindmegette)
Édes-sós galette paradicsommal (Fotó: Mindmegette)


Paradicsomos tészta

Paradicsomos tészta egyszerűen (Fotó: Mindmegette)
Paradicsomos tészta egyszerűen (Fotó: Mindmegette)

Sült paradicsom

Sült paradicsom (Fotó: Mindmegette)
Sült paradicsom (Fotó: Mindmegette)

Még több paradicsomos receptet itt találsz>>>

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.