Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Itt van az ősz, itt van újra - milyen szépen írta ezt Petőfi Sándor… És az ősz beköszöntével elérkezett az évszak egyik legfontosabb gazdasági és társadalmi eseménye, a szüret, ami a szőlőtermesztés utolsó állomása és a borkészítés első fázisa.

Dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övezi a magyar szőlőt, a magyar bort, a szüreti ételeket. A szüret régen, de ma is - túl a reggeltől estig tartó kemény munkán - a vidámság, a jókedv ideje is. A szüretelők naphosszat énekelnek, és persze tréfákkal, egymás megviccelésével teszik hangulatossá a szőlőhegyet e neves napon.

A szüret ideje

Az év közbeni más mezőgazdasági, így a szőlőültetvényeken végzett munkákkal ellentétben, a szüret társasági esemény, még ma is szüret idején a család, a távolabb élő rokonok, barátok is összejönnek, hogy elvégezzék a munkát, a szőlő leszedésétől a must elkészültéig tart. A munka végeztével következik az evés, ivás és akár pirkadatig is eltartó mulatság, bulizás.

Szőlőfürtök
Szőlőfürtök

"A szüret a XVI. és XVII. században igazi sátoros ünnep volt, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Városaink statútumai szerint szüret idején még a törvénykezés is szünetelt. A vidámság és a jókedv ütött tanyát ilyenkor a szőlőkoszorúzta hegyeken és szőlőskertekben. Hogy imitt-amott verekedés és egyéb efféle csetepaté is folyt, mondanunk sem kell. Az ilyesmi természetes következménye a huzamosabb borivásnak. A régi szüreti rendszabások szerint az ilyen verekedő s káromkodó atyafiakat menten lekapcsolták s furatossal jól megverték. Akik nagyobb vétket követtek el, azokra nagyobb büntetés is járt." - írja Takács Sándor.

Szedjük a csóka dinkát, Azt a borbő kékkadarkát, Hadd teljék a puttonyom, Aki első végzi rendét, És felönti telt edényét, Azt ... megcsókolom.

A szüret régebben az úgynevezett jeles napokhoz kötődött. Egyes vidékeken a 18-19. században határozott időpontot adott meg rá a városi, vagy községi tanács, vagy a hegyközségi elöljáróság. Az időpont meghatározása azért volt fontos, mert a földesúri járandóságot, a bordézsmát így egyszerre tudták beszedni.

A különböző szőlőtermő vidékeken ezek az időpontok változtak, figyelembe véve az időjárási viszonyokat és a különböző szőlőfajták érési idejét. Az Alföldön a szüretkezdő nap általában Mihály napja, szeptember 29. volt. a Dunántúl nagyobb részén, Terézia napján (október 15.), Erdélyben Gál napkor (október 16.), Borsod megyében Lukács napján (október 18.), Kőszeg vidékén Orsolya napkor (október 21.), Tokaj-Hegyalján pedig Simon-Júda napjáig (október 28.) kezdték meg a szüretet.

A szüret menete

A szüret általában zajkeltéssel indult, pisztolydurrogtatással vagy riogatással. Ezt követően indulhatott a munka. A szedők (lányok, asszonyok) görbe késsel, kacorral (szőlőmetsző kés) vagy metszőollóval vágták le a fürt nyelét. Gyűjtőedénybe tették a fürtöket. Amikor az edény megtelt, a szedő kiáltott a puttonyosnak, aki a hátára vette puttonyt, begyűjtötte a szőlőt, és vitte azt a présházhoz. Préselés előtt összezúzták a szemeket, régen taposva, ma már darálóval.

A szüret napja a legfontosabb borkészítési művelet, mivel jelentős mértékben befolyásolja a bor minőségét. A szüret időpontjának megválasztása szempontjából ideális idő, amikor a szőlőfürtök fejlődése tetőpontján van, s a tőke már nem képes több cukrot készíteni. Ekkor kapjuk a legtöbb és aránylag a legjobb bort. A megfelelő időpont akkor érkezik el, mikor a cukor és a sav harmonikus egyensúlya létrejön. Kedvező időjárás esetén (meleg ősz), bevárhatjuk az utóérést, sőt esetleg a túlérést (nemes rothadást) is. Ennek eredményeként a szőlőszemek a vízveszteség folytán megráncosodnak, s így cukortartalmuk gyarapszik. A túléréssel azonban a fej már megbarnul és a Botrytis cinerea penész fejlődik ki rajta. Ez a cukor tartalmat csökkenti ugyan, de a cukor- és savtartalom közötti arányt kedvezőbbé teszi.

Szőlőhegy
Szőlőhegy

A szőlőszemekből nyert must cukorfoka mutatja meg a szőlő érettségi fokát. Ez általában 16-23 fok közé esik, s az ebből készített bor 10-13% alkoholtartalmú lesz. Szüret közben előforduló legfontosabb feladatok: a leszemelés, a zúzás, sajtolás, szellőztetés, lenyálkázás.

Szőlő - must - bor

A magyar bortörvény szerint mustnak csak a szilárd részektől megszabadított friss szőlőfürt erjedésmentes leve számít, bornak pedig kizárólag a szőlőből származó mustból készült ital nevezhető. A címkéken kötelezően feltüntetendő adat a termőhely, a fajta, valamint a bor alkohol- és cukortartalma, minőségi borok esetén pedig a termelő neve is.

Első lépés általában a szőlő megmérése, minőség és fajta szerinti osztályozása. Ezt követően el kell távolítani egymástól a bogyót és a kocsányt, majd jön a zúzás, mely a bogyók héját repeszti fel. Fontos, hogy a magától kicsorgó must a legjobb minőségű. A maradékot külön kell kipréselni, mivel értéke az előbbitől gyengébb, íze fanyarabb. A mustot a cefrétől mielőbb külön kell választani és erjesztő hordókba tölteni. A vörösbor készítése kiegészül még néhány művelettel: a szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja, emiatt a vörösbor készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást héjon erjesztés követi. A rozébor annyiban különbözik a vörösbortól, hogy 1-2 napi héjon való áztatásra vagy erjesztésre van szükség szén-dioxid atmoszférában, mivel így megőrizhetőek a fajtára jellemző illat- és íz anyagok.

Szüreti mulatságok

Ez az istenség eredetileg nem görög, hanem valószínűleg keleti isten lehetett, a Bacchus név ugyanis lüdiai eredetű. Kultusza azonban már a legrégebbi görög időkben, s később az egész görög-római világban elterjedt. Ő a szőlő, a bor, a mámor istene. Zeusz tette azzá, ugyanis Dionüszosz volt, aki elhozta az első szőlővenyigét az embereknek. A történet szerint Héra féltékeny volt Dionüszoszra, elpusztíttatta anyját, Zeusz ezért saját combjában hordta ki a magzatot. Amikor Dionüszosz megszületett, Héra további üldözései elől Zeusz parancsára Hermész a gyermeket Nüszába menekítette, s ott a völgy nimfái elrejtették őt egy szőlőtőkékkel benőtt barlangban. Itt ízlelte meg először Dionüszosz a bort, s innen vitte el az első szőlővesszőt Ikariosz athéni pásztornak. Dionüszosz kultuszát kezdetben vidám, csendes ünnepségek keretei között éltették, később azonban ezek hangos, túlfűtött, erotikus éjszakai kicsapongásokká váltak, természetesen bormámoros szereplőkkel.

Bacchus, Dionüszosz
Bacchus, Dionüszosz

Sok helyütt a szüretet szüreti felvonulás követte, követi ma is. A különféle szerepköröket (bíró, bíróné, csőszlányok, csőszlegények, kisbíró, táncmesterek) ma is beöltözött szereplők alakítják. A menet fontos szereplője volt a múlt században a borkirály, vagy bálkirály. Ő, illetve a családja volt felelős az esti mulatság rendezéséért. A menet érdekessége az úgynevezett baksus figurája, ami egy botra vagy hordóra ültetett, piros ruhás férfibábu volt. Alakja Bacchusszal, a görög mitológia boristenével (másik nevén Dionüszosz) hozható kapcsolatba.

Szüreti ételek

Szüret napján a szőlőben dolgozók borral való kínálása a gazda szent kötelessége volt. A bor mellé harapnivaló is dukált, reggelire szalonna, sonka, kolbász vagy más hasonló hideg eledel, ebédre pedig hagyományos szüreti étkek: töltött káposzta, gulyás vagy juhhúsos kása járt. A munka végeztével, már ünneplőbe öltözve mentek vissza a szüretelők az esti mulatságra, ahol általában marhagulyás vagy birkapörkölt került asztalra.

Szüreti sertéstokány

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2-3 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 6 db ecetes almapaprika, 2-3 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál zsír, só, őrölt bors

Elkészítés: A szalonnát és az almapaprikát felkockázom (levét is megtartom), a hagymát apróra, a húst szeletekre, majd 1 centis csíkokra, tokányra vágom, a tisztított fokhagymagerezdeket átnyomom a fokhagymaprésen.
Egy lábasban a zsíron megpirítom a szalonnakockákat, rádobom a hagymát, gyengén sózom, hozzáadom a fokhagymát is, összepárolom. Beleadom a tokányra vágott húst, sózom, borsozom, zsírjára pirítom. Felöntöm a borral, addig párolom, míg a hús megpuhul. Mehet bele a felkockázott almapaprika, ecetes levével együtt, készre főzöm. Melegen, friss házi kenyérrel kínálom, száraz fehérbor illik hozzá.

Marharostélyos mustban párolva

Hozzávalók: 1 kg marharostélyos, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 15-20 dkg Pannónia szőlő, 5 dl must, 2 evőkanál zsír, só, őrölt bors

Elkészítés: Római tálban készítem, ezért azt előző este beáztatom.
A szalonnát vékony szeletekre vágom, centinként bőréig bevágom a szeleteket, a hagymát félbe, majd félfőre vágom, a szőlőt leszemezem, átmosom, a húst felszeletelem, gyengén klopfolom, sózom, borsozom, fél órát állni hagyom. Megkóstolom a mustot.
Egy serpenyőben a zsíron a hússzeleteket mindkét oldalán hírtelen megsütöm.
Előveszem a római tálat, alját kibélelem a szalonnaszeletek felével, ráteszem a szálaira szétszedett hagymát, szépen elosztva. Mehetnek rá a hússzeletek, azután a szőlőszemek, az egészet beborítom a megmaradt szalonnaszeletekkel, felöntöm a musttal. 170 fokosra előmelegített sütőben puhára párolom (tapasztalatom szerint olyan másfél óra).
Azon melegében, tejszínes burgonyapürével tálalom. Száraz vörösbort kínálok mellé.

Szüreti mustkolbász

Hozzávalók: 1/2 kg finomliszt, 25 dkg cukor, 3 liter édes must, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, 10 dkg keményítő, 30 dkg tisztított, felezett dióbél, 30 dkg tisztított mandula

Elkészítés: 1 liter mustot felteszek főni, állandó keverés közben behabarom a liszttel, langyosan tartom, hogy folyós maradjon.
Egy másik lábosban felforralom a maradék 2 liternyi mustot a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal. Lassan beledolgozom a liszttel behabart mustot is, ha lassan forr, belekeverem a keményítőt is.
Közben vastagabb cérnaszálakra felfűzöm a dióbelet és a mandulát, akár vegyesen is. Ezeket a cérnára fűzött diós, mandulás szálakat belemártom a meleg mustos pépbe, kiakasztom egy pár percre száradni, kis idő multán kihűl és megkocsonyásodik. Újra mártom, szárítom őket, míg szalámi vastagságúak lesznek, illetve elfogy a lábos tartalma.
Meleg helyen addig hagyom száradni, míg teljesen megkeményedik. Hagyom kihűlni, majd hűvös helyen tárolom. Őszi, téli napokon felszeletelve remek délutáni, esti csemege.

Az én mondandóm eddig tartott ma, a következő héten Mackós Miksa barátom következik, aki terveink szerint a magyar borokról, borvidékekről ír, két hét múlva pedig Nord avat be bennünket a jégbor rejtelmeibe! Gondolom, pár receptet ők is közzétesznek.

Üdv mindenkinek, kellemes őszi napokat!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.