Ideges vagy? Fáradt? Kimerültnek érzed magad? Igyál egy csésze forró teát! Hatása közismert: nyugtat, frissít, sőt olykor még gyógyít is. Ázsiában már több mint háromezer éve tudják, hogy egészségesebb a kávénál.
Viszont: aki úgy dönt, hogy holnaptól kávé helyett inkább forró (vagy jeges) teát iszik, bizony nehéz döntés előtt áll. A világon ugyanis több mint ezer teafajtából választhatunk. Ebből az iszonyatos mennyiségből nehéz választani!
A legnemesebb fajta a darjeeling. A Himalája oldalában terem, 2000 méteres magasságban. Száz grammja kétezer forintba kerül a világpiacon. Az olyan különlegesség, mint például a Jade-Oolong ára a negyvenezer forintot is eléri ugyanekkora mennyiségért.
A legegészségesebb a zöld tea, és szerencsére nem ennyire drága, holott tele van vitaminnal. Egyetlen csészéje annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy pohár friss narancslé! A teának más fontos hatóanyagai is vannak: a koffein serkenti az agyat (okossá tesz), fokozza a szervezet vérellátását, bőven található benne B-vitamin, fluor és mangán. Előbbi a fogakat védi, a mangán a vércukorszintet csökkenti.
A szakemberek a tealevelek alapján négy osztályt különböztetnek meg: – Az első osztályba tartoznak az egész levelek! Tudni kell, hogy ez roppant ritka, csupán a darjeeling fajtánál létezik (a pekoe szóról ismerhető fel). – A második osztályt brokennek (angolul: tört) nevezik. Az összetört, pöndörödött leveleket sorolják ide. – A harmadik osztály fannings (finom részecskék) névre hallgat. Ez az úgynevezett zacskós tea minősége. – A negyedik csoport megnevezése: dust (angolul: por). A legsilányabb minőség.
Az igényes vásárló más információkra is ügyel, például bizonyos rövidítésekre. Ilyen az FTGFOP. A betűáradat közli a vásárlóval, hogy a tea kiváló. (Jelentése: Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe!)
A tea két-három évig tárolható, de csak légmentes dobozban. Az aromás hamarabb elveszíti ízét, illatát. Ajánlatos gyorsabban elfogyasztani.
Mielőtt a tea kannába kerül, az edényt forró vízzel ki kell öblíteni. Az ínyencek külön kannát használnak, abba más nem kerülhet! A tea készítésére egyébként sem minden alkalmas: csak üveg, agyag, ezüst, és persze porcelán!
A zacskós tea praktikus, hisz gyorsan elkészül, az igazi tearajongók azonban mélyen megvetik.
Japánban a teaivást ceremónia előzi meg. A zöld port (matcsa) forró vízbe teszik, és bambuszból készült ecsettel habosra verik. A japán tea egyébként igen erős és keserű.
Nagy Britanniában a tea a 18. század óta nemzeti italnak számít. Az ötórai teához mindig apró szendvicset, sós süteményt tálalnak. Az angolok valóban sok teát isznak. Az egy főre jutó mennyiség náluk a legmagasabb a világon.
Oroszországban a teát külön kannában készítik. Az erős tealéhez a szamovárból engednek forró vizet. Egyharmadnyi tea, kétharmadnyi víz és sok-sok cukor!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.