Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tea

Érdekességek az ötórai tea mellett

A tea szertartás és tradíció, egészség és kultúra. Szóval jöhet egy csésze tea? És míg kortyolgatod, néhány érdekességet is elárulunk.

Ideges vagy? Fáradt? Kimerültnek érzed magad? Igyál egy csésze forró teát! Hatása közismert: nyugtat, frissít, sőt olykor még gyógyít is. Ázsiában már több mint háromezer éve tudják, hogy egészségesebb a kávénál.

Viszont: aki úgy dönt, hogy holnaptól kávé helyett inkább forró (vagy jeges) teát iszik, bizony nehéz döntés előtt áll. A világon ugyanis több mint ezer teafajtából választhatunk. Ebből az iszonyatos mennyiségből nehéz választani!

A legnemesebb fajta a darjeeling. A Himalája oldalában terem, 2000 méteres magasságban. Száz grammja kétezer forintba kerül a világpiacon. Az olyan különlegesség, mint például a Jade-Oolong ára a negyvenezer forintot is eléri ugyanekkora mennyiségért.

A legegészségesebb a zöld tea, és szerencsére nem ennyire drága, holott tele van vitaminnal. Egyetlen csészéje annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy pohár friss narancslé! A teának más fontos hatóanyagai is vannak: a koffein serkenti az agyat (okossá tesz), fokozza a szervezet vérellátását, bőven található benne B-vitamin, fluor és mangán. Előbbi a fogakat védi, a mangán a vércukorszintet csökkenti.

A szakemberek a tealevelek alapján négy osztályt különböztetnek meg: – Az első osztályba tartoznak az egész levelek! Tudni kell, hogy ez roppant ritka, csupán a darjeeling fajtánál létezik (a pekoe szóról ismerhető fel). – A második osztályt brokennek (angolul: tört) nevezik. Az összetört, pöndörödött leveleket sorolják ide. – A harmadik osztály fannings (finom részecskék) névre hallgat. Ez az úgynevezett zacskós tea minősége. – A negyedik csoport megnevezése: dust (angolul: por). A legsilányabb minőség.

Az igényes vásárló más információkra is ügyel, például bizonyos rövidítésekre. Ilyen az FTGFOP. A betűáradat közli a vásárlóval, hogy a tea kiváló. (Jelentése: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe!)

A tea két-három évig tárolható, de csak légmentes dobozban. Az aromás hamarabb elveszíti ízét, illatát. Ajánlatos gyorsabban elfogyasztani.

Mielőtt a tea kannába kerül, az edényt forró vízzel ki kell öblíteni. Az ínyencek külön kannát használnak, abba más nem kerülhet! A tea készítésére egyébként sem minden alkalmas: csak üveg, agyag, ezüst, és persze porcelán!

A zacskós tea praktikus, hisz gyorsan elkészül, az igazi tearajongók azonban mélyen megvetik.

Japánban a teaivást ceremónia előzi meg. A zöld port (matcsa) forró vízbe teszik, és bambuszból készült ecsettel habosra verik. A japán tea egyébként igen erős és keserű.

Nagy Britanniában a tea a 18. század óta nemzeti italnak számít. Az ötórai teához mindig apró szendvicset, sós süteményt tálalnak. Az angolok valóban sok teát isznak. Az egy főre jutó mennyiség náluk a legmagasabb a világon.

Oroszországban a teát külön kannában készítik. Az erős tealéhez a szamovárból engednek forró vizet. Egyharmadnyi tea, kétharmadnyi víz és sok-sok cukor!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.