Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Praktikus

Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskóta: íme a tökéletes recept

A tökéletes piskóta titka
Rengeteg sütemény, torta, pohárdesszert alapja a piskóta, amely csak akkor jó, ha könnyű és szellős, nem pedig tömör és "fojtós". Mi most megmutatjuk, hogyan lesz tökéletes, tippekkel, praktikákkal és recepttel segítünk.

A legegyszerűbb süteménynek mondják, mert mindig minden van hozzá otthon, még a legegyszerűbb háztartásban is. Tojás, liszt, cukor. Ennyi. A piskótát, ezt a sokféle süteményhez használható alaptésztát mindenki szereti, és bár egyszerűnek tűnik a készítése, van néhány buktató.

A piskótasütés alapszabályai

1. Piskótakészítésnél fontos, hogy a tojásszétválasztás hibátlanul történjen, és egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert különben nem tudjuk kihabosítani.

A piskótasütés, bár egyszerűnek tűnik, van benne néhány buktató/ Fotó: Shutterstock
A piskótasütés, bár egyszerűnek tűnik, van benne néhány buktató/ Fotó: Shutterstock

2. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel, azonban nem szabad túl keményre verni, csak tejföl sűrűségűre. Akkor jó, ha van már tartása, de azért még egy kicsit képlékeny. Ha túl keményre verjük a tojáshabot, a légbuborékok sülés közben kipukkadnak, és összeesik a tészta.

3. A keverés technikája is fontos a piskótatésztánál: a szilikonspatulát függőlegesen a tálba állítjuk, és alulról felfelé elkezdjük keverni, miközben folyamatosan forgatjuk a tálat.

4. A lisztet mindenképp szitáljuk a tésztába, ugyanis így is levegőt dolgozunk a tésztába, amitől könnyű állaga lesz.

5. Ne vajazzuk ki a tortaformát vagy a tortakarikát, ugyanis ha kivajazzuk, a tészta lecsúszik a karika faláról, nem tud megkapaszkodni, így azt érjük el vele, hogy a közepe púpos lesz, a széle pedig lapos.

6. Sütés előtt a nyers tésztát húzogassuk ki a tortakarika széléig, így sülés közben a a közepe fel fog jönni, és szépen kiegyenlítődik a piskóta.

A piskótát csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt/ Fotó: Shutterstock
A piskótát csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt/ Fotó: Shutterstock

A TÖKÉLETES PISKÓTA

Hozzávalók:
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

Elkészítése:

1. A tökéletes piskóta elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 24 cm átmérőjű sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.

2. A tojásokat szétválasztjuk, és a tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.

3. A spatulával a sütőkarikába szedjük, és a tésztát felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. Ezután 160 fokon alsó-felső sütésen 40 perc alatt készre sütjük.

4. A sütőből kivéve egyből a sütőpapírral borított forró tepsire borítjuk fejjel lefelé. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a piskótát a karikából, és - ha tortát készítünk belőle - 3 részre vágjuk.

Tipp: A piskótát ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal, megszórhatjuk gyümölcsökkel, mindent visz a meggyes piskóta, de persze barackkal, szilvával is tökéletes. A kisült piskótát kínálhatjuk sodókkal, csokiszósszal, de lehet mindenféle torta alapja is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.