Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Ez is egy olyan nyilem-nyalom dolog, afféle úri huncutság, ami ha a tiramisu álcájába rejtezik, akkor már hajlamosak vagyunk elfogadni, de az önálló létjogosultságért még küzdenie kell a magyar gasztronómia csataterén. Pedig, pedig...

A tiramisu nem létezik nélküle, de a krémes csoda máshoz is kipróbálható
A tiramisu nem létezik nélküle, de a krémes csoda máshoz is kipróbálható

Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapó mascarpone az elterjedtebb.

Bár a legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, én a magam részéről jobban kedvelem a tejszínkrém elnevezést. Úgy érzem, ez közelebb áll a mascarpone finomságához.

A mascarponéból készülő krémek linzerkosárkába, tortába vagy piskótatekercsbe töltve is isteniek
A mascarponéból készülő krémek linzerkosárkába, tortába vagy piskótatekercsbe töltve is isteniek

Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat.

Édesen

Gyümölcsökkel, kompóttal rétegezve egy kis vaníliás mascarpone mennyei desszert
Gyümölcsökkel, kompóttal rétegezve egy kis vaníliás mascarpone mennyei desszert

A pohárkrémekben az is jó, hogy végtelenül variábilisak. Bármilyen szezonális gyümölcsre rá lehet kanalazni a tojással, cukorral kikevert, tojáshabbal fellazított krémet. Nyáron friss eperrel, málnával, szederrel tálaljuk, télen karamellöntettel vagy déligyümölcsökkel, esetleg jó minőségű házi dzsemmel is kínálhatjuk. Magát a krémet ízesíthetjük kakaóval, fehér csokoládéval, valamilyen likőrrel (pl. Cointreau).

Aztán persze ott a tiramisu, ami tényleg az egekbe emeli az embert, ha jó alapanyagokból, kellő odafigyeléssel van elkészítve. Ez persze minden ételre áll, de a tiramisu készítésénél minden mozzanatnak jelentősége van. Milyen a kávé, amaretto-likőrt adunk-e hozzá, milyen piskótával dolgozunk, s az mennyi kávét szívott magába a mi engedélyünkkel. Arról nem is beszélve, hogy az ízek összeéréséhez néhány órányi hűtőben való pihenésre minimum szüksége van.

Sósan

Az édes felhasználás mellett én szívesen adom tejszín helyett a húsokhoz. A zöldfűszerekkel illatosított, kicsit megpirított húsok (legyen az csirkemell vagy tarjaszelet) boldogan kerülnek szimbiózisba a mascarponéval.

Egy kis fűszerrel megbolondítva gyors és remek szendvicskrém vagy mártogatós is lehet
Egy kis fűszerrel megbolondítva gyors és remek szendvicskrém vagy mártogatós is lehet

A zöldséges ételek esetében is nagyon kellemes állagot biztosít, jó társítható sütőtökkel, cukkinivel vagy egy nagyobb adag dinsztelt gombával. A húsos olasz szalonnának is jót tesz, ha egy kevés tejszínkrémmel összekeverve kerül az kifőzött tésztára. Bátrabbak rizottóhoz is kipróbálhatják.

A rizottót is krémesebbé teszi néhány kanál mascarpone
A rizottót is krémesebbé teszi néhány kanál mascarpone

Abban az esetben, ha mascarponéval sűrítjük a étel, sokkal kevesebb zsiradékra van szükség, mert a tejszínkrém zsírtartalma igen magas, 70 % körül mozog. A mascarpone eltarthatósága korlátozott, így feltétlenül a lejárati dátum előtt használjuk fel, és a kibontott dobozt ne sokáig őrizgessük a hűtőben.

Mivel semleges ízű, így a variációk száma végtelen. Nagyon mellényúlni nem lehet, így érdemes kísérletezgetni!

Receptjeink mascarponéval >>>

Tiramisu-variációk >>>

Krémsajt, a mindig jó >>>

Pillanatok alatt készíthetünk belőle pohárkrémet gyümölcsökkel, kekszmorzsával vagy gabonapelyhekkel
Pillanatok alatt készíthetünk belőle pohárkrémet gyümölcsökkel, kekszmorzsával vagy gabonapelyhekkel

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.