Még júliusban robbant a hír, hogy az aszpartám felkerült a WHO listájára, ugyanis a szakemberek úgy tartják, rákkeltő hatása lehet. Nem csoda, hogy az egész világ foglalkozott a témával, hiszen mintegy 5000 termékben, köztük olyan hétköznapi dolgokban is megtalálható a vegyület, mint egyes köhögéscsillapítók, fogkrémek és egyéb élelmiszerek. Az Egészségügyi Világszervezet egy négyes veszélyességi skálán hármasba sorolta a mesterséges édesítőt, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bajt is okozhat. A kutatásból kiderült, hogy mindez elsősorban a mennyiségtől függ, amire egy jó példát is hozott a WHO.
Naponta 12 dobozos diétás kólát kéne meginnia egy 60 kilós felnőtt embernek ahhoz, hogy a benne található aszpartám veszélyt jelentsen a szervezetére.
A tanulmány azonban nem mondható túl pontosnak, ugyanis a szakemberek a WHO következtetéseit vették alapul, továbbá csak azokat az édesítőszeres italokat használták a kutatásokhoz, amelyeknél pozitív korreláció mutatkozott az italok és a májdaganat között. Ennek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy a kutatás eredménye torzult. Az egészségügyi világszervezet azonban azt biztosan kijelentette, hogy nem talált konkrét bizonyítékot az aszpartámnak a DNS-t vagy a kromoszómákat károsító hatására. Mint ismert, a sejtek ezen mutációja a rák kialakulásának egyik fő oka.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.