Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Az olaszok csodálatos street foodja, a pizza népszerűsége régóta töretlen, nem is csoda, hiszen ezernyi változatban létezik, könnyű elkészíteni - és nagyon finom.

A pizza történetének szálai az ókori Itáliába nyúlnak vissza. Az i. e. 3. században már Marcus Porcius Cato megemlíti emlékirataiban a lapos kerek tésztát, amelyet olívaolajjal, gyógynövényekkel ízesítettek. I.e. első században az Aeneis-ben Vergilius is megénekelte a pizza ősét, a vendégvárásra igen alkalmas lapos kenyeret.

Univerzális étel, ha otthon készítjük, családi vacsorának vagy vendégeskedésre is tökéletes a pizza
Univerzális étel, ha otthon készítjük, családi vacsorának vagy vendégeskedésre is tökéletes a pizza

Pizza, a lapos kenyér

A lapos, fűszeres kenyér felfedezésének jogát persze nem a taljánok birtokolták egyedül, de a majdan kialakuló pizza előfutára mégis csak az ő kemencéjükben sülő, olykor sajttal finoman meghintett kenyérféle volt. A pizza kifejezés is ennek a kenyérnek az meghatározásából ered. A pinsa, azaz lapos kenyér szó ferdüléséből létrejövő pizza szó ma már egyet jelent a feltéttel készített kenyerek széles tárházával.

A lapos kenyér Itáliában való megjelenésének több eredettörténete is van, de a nemrégiben Veneto tartományban talált bronzkori „pizza”-maradvány tanúsága szerint ez a fajta élelmiszer szinte egyidős a taljánokkal. A hamuban megőrzött városok, Pompeii és Herculeanum területén is találtak pizza sütésére alkalmas eszközmaradványokat.

A pizza előfutára - egyszerűségéből fakadóan - a középkorban már az olasz parasztság egyik kedvelt étele volt. A kilapított kenyértésztát olívaolajjal megkenték, kevéske zöldfűszerrel megszórták, és máris kész volt a könnyedén vihető, laktató finomság. A pizzává válás következő meghatározó állomása a kenyér sajttal történő megszórása volt, majd a - 16. század óta Itáliában lévő, de fogyasztásra alkalmatlannak ítélt - paradicsom dél-itáliai diadalútjának köszönhetően kezdetét vette a modern értelemben vett pizza kialakulása.

A paradicsomszósz színrelépése

Nápolyban és környékén először a mélységes szegénységnek köszönhetően vetemedtek rá az addig mérgezőnek hitt növény termésének fogyasztására. A félelem nem volt alaptalan, a paradicsomban lévő savak kioldották a kor óntálcáiból a mérget, így ilyen tálalásban tényleg nem volt ajánlatos fogyasztani őket. De ónmentes környezetben a paradicsomból csodás ragukat lehetett készíteni, amelyek hamarosan meghatározták a régió, majd az egész csizma gasztronómiáját. Ez alól természetesen a pizza sem lehetett kivétel.

A 19. századra a pizza kiforrta magát, olyannyira, hogy a 1830-ban megnyílt Nápoly első pizzériája a Antica Pizzeria Port''Alba, amelynek elődje már 1738 óta készítette a feltéttel készített kerek kenyérlepényeket.

Ekkortájt már nem csak a szegények eledele volt a pizza, hanem az itáliai uralkodó-osztály tagjai között is akadtak rajongói, mint például Maria Carolina d''Asburgo Lorena, Nápoly királynéja és férje, IV. Ferdinánd. Az uralkodópár annyira kedvelte a pizzát, hogy a nyári palotájukba, Capodimonte-ba, kifejezetten pizzasütésre alkalmas kemencét építettek.

Bazsalikom, mozarella, paradicsom - nemzeti színek a Margherita pizzán
Bazsalikom, mozarella, paradicsom - nemzeti színek a Margherita pizzán

A pizza hódító útja

Az igazi, egész Itáliára kiterjedő népszerűséget azonban a pizza egy másik uralkodópárnak köszönhette. 1889-ben Nápolyba látogatott I. Umberto király és felesége Margit, azaz Margherita királyné. Az akkor már pizza-nagyhatalomként ismert Nápolyban érkezve felkérték a környék legnépszerűbb pizzaioliját, azaz pizzasütő mesterét, név szerint Rafaele Espositót, hogy készítsen nekik a hely jellegzetes fogásából. Esposito három pizzát készített a királyi párnak, amelyek közül egy az olasz egységet, az új olasz zászlót jelképezte. A pizzán a pirost a paradicsom, a fehéret a bivalymozzarella, a zöldet pedig a friss bazsalikom jelölte, és a király pár előtti tisztelgés gyanánt a frissen kreált pizzát Pizza Margheritának keresztelték el. A nápolyi pizza diadala azóta is tart, az Esposito alkotta pizza vált az etalonná, amelyet a világ minden pontján készítenek.

Az európai sikerek után az Amerikába érkező olasz bevándorlókkal új kontinens meghódítására készült a pizza. A szegények eledelének tartott tésztaféleség az új hazában is hamar megjelent. 1905-ben Gennaro Lombardi volt az első, aki engedélyért folyamodott New York város vezetéséhez, hogy pizzát árulhasson a Spring Streeten lévő vegyeskereskedésében, amelyet az engedély kézhezvétele után átkeresztelt "Patriaca della Pizza"-nak. Ezt követően az olaszok lakta környékeken hamar elszaporodtak a pizzériák, amelyek egy idő után már nem csak az olasz szegényeknek kínáltak olcsó megoldást.

Az amerikai pizza-imádatnak újabb lökést adott a második világháború, hiszen az egykor Olaszországban állomásozó amerikai katonák előszeretettel fogyasztották az Európában megkedvelt pizzát. Az amerikai pizza alapköveit a háború alatt Nápolyban szolgáló Ira Nevin fektette le, aki megalkotta az első gázzal működő pizzasütő kemencét. Ez a kemence tette lehetővé, hogy a pizza széles körben elterjedjen Amerikában.

A finom, fűszeres paradicsomszósz nagon fontos a jó pizzához
A finom, fűszeres paradicsomszósz nagon fontos a jó pizzához

Pizza-változatok

Fast food jellege miatt – évezredes múltja ellenére – a pizza a modern életstílusnak is könnyedén megfeleltethető. A pizzát nem csak ebédre ehetjük, hanem ideális baráti, családi összejövetelekre is.

A pizzának rengeteg változata ismert. A vékony tésztás pizza mellett ott a főleg Szicíliában honos – s az amerikaiak által is nagyon kedvelt – vastag tésztás pizza, illetve a mi lángosunkra igencsak emlékeztető pizza fritta, amely olajban hirtelen kisütött, sok esetben töltött pizzatésztát takar.

A tészta sokszínűsége mellett a feltétek adta változatosság teszi univerzális étellé a pizzát. A könnyen variálható feltétek ellenére vannak bevett, megszokott párosítások, amelyeket szinte minden pizzéria kötelességének érez étlapon tartani. Ilyen a pizza marinara, amelynél a paradicsomszószt szardella, oregánó és sok fokhagyma egészíti ki, vagy a pizza napoli, amely szardellával és mozzarellával készül. A rengeteg feltét ellenére az eredeti olasz pizzákat az egyszerűség jellemzi, egy-egy pizzán viszonylag kevés feltét jelenik meg.

A klasszikus változatok közé tartozik az articsókával, főtt tojással megbolondított Capricciosa, a gombával, prosciuttóval gazdagított Veronese, a négyféle olasz sajttal megszórt Quattro Formaggi, vagy az évszakokat jelképező feltétekkel készülő Quattro Stagioni.

Vendégvárónak, partira istökéletes a pizza, főleg mini változatban
Vendégvárónak, partira istökéletes a pizza, főleg mini változatban

A szicíliaiak által kedvelt, vastag tésztás pizzaként is emlegetett kenyérlepényen, a Sfincionéra általában paradicsom, vékonyra szelt hagyma, szardella került. Nagy ritkán casciocavallo sajtot is tettek rá, majd kis oregánóval fűszerezték.

A ma kapható pizzák esetében azonban már a határ a csillagos ég. A pizzát készíthetjük vékony vagy vastag tésztával, a tészta alapját adó liszt is szinte bármilyen lehet. A tésztakorongra kerülő alapszószból is többféle között válogathatunk. A hagyományos, paradicsomos szósz mellett bizonyos feltétek ízvilágához jobban stimmel a tejfölös, krémes alap, de ezeken kívül szinte bármilyen kreáció elképzelhető.

A feltétek között szerepelhetnek a különféle sonkák, felvágottak, kolbászok, de kisütött, vékonyra szelt húst is tehetünk a tésztára. A zöldségek közül is szinte bármi belefér egy jó pizza feltételei közé, bár bizonyos alapanyagokat nem árt előpárolni, hogy sütéskor megpuhuljanak. A zöldségek mellett a gyümölcsök közül is szemezgethetünk. Klasszikus pizzafeltétnek számít az ananász, de akár körtét, vékonyra szelt almát is tehetünk a pizzára.

A pizza fontos eleme a sajt. A sajt mibenléte sokban meghatározza a pizza ízvilágát. A négysajtos pizza esetében négy karakteres sajt verseng a figyelmünkért, azonban ha a feltétek széles repertoárjának összefogására van szükség, akkor inkább egyféle, a feltétek ízvilágával harmonizáló, jól olvadó sajtra van szükség. A magyar háztartásokban leggyakrabban reszelt trappista kerül a pizzákra. Érdemes azonban kipróbálni az olasz pizzákon gyakorta fellelhető scamorzát, vagy a már korábban említett mozzarellát tenni.

A pizza formáját is magunk határozzuk meg. A klasszikus kerek pizza mellett kipróbálhatjuk a családbarát, gáztepsire formázott kenyérlepényt is, illetve készíthetünk calzonét is, ami a kerek pizza töltött verziója, egyfajta óriás, töltött kenyérlángos. Ha feltétek nélkül készítjük, akkor tulajdonképp focacciát kapunk, s ha a friss tésztából vékony rudakat sodrunk, akkor máris kész a grissini.

Szinte bármilyen feltét kerülhet a pizzára, vendégeink, családunk ízlésére szabhatjuk
Szinte bármilyen feltét kerülhet a pizzára, vendégeink, családunk ízlésére szabhatjuk

A pizza otthoni sütésénél nagyon fontos az időzítés. A lehető legmelegebb fokozaton kell, hogy duruzsoljon a sütő, elő kell készíteni a feltéteket és a pizzára kerülő szósznak is késznek kell lenni, sőt az az ideális, ha a szósz ekkorra már valamelyest ki is hűlt.

Ezek után jöhet a pizza összeszerelése. Kis réteslisztes felületen kinyújtjuk, majd pizzatepsire vagy sütőpapíros tepsire fektetjük. Ezután jöhet rá vékony rétegben a szósz, arra pedig a kívánt feltétek sora. Ezután gyors ütemben mehet is a sütőbe a tészta. A vékony tésztás pizza egy 250 fok környékén üzemelő sütőben nagyjából 10-15 perc alatt sül készre. Ha vastagabb tésztával kívánjuk elkészíteni a pizzát, akkor a sütési hőt vegyünk vissza 180-190 fok közé, hogy a tésztának legyen ideje átsülni, mielőtt a feltétek menthetetlenül elszenesednének.

Az olaszoknál a pizzafeltétek közé tartozik néhány olyan alapanyag is, amelyet csak a sütőből kikapott tésztára szórnak rá. Érdemes kipróbálni a rukkolával vagy a crostatára szánt paradicsommártással kicsit meghinteni a még meleg pizzát, és úgy kínálni a családunknak, barátainknak.

A sós hangvételű pizzák mellett az utóbbi években megjelentek az édes pizzák is, amelyek már az olasz pizzériákban is utat találtak magunknak. Ezek a desszert pizzák általában édesített, előre megsütött tészta alapon pihennek, erre kerül a szósz (ami lehet mogyorókrém, vaníliakrém, joghurt, vagy például bármilyen lekvár), s végezetül jöhetnek rá a feltétek, gyümölcsök, krémek, habcsókok formájában.

Ha kicsi pizzákat készítünk, játszhatunk az ízekkel, feltét-összeállításokkal
Ha kicsi pizzákat készítünk, játszhatunk az ízekkel, feltét-összeállításokkal

Pizza

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
2 dl meleg víz
1-2 evőkanál olívaolaj
2 csipet só
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg mascarpone
A paradicsomos raguhoz:
40 dkg hámozott paradicsom konzerv formájában
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
A feltéthez:
20 dkg sonka
30 dkg scamorza sajt

Elkészítés: A liszthez hozzámorzsolom az élesztőt, majd pici sót adok hozzá. Kimérem a langyos vizet, az olajjal és a mascarponéval együtt a liszthez adom. Alaposan átdolgozom a tésztát, majd egy nagyobb tálba teszem, konyharuhával letakarom, majd egy órát hagyom pihenni.
Amíg kel a massza, addig elkészítem a ragut. Olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Sózom, borsozom, majd felöntöm a paradicsomkonzervvel, és úgy fél óráig nagyon takarékon hagyom rotyogni.
A kész tésztát lisztes deszkára borítom. A tészta meglehetősen lágy, de érdemes nem agyon lisztezni, mert ettől a lágyságától lesz kisütve olyan, de olyan finom.
A tésztát 4 gombócra szedem, 10 percet pihentetem, majd lisztes deszkán kinyújtom. Sütőpapíros tepsikre teszem. A ragut eközben kissé hagyom kihűlni, és elosztom a négy pizzán, s ráteszem a feltéteket.
A pizzákat a 250 fokos légkeverésen duruzsoló sütőbe tolom, és kb. 10-15 perc alatt készre sütöm.

Zöldfűszeres focaccia

Hozzávalók:
38 dkg finomliszt
2 dkg sikér
2 dl langyos víz
0,5 dl olívaolaj
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál cukor
2 csipetnyi só
7 g szárított élesztő

Elkészítés: A lisztet összekeverem az élesztővel és a sikérrel. A vizet kimérem, hozzáadom az olajat. A liszthez szórom a fűszereket, a cukrot és a sót, majd hozzáöntöm az olajos vizet, és alaposan kidolgozom. Nagyjából egy órát hagyom, hogy meleg helyen megkeljen.
A sütőt 225 fokra melegítem (alsó-felső + légkeverés), s miközben felfűt a sütő, ujjnyira nyújtom a tésztát. sütőpapíros tepsire fektetem s kicsit hagyom pihenni.
Ezután ujjammal benyomkodom a felületét, és olívaolajjal megkenve a sütőbe tolom. Világos aranybarnára sütöm. Hagyom langyosra hűlni, majd vastagabb szeletekre vágva tálalom.

További pizza-receptek >>>

Megunhatatlan olasz ízek >>>

Sugo, salsa, a sokoldalú paradicsomszósz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.