Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

Így készíthetsz nagyon krémes és finom sütőtökpürét, ha nincs sütőd

A házi sütőtökpüré ízletesebb, mint a bolti. Sokféleképpen felhasználható, így érdemes egy-két adagot betárazni. A jó hír az, hogy akkor is bátran nekiállhatsz az elkészítésének, ha nincs sütőd. Mutatjuk, hogyan!

A sütőtök mindig is kedvelt csemegénk volt, de csak az elmúlt években használjuk bátrabban. A püré ma már nem csak a babák körében népszerű: készítünk sütőtökös pitét, kenyeret, muffint, pogácsát, brownie-t, levest – valójában csak a fantáziánk szab határt annak, hogy hányféleképpen használjuk fel.

Talán a megszokás, az illatok miatt szinte mindig sütőben sütjük a tököt, és utána turmixban vagy botmixerrel pürésítjük, de ha nincs sütő (vagy éppen nem működik), akkor sem kell lemondanunk erről a finomságról. Mutatunk négy egyszerű és hatékony módszert, amivel a tök puha és omlós lesz.

A sütőtökpürét sokféleképpen felhasználhatjuk / Fotó: Shutterstock
A sütőtökpürét sokféleképpen felhasználhatjuk / Fotó: Shutterstock

Sütőtök air fryerben


Ha kicsi a tök, akár egyben is betehetjük a készülék kosarába, ha nagyobb, akkor egyforma nagyságúra daraboljuk, és úgy tesszük a gépbe. Nem kell meghámozni, a héjat és a magokat elég a végén eltávolítani. A tököt kb. 15 percig sütjük 200 °C-on, majd fejjel lefelé fordítjuk, és tovább sütjük 15-18 percig, amíg megpuhul. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, utána egy kanál segítségével eltávolítjuk a magokat és a szálkás belsőt.

Az air fryerben a sütőtök héja kemény és égett lesz, ezért fontos, hogy ha például süteményhez használjuk a pürét, csak a sütőtök élénk narancsszínű húsát használjuk, hogy ne legyen égett íze a desszertnek.

Sütőtök kuktában


Talán nem meglepő, de a sütőtök kuktában gyorsan elkészül. Félbevágjuk a tököt, egy kanál segítségével eltávolítjuk a magokat, majd a tököt a vágott oldalával felfelé az edényhez mellékelt párolórácsra vagy tányérra tesszük. Öntünk kb. 3-4 dl vizet az edény aljába, és lezárjuk a kukta fedelét. Kb. 20 perc alatt elkészül. Hagyjuk kihűlni, majd kikaparjuk a belsejét, és mehet is a turmixgépbe!

A tűzhelyen is puhára főzhető a sütőtök / Fotó: Shutterstock
A tűzhelyen is puhára főzhető a sütőtök / Fotó: Shutterstock

Sütőtök tűzhelyen

A tököt nem kell meghámozni, csak kockázzuk fel egyforma darabokra és távolítsuk el a magokat. Minél kisebbre vágjuk, annál gyorsabban elkészül. A tökdarabokat egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon pároljuk, amíg megpuhul. Utána leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Ha túl nedvesnek érezzük, visszatehetjük az edénybe víz nélkül, alacsony lángon, hogy a felesleges folyadék elpárologhasson.

Sütőtök mikróban

Felkockázzuk a sütőtököt, a darabokat egy mikrohullámú sütőben használható edénybe tesszük. Öntünk hozzá egy kevés vizet, lefedjük az edényt, és 6-8 percre betesszük a mikróba. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a magokat és a szálkás belsőt, és a szokásos módon pürésítjük.

Mikróban gyorsan puha lesz a sütőtök / Fotó: Shutterstock
Mikróban gyorsan puha lesz a sütőtök / Fotó: Shutterstock

Tipp:

A sütőtökpüré légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig tárolható, fagyasztóban 3 hónapig friss marad.

Extra tipp:

Néha a sütőtökpüré nem olyan sima állagú, mint szeretnénk. Ilyenkor a pürésített sütőtököt szitán átnyomva orvosolhatjuk a problémát.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.