Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Bár a cím ellentmondásosnak tűnik, mégis lehet, hogy a válogatós gyerekben bujkáló ellenérzések feloldását épp a közös konyhai lét hordozza.

A konyhában együtt eltöltött idő, a közös munka, az alkotás öröme segíthet a rosszul evő vagy sok mindent ki nem próbáló gyerek és szüleinek gondjain. Az ilyen közös főzések alkalmával lehetőség nyílik az alapanyagok átbeszélésere, azok nyersen történő megkóstolására, fűszerekkel való kísérletezésre, az alapanyag sütésére, főzésére.

A konyhában együtt töltött idő sokat segíthet a különféle ételek megkedveltetésében
A konyhában együtt töltött idő sokat segíthet a különféle ételek megkedveltetésében

Az ismerkedésen, az ételekkel való összemelegedésen kívül a közös főzés másik nagy érdeme, hogy a kiskuktánk a főzés végén a saját „keze munkáját” eheti meg. A büszkeség, az általa végigkövetett munkafolyamat, a most már jól ismert alapanyagok segíthetnek abban, hogy egy-egy korábban „nemszeretemnek” titulált étel lekerüljön a gyerek tiltólistájáról.

A közös főzés azért is fontos, hogy lássa a gyerek, hogy az adott étel miből készül, a szósz alatt mi rejtezik, hiszen sokszor a rosszul evő, nemevő vagy nagyon válogatós gyerekek egy-egy menzai „balesetnek” köszönhetően válnak visszautasítóvá. Egy olyan helyzetet követően, ahol a számukra ismeretlen ételben valami furcsa állagút, keményet, rossz ízűt találtak. Épp erre jó az, ha megnézzük, velük együtt analizáljuk, hogy miben mi található (jobb esetben).

A legegyszerűbb szendvicseket is játékossá tehetjük
A legegyszerűbb szendvicseket is játékossá tehetjük

Vidám papírsárkányok - nem is lehet nekik ellenállni!
Vidám papírsárkányok - nem is lehet nekik ellenállni!

Papírsárkányos gyerekszendvics >>>

Az együtt főzések mellett a közös bevásárlás is okozhat áttörést. Ilyenkor érdemes a gyereknek döntési lehetőséget adni, hogy melyik rizst vegyünk, milyen kenyér kerüljön a papírzacskóba, a felvágottak, zöldségek és gyümölcsök közül mit vigyünk haza. A lehetőség, a saját maga által hozott döntés súlya és az efölött érzett öröme, büszkesége szintén jó irányt jelenthet egy-egy ételfóbia legyőzése tekintetében.

Az ilyen fóbiákat, berögződéseket nem csak a konyhai együttlétekkel és közös vásárlásokkal lehet oldani, érdemes az erre szakosodott könyvek praktikáit bevetni. Szerencsére a rosszul evésről nem csak felnőtteknek születtek könyvek, hanem az utóbbi években a gyerekkönyvek piacán is elkezdtek megjelenni, a gyerekek számára érthető módon megfogalmazott írások ezzel a problémával – és számos másikkal – kapcsolatban.

Tojásegérkék salátával - egyszerű és vidám vacsora
Tojásegérkék salátával - egyszerű és vidám vacsora

Főtt tojásból egérke >>>

A könyvek, a közös főzésre, vásárlásra fordított időn túl az ételek külalakjával is okozhatunk áttöréseket. Az európai konyha ugyan főleg csak a sütemények terén hajlandó elővenni a gyermeki fantáziáját, de a jóféle infantilitásra hajlamos japánok gyerekeinek ebédlődobozaiban már a mai kor kedvelt mesehősei mosolyognak ránk.

A bento kifejezetten alkalmas a bennünk rejtező kreativitás kiélésére és melyik gyerek ne enné szívesen a rizsből, zöldségből megformázott kedvenc mesefiguráit. A magyar konyha alapanyagaival is készíthetünk különféle mulatságos figurákat, a szendvicseket egy kevés zöldséggel átalakíthatjuk egy-egy mesehőssé vagy kedvelt állatkává, a desszertek esetében is eljátszatunk a kedvcsináló színes dekorációval és az az igazán jó, ha mindezt a gyerekkel közösen készítjük.

Az édességekkel általában nincs gond, de a cicás gyümölcsrizs biztosan sikert arat!
Az édességekkel általában nincs gond, de a cicás gyümölcsrizs biztosan sikert arat!

Cicás gyümölcsrizs >>>

Kókuszgolyó - süninek öltözve
Kókuszgolyó - süninek öltözve

Kókuszos süni >>>

A különféle aprósüteményekből készülhet kígyó, csiga vagy bármilyen más állat, a nagyobb tésztákat is megformázhatjuk, a kenyerünk emlékeztethet egy sárkányra, illetve a pogácsák, zsemlék is kaphatnak malacorrot. A betűtészta klasszikus gyerekcsalinak számít, szinte kivétel nélkül minden gyerek imádja és nem csak a paradicsomlevesből pecázható, hanem más leveseket is feldobhatunk vele és tehetünk ezáltal vonzóvá a rosszul evő gyerekeink számára.

Gyerekekkel is készíthető receptek >>>

A közös sütés játék a gyerekeknek
A közös sütés játék a gyerekeknek

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.