Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gazdag szilvás Streusel vaníliakrémmel recept
recept
Rafinált

Gazdag szilvás Streusel vaníliakrémmel

90 perc
0 adag
Megfizethető
2011. 09. 20.

Elkészítés

Elkészítés: A morzsatésztához a lisztet, a mogyorót, a cukrot és a csipet sót tálba szórom, alaposan elkeverem. Nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a hideg vajat, belekanalazom a rumot. Gyors mozdulatokkal tésztává állítom össze. Frissen tartó fóliába csomagolom és beteszem a hűtőszekrénybe.

A kelt tésztához a kétféle lisztet mély keverőtálba szitálom – fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek! 1,5 dl főzőtejszínt meglangyosítok, ½ dl-t kis tálba öntök. Az előkészített cukorból egy mokkáskanálnyit feloldok a ½ dl tejszínben, belemorzsolom a friss élesztőt. Amíg az élesztő felfut, hozzáadom a lisztkeverékhez a maradék cukrot, vaníliakivonatot, csipet sót.

A felfutott élesztőt a száraz anyagokhoz öntöm, majd a maradék langyos tejszínt. A háztartási robotgép dagasztóbetétjével dagasztani kezdem. 1-2 perc elteltével hozzáadom a tojások sárgáit is. 7-8 perc alatt lágy, fényes tésztát kapok. Ha túl nagyok a tojások, elképzelhető, hogy kevés liszt hozzáadása szükséges a megfelelő állagú tészta eléréséhez.

A tésztát enyhén lisztezett tálba borítom, tetejére frissen tartó fóliát helyezek, majd egy méretes konyharuhával is letakarom. Kb. 40-45 perc alatt duplájára kelesztem.

Közben az alaposan megmosott szilvák magházát eltávolítom, minden szilvaszemet felnegyedelek. A tepsit sütőpapírral bélelem.

A duplájára kelt gyönyörű sárga színű tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, ½ cm vastag, a tepsi méreténél 1 -1½ cm-rel nagyobb négyzetté nyújtom. Nyújtófára tekerem, és belesimítom a tepsibe úgy, hogy végig a tepsi peremével megegyező magasságban legyenek a tészta szélei. 15 percet konyharuhával lefedve pihentetem.

Ezalatt elkészítem a vaníliás krémet. A tejszínt a tojások sárgájával, a keményítővel, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével (ennek híján vaníliakivonattal) és a cukorral krémesre keverem. A sütőt előmelegítem 175 fokra.

A kissé megkelt tésztát villával megszurkálom. A szilvanegyedekkel befedem a teljes felületét, meglocsolom a vaníliás tejszínnel. A perem azért fontos, hogy a még folyékony állagú vaníliakrém a tésztán maradjon.

A hűtőszekrényből előveszem a morzsatésztát, és ujjbegyni darabokban a krémes szilva tetejére morzsolom. 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy a tészta közepe is átsült-e. A kész süteményt még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeletelem 5X5 cm-es kockákra.

Megjegyzés
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük! További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!

Recept értékelése

0 / 5

0 értékelés

Ajánljuk még

Egyedényes lasagne
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Fekete-erdő pohárkrém
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Hasonló receptek

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mákosguba-palacsinta egyszerűen recept
Recept
Egyszerű

Mákosguba-palacsinta egyszerűen

30 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Vidék íze szerző profilképe

Vidék íze

Venezuelai kukoricás palacsinta, a cachapa recept
Recept
Egyszerű

Venezuelai kukoricás palacsinta, a cachapa

30 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Friss receptek

Egyedényes lasagne recept
Recept
Egyszerű

Egyedényes lasagne

45 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Vaníliakrémmel töltött fánk recept
Recept
Egyszerű

Vaníliakrémmel töltött fánk

130 perc
|
16 adag
|
Megfizethető
Kard Sándorné szerző profilképe

Kard Sándorné

Preckedli, a sváb omlós linzer recept
Recept
Egyszerű

Preckedli, a sváb omlós linzer

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézes kekszes pohárdesszert recept
Recept
Egyszerű

Mézes kekszes pohárdesszert

15 perc
|
4 adag
|
Átlagos
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sült pulykaszárny káposztaágyon recept
Recept
Egyszerű

Sült pulykaszárny káposztaágyon

135 perc
|
2 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Füstölt lazacos tésztasaláta recept
Recept
Egyszerű

Füstölt lazacos tésztasaláta

20 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

A legfinomabb borleves recept
Recept
Egyszerű

A legfinomabb borleves

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Kósa Kolos szerző profilképe

Kósa Kolos

Fekete-erdő pohárkrém recept
Recept
Egyszerű

Fekete-erdő pohárkrém

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Balogh-Nagy  Erzsébet szerző profilképe

Balogh-Nagy Erzsébet

Panettone recept
Recept
Mester

Panettone

275 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Mézeskalács-házikó recept
Recept
Mester

Mézeskalács-házikó

190 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Vietnámi tojásos tekercs recept
Recept
Egyszerű

Vietnámi tojásos tekercs

15 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Nguyen Heni szerző profilképe

Nguyen Heni

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.