Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Promóció

Csillogás és buborékok - híres emberek és a pezsgő

A pezsgőről a legtöbb embernek a csillogás, a fényűzés és a gazdagság jut eszébe, amit a legnagyobb sztároknak tulajdoníthatunk. Éppen ezért ők lehetnek egy-egy pezsgőmárka jeles képviseloői. Nézzük, milyen hírességek voltak azok, akiket elcsábított ez a méltán népszerű, felejthetetlen ital!

Kicsit tekerjük vissza az idő kerekét egészen Guseppe Verdiig, akit nyugodtan nevezhetünk a 19. század egyik zenei sztárjának. Az ő viszonyát a nemes italhoz jól jellemzi, hogy az operatörténelem egyik legszebb és legismertebb áriáját a pezsgőspoharak „főszereplésével“ alkotta meg (Traviata - Pezsgő-ária).

A pezsgő számtalan hírességet megihletett a 20. században is, akik igencsak változatos gondolatokat osztottak meg az itallal kapcsolatban.

Marilyn Monroe szerint a pezsgő kiváló napindító, mivel reggelente egy pohár is elég, hogy átmelegíthesd a tested.

Bridget Bardot is úgy gondolta, hogy nem csak ünnepi alkalmakkor érdemes palackot bontani: „A champagne az egyetlen, ami visszaadja a lendületem, amikor fáradt vagyok.”

Tina Turner amikor pezsgőt ivott, akkor vagy sírt vagy nevetett, de az biztos, hogy érzelmileg megindította az ital.

A pezsgőt Hollywood is előszeretettel szerepelteti, például a Bollinger pezsgőt összesen 13 James Bond filmben láthattuk, de a buborékok központi szerepet kaptak a Titanicban, a Micsoda nőben, a Szex és New Yorkban és a Nagy Gatsbyben is.

A 2014-es Golden Globe díjátadón Leonardo DiCaprio egy ezer dolláros champagne-nyal ünnepelte meg sokadik elismerését. A fenti összeg jó helyre került, mivel egy kiválasztott alapítvány számláján gyűjtötték az adomány-pezsgő árát. A nagylelkű gesztus színésztársainak is annyira megtetszett, hogy többek között Jennifer Lawrence, Matthew McConaughey, Liev Schreiber és Sandra Bullock is a karitatív céllal értékesített pezsgőkkel távoztak.

A világ borászati hagyományait őrző Bacchusi Borrendekhez csatlakozva Budafokon 1987-ben megalakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers Törley. A pezsgőrend tagjai között megtaláljuk a hazai üzleti, tudományos és művészeti élet jeles képviselőit. Ők mindannyian világszerte hirdetik a bor és a Törley pezsgő szeretetét, a kulturált borfogyasztást, a bor fontos szerepét az emberek életében.

A történelem buborékai

A pezsgő Franciaországból indult világhódító útjára. Már feltalálója, Dom Perignon abbé kijelölte méltó helyét, mikor fogyasztása közben meghatottan így kiáltott fel: „éppen a csillagokat iszom“.

A francia történelem egyik leghíresebb alakja, Bonaparte Napóleon azonban ennél is tovább ment: „Nem tudok pezsgő nélkül élni, amit a győzelemnél megérdemlek, a vereségnél pedig szükségem van rá!”.

A pezsgőkészítés aranykorának számító 19. században Széchenyi István és Wesselényi Miklós meglátogatta a franciaországi Moët pezsgőgyárat, ahol alaposan felöntöttek a garatra az addig számukra ismeretlen nedűből. Széchenyire olyan nagy hatással volt ez az élmény, hogy egyes források szerint ezt követően írta le Hitel című munkájában elsőként pezsgő szavunkat.

Sir Winston Churchill a háborús évek alatt sem nélkülözte kedvencét, a Pol Roger Champagne-t. Egy-egy pohár biztosan hozzájárult ahhoz, hogy a legnehezebb helyzetekből is megtalálja a kiutat. „A Champagne a jókedv előidézője. A figyelem fokozódik, a fantázia meglódul, az elme sokkal gyorsabb lesz“ - vallotta.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.