Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A cheddar Anglia legnépszerűbb sajtja. A Somerset megyéből, Cheddar városból származó sajt igazán szép karriert futott be.

Cheddar típusú sajtot sok helyen készítenek a világon, de az igazi cheddar csak néhány, erre jogosult megyében készülhet. Ilyen Somerset, Devon, Dorset és Cornwall.

Szilárd, tömör szerkezetű sajt a Cheddar
Szilárd, tömör szerkezetű sajt a Cheddar

A cheddar nagy múltra tekint vissza. Egyes elméletek szerint már a rómaiak idejében meghonosodott a szigetországban ez a tejtermék, de az biztos, hogy a 12. században már létezett ilyen típusú sajt, hiszen II. Henrik könyveiben szerepel, hogy az udvar 10.000 font cheddar sajtot szerzett be. Fia, János herceg is folytatta apja hagyományát, ő is sokszor rendelt ebből a somerseti félkemény sajtból. Ebben az időben inkább csak megrendelésre készítették, később jelent csak meg piacon a sajt.

A legendárium szerint egy somerseti asszony feledékenységének köszönhető a sajt létrejötte. Az asszony egy barlangban felejtette a tehéntejet, és mire rálelt, addigra valami más, finom dologgá változott.

Hogyan készül a cheddar?

A cheddart általában 3,3%-os tejből, állati eredetű oltóanyaggal készítik. A folyamat a szokásos - eltekintve attól, hogy a már összeállt alvadékot egymásra halmozzák, hogy minden felesleges nedvesség távozzon belőle. Az így kifacsart alvadékot ledarálják, majd ezt helyezik bele a formákba, és kezdik el érlelni.

Szendvicsbe, melegszendvicsbe, de csőben sült ételekhez is remek
Szendvicsbe, melegszendvicsbe, de csőben sült ételekhez is remek

Milyen is az igazi cheddar?

Szilárd, tömör szerkezetű sajt, amely mégis lágyan olvad a szájban. A cheddar színe a halvány sárgától az erősebb okkerig terjed. Sok esetben a színre egy kicsit iparilag is rásegítenek, ilyenkor egy trópusi fa levével színezik meg a sajtot. Amerikában emellett néha pirospaprikával is színt csempésznek a sajtba. A színezésnek meg egyetlen oka van: a fogyasztók kedvelik a sajt meleg okker színét. Általában 9-24 hónapig érlelik. Zsírtartalma nagyjából 48%.

Joseph Harding volt az, aki modernizálta a 19. században a sajt előállítását. Már az ő módszerei alapján indult meg a skóciai és amerikai termelés. Harding legnagyobb érdeme, hogy egységesítette az előállítás módszerét, ami higiéniai szempontból is nagy előrelépést jelentett.

Nagyon finom sütve vagy olvasztva
Nagyon finom sütve vagy olvasztva

A cheddar szárnyalását Angliában a II. világháború törte le, amikor a jegyrendszer és az élelmiszerhiány kikényszerített egy úgynevezett Kormány cheddart, ami közel sem volt olyan minőségű, mint a békeidőben készült példányok. A háború után el kellett telnie egy kevés időnek, mire a farmerek újra ráálltak a cheddar előállítására, és a vásárlóknak bízni tudtak az ismét jó minőségű sajtban.

Európán kívül Amerikában vált még nagyon népszerűvé a cheddar. Az amerikai változattal találkozhatunk a sajtburgerben, a makarónin, a tex-mex ételekben, illetve a melegszendvicseikben is ezt a sajtot szokták használni.

A cheddart tényleg jó olvasztott formában fogyasztani. Melegszendvicsbe vagy gratinírozni kívánt ételek tetejére érdemes tenni. Mozzarellával keverve a pizza tetején is nagyon finom.

Egy kilónyi cheddar sajt nagyjából 4-5000 forintba kerül. A legtöbb hipermarketben a sajtpultban találhatjuk, de sok helyen előre csomagoltan is kapható.

Krumplileves cheddarral

Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma
5 dl víz
5 dl tej
30 dkg krumpli
1 fakanálnyi vaj
1 evőkanál liszt

frissen őrölt bors

Elkészítés: Az enyhén sós vízben felteszem főni a megpucolt, kockára vágott krumplit. Amíg fő, készítek egy hagymás rántást: a fakanálnyi vajat megolvasztom, ezen megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd liszttel meghintem, hagyom, hogy a zsiradékon némi színt kapjon.
Amikor félig megfőtt a krumpli, hozzáadom a rántást, majd jöhet a tej, a kockára vágott sonka és a reszelt sajt. Fűszerezem sóval és frissen őrölt borssal, aztán ahogy megfőtt a krumpli, tálalom egy kis frissen reszelt cheddarral a tetején.

Cheddar sajtos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl tejföl
25 dkg vaj
15 dkg reszelt cheddar sajt
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
7 g száraz élesztő
1 evőkanál só

Elkészítés: Az alapanyagokat összeöntöm, és alaposan kidolgozom a tésztát. Konyharuhával lefedve - meleg helyen - nagyjából egy órát pihentetem. Ezután vékonyan lisztes felületen átgyúrom, kinyújtom, beirdalom, és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A kész pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, kicsit hagyom pihenni. Végezetül tojássárgával megkenem, majd 190 fokon szép aranyszínűre sütöm.

Nem csak Angliában népszerű a Cheddar
Nem csak Angliában népszerű a Cheddar

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.