Elkészítés: 1.) Az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, megszórjuk egy csipet cukorral, és ráöntünk kb. 1,5 dl langyos tejet (ezt a hozzávalókban megadott 4 dl tejből vesszük el). A poharat lefedjük az élesztő papírjával vagy egy kis darab fóliával. Az élesztőt felfuttatjuk.
2.) A lisztet egy keverőtálba tesszük, mélyedést nyomunk a közepébe. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a porcukrot, és apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet.
3.) A tésztát kézzel alaposan átgyúrjuk, majd konyhai robotgéppel simára dagasztjuk. Lassan hozzáadagoljuk a megolvasztott langyos vajat, és fényesre gyúrjuk. A tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, lefedjük egy párnával, és langyos helyen kb. 45-50 perc alatt legalább duplájára kelesztjük.
4.) Lisztezett gyúródeszkán a megkelt tésztából bejgli vastagságú hengert sodrunk, és kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Minden darabkából bő arasznyi rudakat sodrunk, és boggá kötjük.
5.) A bog egyik végén egy fejecskét alakítunk ki, kis csőrrel, és két oldalt 2 mazsolaszemmel. (A madárka fejét meg kell kenni egy kis felvert tojással, úgy könnyebben beleragad a mazsola!) A bog másik felét ujjunkkal szétnyomkodjuk, és késsel 2-3 oldalról bevágjuk, majd faroktollakká alakítjuk a tésztát.
6.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a madarakat (egymástól néhány centi távolságra, mivel a madarak a melegben meg fognak nőni), és kissé kelni hagyjuk kb. 10 percig, amíg bemelegszik a sütő.
7.) A madarakat felvert tojással megkenjük, és az előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.