Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egészséges

A nagy aszpartámkérdés: kiderült, mennyi diétás kóla okozhat bajt

aszpartám /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Az utóbbi hónapokban egyre többször téma a mesterséges édesítőszer rákkeltő hatása, pontosabban az aszpartám egészségügyi kockázata. A viták elkerülése végett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembereinek kutatása alapján most kiadtak egy új tanulmányt, ami szerint testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot. Na de mit jelent ez pontosan?

Még júliusban robbant a hír, hogy az aszpartám felkerült a WHO listájára, ugyanis a szakemberek úgy tartják, rákkeltő hatása lehet. Nem csoda, hogy az egész világ foglalkozott a témával, hiszen mintegy 5000 termékben, köztük olyan hétköznapi dolgokban is megtalálható a vegyület, mint egyes köhögéscsillapítók, fogkrémek és egyéb élelmiszerek. Az Egészségügyi Világszervezet egy négyes veszélyességi skálán hármasba sorolta a mesterséges édesítőt, azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy bajt is okozhat. A kutatásból kiderült, hogy mindez elsősorban a mennyiségtől függ, amire egy jó példát is hozott a WHO.

Naponta 12 dobozos diétás kólát kéne meginnia egy 60 kilós felnőtt embernek ahhoz, hogy a benne található aszpartám veszélyt jelentsen a szervezetére.

Testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Testsúlykilogrammonként 40 mg aszpartám fogyasztása még nem jelent komolyabb egészségügyi kockázatot /Fotó: Illusztráció - Shutterstock

A tanulmány azonban nem mondható túl pontosnak, ugyanis a szakemberek a WHO következtetéseit vették alapul, továbbá csak azokat az édesítőszeres italokat használták a kutatásokhoz, amelyeknél pozitív korreláció mutatkozott az italok és a májdaganat között. Ennek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy a kutatás eredménye torzult. Az egészségügyi világszervezet azonban azt biztosan kijelentette, hogy nem talált konkrét bizonyítékot az aszpartámnak a DNS-t vagy a kromoszómákat károsító hatására. Mint ismert, a sejtek ezen mutációja a rák kialakulásának egyik fő oka.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.