Elkészítés: A morzsatésztához a lisztet, a mogyorót, a cukrot és a csipet sót tálba szórom, alaposan elkeverem. Nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a hideg vajat, belekanalazom a rumot. Gyors mozdulatokkal tésztává állítom össze. Frissen tartó fóliába csomagolom és beteszem a hűtőszekrénybe.
A kelt tésztához a kétféle lisztet mély keverőtálba szitálom – fontos, hogy szobahőmérsékletűek legyenek! 1,5 dl főzőtejszínt meglangyosítok, ½ dl-t kis tálba öntök. Az előkészített cukorból egy mokkáskanálnyit feloldok a ½ dl tejszínben, belemorzsolom a friss élesztőt. Amíg az élesztő felfut, hozzáadom a lisztkeverékhez a maradék cukrot, vaníliakivonatot, csipet sót.
A felfutott élesztőt a száraz anyagokhoz öntöm, majd a maradék langyos tejszínt. A háztartási robotgép dagasztóbetétjével dagasztani kezdem. 1-2 perc elteltével hozzáadom a tojások sárgáit is. 7-8 perc alatt lágy, fényes tésztát kapok. Ha túl nagyok a tojások, elképzelhető, hogy kevés liszt hozzáadása szükséges a megfelelő állagú tészta eléréséhez.
A tésztát enyhén lisztezett tálba borítom, tetejére frissen tartó fóliát helyezek, majd egy méretes konyharuhával is letakarom. Kb. 40-45 perc alatt duplájára kelesztem.
Közben az alaposan megmosott szilvák magházát eltávolítom, minden szilvaszemet felnegyedelek. A tepsit sütőpapírral bélelem.
A duplájára kelt gyönyörű sárga színű tésztát enyhén lisztezett felületre borítom, ½ cm vastag, a tepsi méreténél 1 -1½ cm-rel nagyobb négyzetté nyújtom. Nyújtófára tekerem, és belesimítom a tepsibe úgy, hogy végig a tepsi peremével megegyező magasságban legyenek a tészta szélei. 15 percet konyharuhával lefedve pihentetem.
Ezalatt elkészítem a vaníliás krémet. A tejszínt a tojások sárgájával, a keményítővel, valamint a vaníliarúd kikapart belsejével (ennek híján vaníliakivonattal) és a cukorral krémesre keverem. A sütőt előmelegítem 175 fokra.
A kissé megkelt tésztát villával megszurkálom. A szilvanegyedekkel befedem a teljes felületét, meglocsolom a vaníliás tejszínnel. A perem azért fontos, hogy a még folyékony állagú vaníliakrém a tésztán maradjon.
A hűtőszekrényből előveszem a morzsatésztát, és ujjbegyni darabokban a krémes szilva tetejére morzsolom. 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy a tészta közepe is átsült-e. A kész süteményt még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeletelem 5X5 cm-es kockákra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.