Mindegy, hogy galuskának vagy nokedlinek hívjuk, a tojással készített egytálétel mindenkinél óriási sikert arat. Az alaprecept önmagában is mennyei, de remekül kiegészíti az ecetes saláta. Mindkettőre mutatunk néhány extra variációt is!
A tojásos galuska igazi jolly joker ötlet, ha épp nem tudjuk, mit főzzünk ebédre vagy vacsorára. Gyorsan elkészül, ezért hétköznap is kitűnő választás, de ha épp hétvégén kívánjuk meg, akkor sem okoz csalódást. Különösen, ha egy-két extra hozzávalóval készítjük el.
A nokedli mellől természetesen nem hiányozhat az ecetes saláta, erre is mutatunk két ízletes variációt. Íme, a receptek!
Így készül a tojásos galuska ecetes salátával – az alaprecept
Hozzávalók:
A galuskához:
12 db tojás
50 dkg liszt
só
zsiradék
A salátához:
1 db fejes saláta
fél ek. só
1 ek. cukor
1-3 ek. ecet
Elkészítése:
Négy egész tojást felverünk, hozzáadjuk a lisztet, pici sót és annyi vizet, hogy megfelelő legyen az állaga. Egy nagy lábasban sós vizet forralunk, és galuskaszaggatóval vagy egy vizes deszkáról késsel beleszaggatjuk a nokedlitésztát. Fakanállal időnként megkeverjük, kifőzzük.
Leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, és átszedjük egy nagy serpenyőbe, amelybe előzőleg már tettünk pár kanálnyi zsiradékot. Nagy lángon felforrósítjuk. Közben a megmaradt nyolc tojást habosra keverjük egy kis sóval, és ráöntjük a forró galuskára. Csak addig sütjük, kevergetve, míg meg nem kocsonyásodik a ráöntött tojás.
A salátát leveleire bontjuk, nagyon alaposan megmossuk. Az öntet hozzávalóit egy üvegbe öntjük. Ízlésünk szerint bármelyik hozzávalóból használhatunk többet vagy kevesebbet. Öntünk rá 2-3 dl meleg vizet, rácsavarjuk az üveg tetejét, és összerázzuk az egészet. A salátát csak közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg az öntettel, egyébként nagyon összeesne.
Variációk a galuskára
Túrós nokedli
Hozzávalók:
25 dkg túró
40 dkg liszt
2 db tojás
só
zsiradék
15 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
Összegyúrjuk a túrót a liszttel, a két egész tojással és egy kevés sóval. Adhatunk hozzá 1-2 kanál tejfölt is.
Forró, sós vízbe kanállal beleszaggatjuk a nokedlit.
Egy másik edényben kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk a morzsát, ebbe szedjük át a kifőtt galuskákat.
Baranyai krumplis nokedli
Hozzávalók:
30 dkg főtt burgonya
2 db tojás
kb. 30 dkg liszt
só
15 dkg füstölt szalonna
1 db vöröshagyma
25 dkg juhtúró
Elkészítése:
Még forrón áttörjük a burgonyát, majd ha már kihűlt, összegyúrjuk a tojásokkal és annyi liszttel, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd kis csíkokra (galuskákra) felvágjuk.
Sós vízben kifőzzük.
Míg fő, a felkockázott szalonnát ropogósra sütjük egy lábasban, megpirítjuk rajta a felkarikázott hagymát. Ebbe szedjük a kifőtt galuskákat. A tetejére morzsoljuk a juhtúrót.
Variációk a fejes salátára
Kapros saláta
Hozzávalók:
1 nagy csokor kapor
2 ek. ecet
6 ek. olaj
só
1 ek. méz vagy cukor
1 db fejes saláta
Elkészítése:
Finomra vágjuk a kaprot, majd összekeverjük az öntet többi hozzávalójával.
Tálalás előtt a megmosott, levelekre bontott salátára öntjük.
Citrusos-olivás saláta
Hozzávalók:
1 db citrom
1 db narancs
1 tk. mustár
só
1 db fejes saláta
1 ek. olívaolaj
Elkészítése:
A citrom és a narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük a mustárral, kicsi sóval. A megmosott, levelekre bontott salátát egy tálba rendezzük, meglocsoljuk az öntettel, és egy kevés olívaolajat is csorgatunk rá.
Kikeverjük a joghurtot a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal. A salátát megmossuk, nagy darabokra tépkedjük, összeforgatjuk a hajszálvékony szeletekre vágott retekkel. Meglocsoljuk a sűrű öntettel, rámorzsoljuk a sajtot.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.