Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Praktikus

Ha így készíted a tükörtojást, soha többé nem folyik szét a sárgája!

Tükörtojás
A tükörtojás akkor jó, ha a fehérje mindenhol szilárd, a sárgája pedig egyben van – ez tény. Ahogy az is, hogy amilyen egyszerűen hangzik, olyan nehezen kivitelezhető, hiszen a tojássárgája roppant könnyen kihasad, és a forró serpenyőben egy pillanat alatt megsül. Ezt a bosszantó bakit kerülheted el ezzel a trükkel!

A tojásételek elkészítése többnyire borzasztó egyszerű – kivéve talán a buggyantott tojást, ami egy több lépésből álló, némi kézügyességet is igénylő feladat –, de mindegyiknél van egy apró lépés, amit ha figyelmen kívül hagysz, bizony katasztrofális is lehet a végeredmény.

Itt van például a tükörtojás: az ember felüti a tojást, bele a leheletnyi forró zsiradékkal kikent serpenyőbe, ám ha nem vagyunk elég ügyesek, vagy nem elég friss a tojás (ami miatt elvékonyodhat a sárgája körüli hártya), bizony a héj könnyedén kiszakíthatja azt, és akkor a sárgája egyenteletesen elterülve, a fehérjével együtt szépen megszilárdul. Egyetlen apró trükkel azonban jó eséllyel megelőzheted a bajt!

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a tojás sárgája szétfolyik a forró serpenyőben, és megszilárdul, holott épp a tunkolás része volna  a lényeg! (Fotó: Shutterstock)
Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a tojás sárgája szétfolyik a forró serpenyőben, és megszilárdul, holott épp a tunkolás része volna a lényeg! (Fotó: Shutterstock)


Ez a trükk pedig nem más, mint hogy a tojásokat egyesével egy széles, nem túl mély csészébe vagy tálkába ütöd, és innen öntöd a serpenyőbe. Ezzel nemcsak a sárgája kiszakadását kerülheted el, de azt is, hogy aprócska héjdarab, vagy épp záptojás kerüljön az edénybe.

További tippek a tökéletes tükörtojáshoz:

  • Tükörtojás elkészítéséhez a legjobb egy öntöttvasból készült, jól kiégetett darab. (Ki ne dobd a nagyiét!) A tapadásmentes bevonattal ellátott serpenyő nagy előnye, hogy egyszerűen a tányérra lehet csusszantani belőle az elkészült tükörtojást. Lehetőleg vastag aljút használj!
  • Süsd a tojást semleges ízű olajban, ha ropogósan szereted, mert az magasabb hőfokra hevíthető, mint a vaj . Az utóbbi viszont finom vajas ízt kölcsönöz. Kipróbálhatod az indiai konyha által előszeretettel alkalmazott tisztított vajat (ghít) is. Ez nem ég meg olyan könnyen sütés közben, mint a normál vaj. (Házilagos készítéséhez alacsony hőfokon, lassan olvassz fel egy nagyobb adag vajat, és közben kanállal szedd le a habját. Végül öntsd az aranysárga vajzsírt apró lyukú vagy konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőbe, és hagyd lecsepegni egy befőttesüvegbe. Évekig eláll.)
  • Minél frissebb a tojás, annál nagyobb sanszod van, hogy a sárgája középen marad és a fehérje szabályos alakban körülöleli a serpenyőben. Légy óvatos a felütésnél: kocogtasd a tojást a serpenyő vagy a konyhapult pereméhez, majd a serpenyő felett válaszd szét a héjat, és együtt engedd a zsiradékba a fehérjét és a sárgáját.
  • Eltérő szerkezetük miatt a tyúktojás sárgája 65-68 fokon, a fehér része pedig 75-80 fokon szilárdul meg, de már 62 fokosan is fogyasztható állagú. Mi következik ebből? Erős tűzön a tojásfehérje másodpercek alatt ropogósra sül és elveszíti a fehérségét. Ilyen rövid idő alatt a sárgája nem képes átmelegedni, és folyós marad. Lassú tűzön jobban kontrollálhatod a sütési folyamatot: a tojásfehérje nem barnul meg, a -sárgája pedig ráér megszilárdulni. Közepes tűzön a tojássárgája lágy marad, miközben a fehér rész barnás pörköt kap.
  • Használj fedőt! Takard le a serpenyőt egy percre, és a forró gőzben egyenletesen átsül a fehérje, míg a sárgája lágy marad. Ha szeretnéd, hogy az is teljesen átsüljön, valamivel később vedd le a fedőt.
  • Sütőben jó sok adagot készíthetsz egyszerre hétvégi családi reggeli vagy vendégség alkalmával. Üsd a tojásokat kivajazott tűzálló tálba vagy kikent tepsibe, és süsd 175 fokon kb. 8 percig. Ezalatt a fehér rész megszilárdul, de a sárgája nem keményedik meg teljesen.
  • Mikróban tényleg villámgyors a tükörtojássütés. Egyenként üsd a tojásokat egy mikrózható csészébe, majd melegítsd 700 watton 25-30 másodpercig. Vagy enyhén olajozz be egy mikrózható tányért, és süsd ezen a tojást a legerősebb fokozaton. Ne felejtsd el kiszúrni a sárgáját, máskülönben szétrobban!
  • Muffinformában tartalmas finomságot tálalhatsz a vasárnapi reggelizőasztalra. Béleld ki a kikent formákat szeletelt baconnel, üss mindbe egy-egy tojást, és süsd a 150 fokos sütőben 15 percig. Tálaláskor sózd és borsozd meg ízlés szerint. A formákat pizzatésztával is kibélelheted.
  • Zsemlében való sütéssel megspórolhatsz egy mosogatást. Üsd a tojást a kivájt péksütemény üregébe, majd süsd a kívánt állagúra egy előmelegített partigrillben néhány perc alatt.
  • A tökélyre törekvő tükörtojás-imádók a serpenyőt sózzák meg. Tegyél kevés olajat vagy vajat a serpenyőbe, hintsd meg sóval, majd üsd rá a tojást. Az alulról sózástól nem fog leragadni, továbbá nem lesznek kis foltok a felületén a sókristályoktól. Ha nem a szépséget tartod elsődlegesnek, nyugodtan fűszerezd meg a tükörtojásodat borssal, szerecsendióval, paprikával vagy curryporral.
  • A klasszikus tükörtojás akkor van készen, ha a fehérje opálosan átsült, azonban a sárgája még tükröződik. Ekkor egy lapát segítségével vedd ki a serpenyőből. Nyúlj a sárgája alá úgy, hogy lehetőleg a teljes fehérje is rákerüljön a lapátra. Előmelegített tányéron tálald, mert gyorsan kihűl!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.