Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Csupacsokis brownie
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dubarry-csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kuglóf
Praktikus

Ezzel az egyszerű trükkel pillanatok alatt megpuhul a vaj – fotó!

Biztosan veled is előfordult már, hogy nem vetted ki időben a vajat a hűtőből, esetleg a fagyasztóból, pedig a recept szoba-hőmérsékletű vajat írt. Nagy segítség ilyenkor a mikró, ám hiába vagy résen, sokszor forró, folyékony zsiradék lesz a végeredmény. Most mutatunk egy egyszerű trükköt, ami segít, hogy tökéletes legyen a vaj állaga.

Miért lehet szükség lágy vajra? Egyrészt sokkal könnyebben kenhető a puha vaj, így természetes, hogy a szendvicsek készítéséhez ez az állag a megfelelő. Másrészt vannak olyan receptek, amelyekben a szoba-hőmérsékletű vaj fontos összetevő.

A szoba-hőmérsékletű vajat könnyebb kenni, és vannak olyan sütemények, amelyekbe fontos, hogy lágy zsiradék kerüljön / Fotó: Shutterstock
A szoba-hőmérsékletű vajat könnyebb kenni, és vannak olyan sütemények, amelyekbe fontos, hogy lágy zsiradék kerüljön / Fotó: Shutterstock

Olvasztás mikrohullámú sütőben

Mikrohullámú sütőben a vaj gyorsan felolvad, ám a működése mögött meghúzódó fizika miatt mégsem annyira ideális ez a módszer. A vaj zsiradék, így a mikrohullámú sugaraknak nem okoz gondot felmelegíteni. A sugarak azonban csak korlátozott mértékben képesek áthatolni az élelmiszer felületén, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan felforrósítják az étel külső részét, majd ez az energia lassan átterjed a belső részekre. Ez a folyamat sajnos pont az ellenkezője, mint ami a vaj lágyításához szükséges lenne: mire a vaj belseje felmelegszik, a külseje már olajas tócsává olvad.

A megoldás: 3 db fogpiszkáló

Ha nem szeretnél folyékony vajat, egyszerűen vágd kb. 5 dekás kockákra a vajat, állíts a vajdarabokba 3-3 fogpiszkálót, és így tedd egy tányéron a mikróba. Ahogy a vaj melegszik, lazul a fogpiszkálók helyzete – ha az állvány felborult, a vaj tökéletesen puha!

Vicces, de működik / Kép forrása: tastingtable.com
Vicces, de működik / Kép forrása: tastingtable.com

Vannak más módszerek is

Ha ezzel a módszerrel nem szeretnél bíbelődni, vannak más, bevált eljárások is.

  • 1Melegíts egy edénybe vizet a mikróba. Ha a víz forr, tedd az edény mellé egy kis tálkába a vajat és csukd vissza mikró ajtaját – a víz hője elég gyorsan meglágyítja a vajat.
  • Egy nagyobb pohárban melegíts vizet a mikróban, majd önts ki belőle a vizet és borítsd rá a poharat a vajra.
  • Fizikai erővel is felmelegítheted a vajat: sodrófa segítségével lapítsd vékony koronggá a két zsírpapír közé tett vékony vajcsíkot. A kezed melegétől is meglágyul a vaj: tedd a vajat egy jól záródó zacskóba, és kézzel nyomkodd, dörzsöld, amíg megpuhul.

/Forrás: tastingtable.com/

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.