Tulajdonképpen mindenből készíthetünk savanyúságot, ami a kertünkben a hideg idők beköszöntéig megterem. Lássunk néhány igazi kedvencet!
Hozzávalók:
1-1 piros és sárga húsú paprika
50 dkg apró szemű vöröshagyma
2,5 dl ecet, 10%-os
1 babérlevél
5 egész bors
3 szegfűbors
2 szegfűszeg
1 tk. só
Elkészítés: A paprikát megmossuk és felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk. Felforralunk 5 dl vizet a sóval, a hagymát és a paprikát 5 percig főzzük benne, majd leszűrjük, szorosan üvegekbe rakjuk. Felforraljuk a főzőlevet az ecettel, a babérlevéllel, a borssal, a szegfűborssal, a szegfűszeggel. A levet a paprikákra öntjük, és 24 órát állni hagyjuk. A levet leszűrjük, újra felforraljuk, és újra a zöldségekre öntjük. Lezárjuk, hagyjuk kihűlni.
Elkészítés: A paradicsomot megmossuk, keresztben fél cm-es karikákra vágjuk. Megtisztítjuk, és felkarikázzuk a hagymát is. A zöldségeket az evőkanálnyi sóval megszórjuk, és 24 órán át állni hagyjuk. A felöntőléhez felforralunk 1 liter vizet az ecettel, a cukorral és a kávéskanál sóval. Kisebb adagokban beletesszük a hagyma- és paradicsomszeleteket, egyet forralunk rajta, és szűrőkanállal kiszedjük, üvegekbe rakjuk. Tetejére tartósítószert teszünk. Ha a forrázást befejeztük, az ecetes levet az üvegekbe töltjük. Ha szükséges, másnap a levet utántöltjük, majd az üvegeket lezárjuk.
A forró anyaggal megtöltött, lezárt üvegeket, több réteg papírba csavarva, azonnal száraz melegbe (pl. pokrócokkal bélelt kosárba) helyezzük, és vastagon letakarjuk. Az üvegeket teljes kihűléséig, de legalább 24 órán át benne tartjuk.
Ebben az esetben a nyersanyagok gőzzel telített térben főnek, a folyadékkal nem érintkeznek. A gőzölő edény lehet tepsi vagy akár egy fazék is, melybe lyukacsos lemezt teszünk, erre állítjuk a párolandó anyagokkal teli üveget.
Hozzávalók:
2 kg húsos zöldpaprika
2 csapott ek. só
4 ek. cukor
10 egész bors
1 ek. mustármag
6 ek. ecet, 20%-os
Elkészítés: A paprikát megmossuk, és szorosan tiszta üvegekbe rakjuk. A tetején ügyeljünk arra, hogy két paprika összefeszüljön úgy, hogy a paprikák ne tudjanak „felugrani” az üvegben. Segíthetünk, ha fapálcával lenyomjuk a paprikát. Felforralunk 3 liter vizet a sóval, a cukorral, a borssal, a mustármaggal és az ecettel. Forrón a paprikákra töltjük úgy, hogy 1,5 cm még maradjon az üveg pereméig. Az üvegeket azonnal lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók:
1 kg paprika
50 dkg zöldparadicsom
1 fej fehér káposzta
2 salátauborka
4 fej vöröshagyma
5 dl ecet, 10%-os
20 dkg cukor
1,5 ek. só
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, legyaluljuk. Alaposan besózzuk, és egy órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a felöntőlevet, ehhez felforralunk 1,5 liter vizet az ecettel, a cukorral, a sóval. Kicsavarjuk a zöldségeket, leforrázzuk a felöntőlével, majd üvegekbe tesszük, és lezárjuk.
Elkészítés: A káposztát és a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, legyaluljuk. Alaposan besózzuk, és egy órát állni hagyjuk. Közben elkészítjük a felöntőlevet, ehhez felforralunk 1,5 liter vizet az ecettel, a cukorral, a sóval és a borssal. Kicsavarjuk a káposztát, leforrázzuk a felöntőlével, majd üvegekbe tesszük, és lezárjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.