Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tea

Tea-szertartás

A bor felvidít, gondjaidat feledteti. A tea élessé teszi szellemedet, gondjaidat legyőzi. - mondja a keleti közmondás. Mit is érdemes tudni a teáról?

A világon kb. 1500 féle teafajta létezik. A forrázat íze attól függ, milyen
talajon, milyen magasságban, milyen klimatikus körülmények között termett a tealevél. Az üzletekben kapható márkás termékeket un. teakóstoló szakemberek állítják össze. Ők döntik el az arányokat, és biztosítják az egyenletes ízt. Nem ritka, hogy 15-40 különböző helyen termesztett fűből keverik ki az adott márkát.

Feldolgozás

Szedés után a leveleket először fonnyasztják (a napon vagy dróthálókra rakják, meleg levegőt fújnak rá, és rázogatják), hogy a levelek elveszítsék nedvességtartalmuk kb. 30%-át (12-18 óra), és olyan hajlékonyak legyenek, mint a bőr. Ezután következik a sodrás, majd nedves-hűvös helyen az oxidáció, vagy a fermentálás. Az oxigénfelvételtől a levelek rézvörössé válnak, és csökken a fanyarságuk. A feldolgozás végét a szárítás jelenti. Az elkészült, különböző nagyságú füveket dobozba, vagy filterbe csomagolják. A legjobb, ha a tea a szedéstől eltelt 1 év alatt a fogyasztó csészéjébe kerül. A zöld teát leszedés után azonnal nagy gőzölőbe teszik, fermentálás nélkül. Ettől meglágyulnak a levelek a sodrás számára. A levelek törékennyé válnak, és zöld színük megmarad.

Termesztés

Kína
A tea szülőhazája. Hosszú évszázadokkal ezelőtt Japánba, Indiába, Afrikába is Kínából vitték a teacserjéket további szaporításra és termesztésre. A kínai teák leghíresebbjei: az Oolong, a Lapsang Souchang és a zöld tea.
Az Oolong könnyű, gyümölcsös aromája barackra, vagy rózsára emlékeztet. Sem tejet, sem cukrot nem kell adni hozzá, ezzel pont finom ízét nyomnánk el. Fél zöldnek is nevezik, mert a levelei csak félig fermentálódnak, és színük zöldes-barna. Kínai vacsorához, fehér húsokhoz, halakhoz illik. Nagyon óvatosan, kézi munkával takarítják be, és általában kézzel sodorják a leveleit. Nagyon drága.
A Lapsang Soughong fekete tea, enyhén füstös aromával. Főleg délutáni teázáshoz ajánlott egy szelet citrommal. Kifejezetten élénkít. A legenda szerint egy ízben nem tudták időben megszárítani teát szállításhoz, így hatalmas tálcákra terítették a leveleket és tüzeltek alattuk. Ma is füstöléstől kapja aromáját. A zöld tea frissítő hatású, különösen jótékony hatású (rák, asztma, fogszuvasodás, szív- és érrendszeri betegségek ellen). Ajánlatos naponta kb. 1 litert elfogyasztani belőle.

India
A világ teakereskedelmének kb. 30 százalékát bonyolítja. Először Assam
környékén telepítettek teacserjéket. Leveleiből testes, aromás reggeli ital
készíthető. Élénkítő hatású.
A leghíresebb indiai tea a Darjeeling. A tengerszint felett 2000 méter
magasságban terem a Himalaya lejtőin. Minőségére jellemző, hogy a teák
pezsgőjének nevezik, muskotályos ízű, könnyű és finom, vacsorához kitűnő. Inkább citrommal, mint tejjel ízesítik.

Ceylon
Sri Lankán, vagyis Ceylon szigetén eredetileg kávét termesztettek, ám a múlt században a kávéültetvényeket betegség támadta meg és kipusztultak. Ekkor egy skót, James Taylor teacserjéket ültetett. Először csak néhány holdat vett művelés alá. Ma a ceyloni ültetvényeken egész évben folyik a teaszüret. Finom aromája miatt szinte mindenhez keverik. Természetesen magában is kiváló. Citrommal ízesítve délelőtti teának ajánlott. Bőséges ebéd után egy csésze ceyloni tea felfrissíti a fáradt emésztőszervet.

Indonézia
Kétszáz éve foglalkoznak teatermesztéssel. Ez könnyű, illatos és általában más teákkal keverik.

Kelet-Afrika
A többi teatermelő ország tapasztalataiból merített. Itt találhatók a legfiatalabb ültetvények, amelyekről jó minőségű világos teákat szüretelnek, és más teákkal keverik.

Ízesítés

Az Earl Grey a leghíresebb teakeverék. Kínai fekete és Darjeeling teából készítik. Bergamot olajjal ízesítik, illatosítják. Délutáni teának isszák. Earl Grey angol nemes volt, aki egy kínai mandarin előtt dícsérte a teát. A mandarin az ő tiszteletére készíttette ezt a keveréket.

Az English Breakfast, azaz angol reggeli tea Assami és Ceyloni teából áll.

A gyümölcsteák sikere a narancsnak köszönhető. Egy angol kereskedő teát rendelt. A hajón a tea mellett narancsot szállítottak. Útközben megsérült a tea láda és a tea átvette a narancs zamatát, illatát mire Londonba ért. A kereskedő mégis piacra dobta. Azóta is népszerű a narancsos tea, és hasonló módon más gyümölcsök aromájával is keverik a füvet.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.