Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Promóció

Csillogás és buborékok - híres emberek és a pezsgő

A pezsgőről a legtöbb embernek a csillogás, a fényűzés és a gazdagság jut eszébe, amit a legnagyobb sztároknak tulajdoníthatunk. Éppen ezért ők lehetnek egy-egy pezsgőmárka jeles képviseloői. Nézzük, milyen hírességek voltak azok, akiket elcsábított ez a méltán népszerű, felejthetetlen ital!

Kicsit tekerjük vissza az idő kerekét egészen Guseppe Verdiig, akit nyugodtan nevezhetünk a 19. század egyik zenei sztárjának. Az ő viszonyát a nemes italhoz jól jellemzi, hogy az operatörténelem egyik legszebb és legismertebb áriáját a pezsgőspoharak „főszereplésével“ alkotta meg (Traviata - Pezsgő-ária).

A pezsgő számtalan hírességet megihletett a 20. században is, akik igencsak változatos gondolatokat osztottak meg az itallal kapcsolatban.

Marilyn Monroe szerint a pezsgő kiváló napindító, mivel reggelente egy pohár is elég, hogy átmelegíthesd a tested.

Bridget Bardot is úgy gondolta, hogy nem csak ünnepi alkalmakkor érdemes palackot bontani: „A champagne az egyetlen, ami visszaadja a lendületem, amikor fáradt vagyok.”

Tina Turner amikor pezsgőt ivott, akkor vagy sírt vagy nevetett, de az biztos, hogy érzelmileg megindította az ital.

A pezsgőt Hollywood is előszeretettel szerepelteti, például a Bollinger pezsgőt összesen 13 James Bond filmben láthattuk, de a buborékok központi szerepet kaptak a Titanicban, a Micsoda nőben, a Szex és New Yorkban és a Nagy Gatsbyben is.

A 2014-es Golden Globe díjátadón Leonardo DiCaprio egy ezer dolláros champagne-nyal ünnepelte meg sokadik elismerését. A fenti összeg jó helyre került, mivel egy kiválasztott alapítvány számláján gyűjtötték az adomány-pezsgő árát. A nagylelkű gesztus színésztársainak is annyira megtetszett, hogy többek között Jennifer Lawrence, Matthew McConaughey, Liev Schreiber és Sandra Bullock is a karitatív céllal értékesített pezsgőkkel távoztak.

A világ borászati hagyományait őrző Bacchusi Borrendekhez csatlakozva Budafokon 1987-ben megalakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers Törley. A pezsgőrend tagjai között megtaláljuk a hazai üzleti, tudományos és művészeti élet jeles képviselőit. Ők mindannyian világszerte hirdetik a bor és a Törley pezsgő szeretetét, a kulturált borfogyasztást, a bor fontos szerepét az emberek életében.

A történelem buborékai

A pezsgő Franciaországból indult világhódító útjára. Már feltalálója, Dom Perignon abbé kijelölte méltó helyét, mikor fogyasztása közben meghatottan így kiáltott fel: „éppen a csillagokat iszom“.

A francia történelem egyik leghíresebb alakja, Bonaparte Napóleon azonban ennél is tovább ment: „Nem tudok pezsgő nélkül élni, amit a győzelemnél megérdemlek, a vereségnél pedig szükségem van rá!”.

A pezsgőkészítés aranykorának számító 19. században Széchenyi István és Wesselényi Miklós meglátogatta a franciaországi Moët pezsgőgyárat, ahol alaposan felöntöttek a garatra az addig számukra ismeretlen nedűből. Széchenyire olyan nagy hatással volt ez az élmény, hogy egyes források szerint ezt követően írta le Hitel című munkájában elsőként pezsgő szavunkat.

Sir Winston Churchill a háborús évek alatt sem nélkülözte kedvencét, a Pol Roger Champagne-t. Egy-egy pohár biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a legnehezebb helyzetekből is megtalálja a kiutat. „A Champagne a jókedv előidézője. A figyelem fokozódik, a fantázia meglódul, az elme sokkal gyorsabb lesz“ - vallotta.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.