Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Körömpörkölt csülökkel
Babgulyás
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Egészséges

A nagy aszpartámkérdés: kiderült, mennyi diétás kóla okozhat bajt

aszpartám /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Az utóbbi hónapokban egyre többször téma a mesterséges édesítőszer rákkeltő hatása, pontosabban az aszpartám egészségügyi kockázata. A viták elkerülése végett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereinek kutatása alapján most kiadtak egy új tanulmányt, ami szerint testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot. Na de mit jelent ez pontosan?

Még júliusban robbant a hír, hogy az aszpartám felkerült a WHO listájára, ugyanis a szakemberek úgy tartják, rákkeltő hatása lehet. Nem csoda, hogy az egész világ foglalkozott a témával, hiszen mintegy 5000 termékben, köztük olyan hétköznapi dolgokban is megtalálható a vegyület, mint egyes köhögéscsillapítók, fogkrémek és egyéb élelmiszerek. Az Egészségügyi Világszervezet egy négyes veszélyességi skálán hármasba sorolta a mesterséges édesítőt, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bajt is okozhat. A kutatásból kiderült, hogy mindez elsősorban a mennyiségtől függ, amire egy jó példát is hozott a WHO.

Naponta 12 dobozos diétás kólát kéne meginnia egy 60 kilós felnőtt embernek ahhoz, hogy a benne található aszpartám veszélyt jelentsen a szervezetére.

Testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot /Fotó: Illusztráció - Shutterstock

A tanulmány azonban nem mondható túl pontosnak, ugyanis a szakemberek a WHO következtetéseit vették alapul, továbbá csak azokat az édesítőszeres italokat használták a kutatásokhoz, amelyeknél pozitív korreláció mutatkozott az italok és a májdaganat között. Ennek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy a kutatás eredménye torzult. Az egészségügyi világszervezet azonban azt biztosan kijelentette, hogy nem talált konkrét bizonyítékot az aszpartámnak a DNS-t vagy a kromoszómákat károsító hatására. Mint ismert, a sejtek ezen mutációja a rák kialakulásának egyik fő oka.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.