Krémes spenótfőzelék
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Az eredeti Baklava
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Amerikai almás pite sós karamellel
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Dödölle - az eredeti recept
Mirinda-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel
Körömpörkölt csülökkel
Húsvét

Békebeli tejfölös sonkaleves, hogy a sonka főzőleve se vesszen kárba

Tejfölös sonkaleves /Recept és fotó: Vidék íze magazin
A húsvéti asztalról nem hiányozhat a füstölt, főtt sonka, ám nemcsak a hús ér kincset, hanem a lé is, amiben főtt. Nehogy kiöntsd, hanem készíts belőle mennyei, a békebeli ízeket felidéző sonkalevest. Mutatjuk a receptet.

A sonka önmagában, friss kenyérrel, majonézes tormával, hónapos retekkel, újhagymával és persze az elmaradhatatlan főtt tojással fenséges étel húsvétkor. Tökéletes reggelire, ebédre és vacsorára is. A legfinomabb a házilag főtt, füstölt sonka, amit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. Az alapanyagokat csak össze kell dobni egy fazékba, majd jó két-három órán át takarékon főzni, amíg a hús meg nem puhul. Az így készült sonka mennyei, de zseniális a lé is, ami utána megmarad, hiszen átveszi a sonka sós-füstös ízét, meg a fűszerek aromáját.

Tejfölös sonkaleves /Recept és fotó: Vidék íze magazin
Tejfölös sonkaleves /Recept és fotó: Vidék íze magazin

Kincset ér a sonkalé, amit ne önts ki, hanem használj fel. Hogy mire? Például készíts belőle tejfölös sonkalevest. Mutatjuk a Vidék íze békebeli receptjét.

Így készül a tejfölös sonkaleves a sonka főzőlevéből

Hozzávalók:

  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 cikk zeller
  • 40 dkg füstölt sonka
  • 1-2 liter sonka főzőlé
  • őrölt pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • zsiradék

Elkészítés:

  • Kevés zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, sózzuk, pici vizet adunk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk.
  • Ha már kész, lehúzzuk a tűzhelyről, meghintjük őrölt pirospaprikával. Hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, a megtisztított, feldarabolt leveszöldségeket, öntünk rá egy liter sonkalevet, beledobjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg meg nem puhul a sonka meg a zöldségek.
  • Ha nagyon sós a sonkalé, akkor vízzel hígítjuk (ha nem, akkor mehet bele még sonkalé), felforraljuk. Kevés hideg vízben csomómentesre keverjük az evőkanálnyi lisztet, hozzákeverjük a tejfölt, és besűrítjük vele a levest.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.