Cheddar típusú sajtot sok helyen készítenek a világon, de az igazi cheddar csak néhány, erre jogosult megyében készülhet. Ilyen Somerset, Devon, Dorset és Cornwall.
A cheddar nagy múltra tekint vissza. Egyes elméletek szerint már a rómaiak idejében meghonosodott a szigetországban ez a tejtermék, de az biztos, hogy a 12. században már létezett ilyen típusú sajt, hiszen II. Henrik könyveiben szerepel, hogy az udvar 10.000 font cheddar sajtot szerzett be. Fia, János herceg is folytatta apja hagyományát, ő is sokszor rendelt ebből a somerseti félkemény sajtból. Ebben az időben inkább csak megrendelésre készítették, később jelent csak meg piacon a sajt.
A legendárium szerint egy somerseti asszony feledékenységének köszönhető a sajt létrejötte. Az asszony egy barlangban felejtette a tehéntejet, és mire rálelt, addigra valami más, finom dologgá változott.
A cheddart általában 3,3%-os tejből, állati eredetű oltóanyaggal készítik. A folyamat a szokásos - eltekintve attól, hogy a már összeállt alvadékot egymásra halmozzák, hogy minden felesleges nedvesség távozzon belőle. Az így kifacsart alvadékot ledarálják, majd ezt helyezik bele a formákba, és kezdik el érlelni.
Szilárd, tömör szerkezetű sajt, amely mégis lágyan olvad a szájban. A cheddar színe a halvány sárgától az erősebb okkerig terjed. Sok esetben a színre egy kicsit iparilag is rásegítenek, ilyenkor egy trópusi fa levével színezik meg a sajtot. Amerikában emellett néha pirospaprikával is színt csempésznek a sajtba. A színezésnek meg egyetlen oka van: a fogyasztók kedvelik a sajt meleg okker színét. Általában 9-24 hónapig érlelik. Zsírtartalma nagyjából 48%.
Joseph Harding volt az, aki modernizálta a 19. században a sajt előállítását. Már az ő módszerei alapján indult meg a skóciai és amerikai termelés. Harding legnagyobb érdeme, hogy egységesítette az előállítás módszerét, ami higiéniai szempontból is nagy előrelépést jelentett.
A cheddar szárnyalását Angliában a II. világháború törte le, amikor a jegyrendszer és az élelmiszerhiány kikényszerített egy úgynevezett Kormány cheddart, ami közel sem volt olyan minőségű, mint a békeidőben készült példányok. A háború után el kellett telnie egy kevés időnek, mire a farmerek újra ráálltak a cheddar előállítására, és a vásárlóknak bízni tudtak az ismét jó minőségű sajtban.
Európán kívül Amerikában vált még nagyon népszerűvé a cheddar. Az amerikai változattal találkozhatunk a sajtburgerben, a makarónin, a tex-mex ételekben, illetve a melegszendvicseikben is ezt a sajtot szokták használni.
A cheddart tényleg jó olvasztott formában fogyasztani. Melegszendvicsbe vagy gratinírozni kívánt ételek tetejére érdemes tenni. Mozzarellával keverve a pizza tetején is nagyon finom.
Egy kilónyi cheddar sajt nagyjából 4-5000 forintba kerül. A legtöbb hipermarketben a sajtpultban találhatjuk, de sok helyen előre csomagoltan is kapható.
Hozzávalók:
1 kisebb vöröshagyma
5 dl víz
5 dl tej
30 dkg krumpli
1 fakanálnyi vaj
1 evőkanál liszt
só
frissen őrölt bors
Elkészítés: Az enyhén sós vízben felteszem főni a megpucolt, kockára vágott krumplit. Amíg fő, készítek egy hagymás rántást: a fakanálnyi vajat megolvasztom, ezen megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd liszttel meghintem, hagyom, hogy a zsiradékon némi színt kapjon.
Amikor félig megfőtt a krumpli, hozzáadom a rántást, majd jöhet a tej, a kockára vágott sonka és a reszelt sajt. Fűszerezem sóval és frissen őrölt borssal, aztán ahogy megfőtt a krumpli, tálalom egy kis frissen reszelt cheddarral a tetején.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dl tejföl
25 dkg vaj
15 dkg reszelt cheddar sajt
2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
7 g száraz élesztő
1 evőkanál só
Elkészítés: Az alapanyagokat összeöntöm, és alaposan kidolgozom a tésztát. Konyharuhával lefedve - meleg helyen - nagyjából egy órát pihentetem. Ezután vékonyan lisztes felületen átgyúrom, kinyújtom, beirdalom, és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A kész pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, kicsit hagyom pihenni. Végezetül tojássárgával megkenem, majd 190 fokon szép aranyszínűre sütöm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.