Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
3... 2... 1... BÚÉK! Néhány nap múlva pukkannak a pezsgők, száll a konfetti. Minden ember az új évet köszönti, és búcsúztatja az előzőt. A babonák és a komoly számvetések ideje ez, amelyet talán könnyebbé tesz néhány igazán finom szilveszteri finomság malacból, virsliből, lencséből.
Konyhai babonák

Sok babona kapcsolódik az esztendő utolsó napjához. (Ez a nap csupán néhány évszázada december 31-e, hiszen régen tavasszal vagy ősszel kezdődött az újév.) Ma is sokan tartják úgy, hogy az esztendő első napja meghatározza a következő hónapok szerencséjét. Ezért készítünk például szerencse pogácsát vagy tortát, amelybe érmét sütünk - persze annak lesz szerencséje, aki megtalálja azt a finomságban.

A lányok az év utolsó napján gombócot főztek. Mindegyikbe egy-egy férfinév került, és amelyik gombóc először jött fel a víz felszínére, az jelezte a leendő férj nevét.

Régen fokhagyma kalendáriumot is készítettek az időjárás kifürkészésére: 12 gerezd fokhagymába (mindegyik egy-egy hónap megfelelője volt) fúrtak apró lyukat, ebbe sót tettek. Ha a hagyma reggelre átnedvesedett, arra a hónapra sok esőt vagy havat vártak.

Végül egy jó hír a háziasszonyoknak: Szilveszterkor tilos a mosás, takarítás, mert az elviszi a szerencsénket! Az alábbi fogásokat tehát már előző este elkészítheted, így az év utolsó napján csak a lakás díszítésére és a szépítkezésre kell gondolnod!

Boldog új évet kívánunk!

Lencsesaláta töltött dagadóval

Lencsesaláta töltött dagadóval
Lencsesaláta töltött dagadóval

Hozzávalók 6 személyre:
2 fej hagyma
10 dkg piros húsú paprika
5 db zsemle
10 dkg húsos szalonna
1 evőkanál vágott petrezselyem
2 tojás
1 db kisebb dagadó (80dkg)
5 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma

A salátához:
50 dkg lencse
3 db babérlevél
15 dkg csemege uborka
15 dkg póréhagyma
1 fej lilahagyma
2 evőkanál magos mustár
2 evőkanál méz
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 dl olívaolaj

Elkészítés: A lencsét 2 órára beáztatjuk. A hagymát meghámozzuk, az egyiket finomra vágjuk. A paprikát megtisztítjuk, megmossuk, húsát szintén apró kockákra vágjuk. Három zsemlét beáztatunk. Összevágunk két zsemlét közepes kockákra, és a forró sütőben néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk. Ettől szép mozaikos lesz a töltelék. Összekeverjük a beáztatott-kinyomkodott zsemlével. Apró kockákra vágjuk a szalonnát, megpirítjuk. Rátesszük az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, és a zsemlékhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, beleütjük a tojásokat, és beletesszük a paprikát. Jól összekeverjük. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk. Felszúrjuk a dagadót (vagy a hentessel felszúratjuk), de vigyázva nehogy kiszúrjuk. A húsba töltjük a tölteléket, a nyílást összetűzzük. Tepsibe szeleteljük a maradék hagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk a húst, és tepsibe fektetjük. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntünk 2 dl vizet, és a sütőben szép barnára sütjük, közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Ameddig sül a hús, elkészítjük a salátát. Leöblítjük a lencsét, és sós, babérleveles vízben feltesszük főni. Kíméletesen főzzük, amíg puha lesz, de nem szabad szétfőzni, körülbelül 40 perc elegendő. Amikor megfőtt, leöntjük a levet alóla. Az uborkát összevágjuk, a hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk. Kikeverjük a mustárt, a mézzel, sóval, a petrezselyemmel, az olajjal és az uborka levével. Ebbe a lébe tesszük bele a lencsét, az uborkát és a hagymát. Összekeverjük, és hidegre tesszük. Amikor megsült a hús kivesszük, kicsit pihentetjük, és szeleteljük. A sültet hidegen és melegen egyaránt lehet fogyasztani a salátával.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 1262 kcal

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>


Malackocsonya

Malackocsonya
Malackocsonya

Hozzávalók 6 személyre:
1 db malac-csülök
2 db sertésnyelv
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
1 fej fokhagyma
20 dkg füstölt sertéscomb
1 teáskanál egész bors
1 babérlevél

A tálaláshoz:
2 szem paradicsom
2 fej lilahagyma
1 paprika
5 dkg reszelt torma
ízlés szerint saláta
4 evőkanál olívaolaj a salátára

Elkészítés: A csülköt és a nyelvet megtisztítjuk, megmossuk, és annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főzni. Amikor felforrt, takarékra vesszük, és a habját leszedjük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk. Amikor nem jön fel több hab, beletesszük a füstölt húst, a zöldségeket, a fűszereket, ízlés szerint sót és tovább főzzük. Ha ismét lesz habja, eltávolítjuk. Ha szükséges, néha pótoljuk a vizet, és addig főzzük, amíg a csülökcsont ki nem fordul a húsból. Kicsit pihentetjük, majd leszűrjük, a húsokat kivesszük, a csontot eltávolítjuk. A nyelvet megtisztítjuk (lehúzzuk a bőrét, és levágjuk a nem kívánt részeket), és nagyobb kockákra feldaraboljuk. Őzgerinc, vagy hasonló formába tesszük a darabolt húsokat, a nyelvet, esetleg színes paprikát, és ráöntjük a kocsonya levét. Hűvös helyen megdermesztjük. Tálaláskor az összevágott zöldségekkel, salátával - amit meglocsolunk olívaolajjal - körítjük, és mellé tesszük a reszelt tormát is. Könnyebben kijön a kocsonya a formából, ha a formát rövid ideig forró vízbe mártjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 8 óra múlva
1 adag: 763 kcal

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>


Virslis burgonyasaláta

Virslis burgonyasaláta
Virslis burgonyasaláta

Hozzávalók 6 személyre:
60 dkg burgonya
30 dkg virsli
15 dkg lilahagyma
3 evőkanál fehérborecet
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál magos mustár
2 evőkanál vágott zellerzöld vagy petrezselyem
5 dkg zöldségcsíra

Elkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjában, sós vízben puha főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, kicsit várunk, hogy hűljön, majd megtisztítjuk. Amikor teljesen kihűlt, karikákra vágjuk. A virslit is felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. Az ecetet simára keverjük a mustárral, az olajjal, sóval, borssal ízesítjük, és 1 dl vízzel összerázzuk egy csavaros tetejű üvegben. A burgonyát, a hagymát, a virslit, tálba tesszük, ráöntjük az öntetet, rászórjuk a zellerzöldet és összeforgatjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek (ha 1 napot áll, még ízletesebb). Tálalás előtt megszórjuk a csírával.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 284 kcal

A fenti recepteket a Fanny Konyhából válogattuk. Fotók: Komáromi

Újévköszöntő menüajánlat a Ti receptjeitekből >>>

Ajánljuk még:
Lencse-szerencse - receptválogatás 2009 első napjára >>>
Ropogtatnivalók >>>
Vendégváró falatok >>>
Édes aprósütemények >>>
Sós aprósütemények >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.