A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A zsálya szárait letépjük, de nem dobjuk el. A citromot krumplihámozóval meghámozzuk, a citrom héjat félretesszük. A csirkét befűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, kívül - belül. A hasüregébe tesszük a zsálya szárait, 1 citromkarikával (érdemes a fehér részt levágni, hogy ne legyen keserű), és összekötjük a lábait, hogy a töltelék ne essen ki. Magas falu lábasban 12,5 dkg vaj és egy kis olívaolaj keverékében elősütjük a tűzhelyen, hogy minden oldala szép piros legyen. A vajat leöntjük a csirkéről. Mellédobjuk az egész, pucolt fokhagymákat. Elosztjuk rajta a citromhéjat és a zsályát. Aláöntjük a tejet. Felforraljuk, és beledobjuk a fél rúd fahéjat, és lehúzzuk a tűzről. Rátesszük a fedelét vagy alufóliát. Előmelegített sütőben 1,5 óra alatt megsütjük, időnként locsolgatva a levével. A citromhéj kicsapja majd a tejet, amitől a mártásnak egészen különleges íze lesz, és túros állaga.
Tálaláskor lefejtjük a csontról a húst, szétosztjuk a tányérokon, rákanalazzuk a szaftos tejet. Mellé párolt spenótot, krumplipürét vagy polentát adunk.
POLENTA:
Veszünk egy magas falu lábast, felforralunk benne 1 l vizet, beleszórunk 25 dkg kukoricadarát, és alaposan elkeverjük. Kis lángon főzzük többször keverve. Olyannak kell lennie, mint a kásának. Kb. 15-20 perc alatt megfő, ha túl sűrű lenne, keverünk hozzá még egy kis vizet. Levesszük a tűzről, és ízesítjük 12,5 dkg darabokra vágott vajjal, 2 marék reszelt parmezánnal, majd jól átkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és még egyszer átkeverjük.
PÁROLT SPENÓT:
Serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk. Fokhagymát is tehetünk bele. Rádobunk 4 marék megmosott parajlevelet. Először soknak hangzik, de pillanatok alatt összeesik. Minden 5. másodpercben keverj egyet rajta, kb. 30 másodperc után elfonnyad, és levet enged, ebben fő meg (ha túl sok a leve, önts le belőle). Sózzuk, borsozzuk, 12 reszelésnyi szerecsendiót teszünk rá. Kevés citromlevet facsarunk rá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.