Miért lehet szükség lágy vajra? Egyrészt sokkal könnyebben kenhető a puha vaj, így természetes, hogy a szendvicsek készítéséhez ez az állag a megfelelő. Másrészt vannak olyan receptek, amelyekben a szoba-hőmérsékletű vaj fontos összetevő.
Mikrohullámú sütőben a vaj gyorsan felolvad, ám a működése mögött meghúzódó fizika miatt mégsem annyira ideális ez a módszer. A vaj zsiradék, így a mikrohullámú sugaraknak nem okoz gondot felmelegíteni. A sugarak azonban csak korlátozott mértékben képesek áthatolni az élelmiszer felületén, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan felforrósítják az étel külső részét, majd ez az energia lassan átterjed a belső részekre. Ez a folyamat sajnos pont az ellenkezője, mint ami a vaj lágyításához szükséges lenne: mire a vaj belseje felmelegszik, a külseje már olajas tócsává olvad.
Ha nem szeretnél folyékony vajat, egyszerűen vágd kb. 5 dekás kockákra a vajat, állíts a vajdarabokba 3-3 fogpiszkálót, és így tedd egy tányéron a mikróba. Ahogy a vaj melegszik, lazul a fogpiszkálók helyzete – ha az állvány felborult, a vaj tökéletesen puha!
Ha ezzel a módszerrel nem szeretnél bíbelődni, vannak más, bevált eljárások is.
/Forrás: tastingtable.com/
(Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.