Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kissé hatásvadászra sikerült a cím, pedig nem vagyok egy minden hájjal megkent médiaguru. Azonban tényleg úgy gondolom, hogy a vaníliakifli – merthogy róla lesz szó – esetében nem túlzás nagy szavakat használni. Imádom, imádjuk - imádják. Ön már kóstolta, kedves Olvasóm?

Ez az a sütemény, amit a legtöbbször készítettem el, mióta „befordúltam a konyhára” (Petőfi), és ami mindig osztatlan sikert arat. Legutóbb szilveszterre sütöttem, négy tepsivel, újév napjára hírmondó sem maradt belőle. A kis kifliket amúgy már az első alkalommal elkereszteltem „kukackák”-ra (tessék csak megnézni a fotókat!), azóta közel s távol így hívja mindenki. Jól van na, egyszer majd biztos felnövök...! :)

Kukacoskodás helyett: tessék megkóstolni!
Kukacoskodás helyett: tessék megkóstolni!

A kukacka amúgy nem kényes jószág, egyedül a sütésre érzékeny, könnyen odaég. Elkészítése nagyon egyszerű, s aki egy kicsit is szereti a linzerféléket, azt menthetetlenül rabul ejti. Mi már több mint fél éve a rabjai vagyunk.

Mi kell a kredencből?

– keverőtál (vájling)
– konyhai mérleg
– nyújtódeszka
– kis-közepes méretű tepsi(k) sütőpapírral bélelve
– kés a kukackák szeleteléséhez

Mi kell a konyhából?

(Két kisebb tepsire való mennyiség; minőségi alapanyagokat használjunk!)

– 20 dkg finomliszt és 5 dkg grahamliszt keveréke (vagy 25 dkg finomliszt)
– 20 dkg langyos sütőmargarin (a recept szerint vajjal is készülhet, de úgy még nem próbáltam, mivel öcsike tejérzékeny)
– 10 dkg darált dió (a recept mandulát ír, ám mivel először dióval készítettem, és nagyon „bejött”, immár maradok ennél)
– 10 dkg porcukor

A forgatáshoz: vaníliás porcukor (ha az üvegházunkban éppen nem terem a vanília, használjunk művi vaníliás cukrot vagy ennek királyi változatát, az őrölt vaníliát is tartalmazó Bourbon vaníliás cukrot: kéttasaknyit keverjünk el 10 dkg porcukorban.

Hogy lesz ebből vaníliakifli (kukacka)?

Nem ördöngösség. A kimért hozzávalókat kis kacsónkkal alaposan összegyúrjuk, majd elcsodálkozunk, hogy milyen lágy lett a massza.:) Ám mielőtt még tátva maradna a szánk, bedugjuk egy időre a hűtőbe/mélyhűtőbe, hogy egy kicsit megkeményedjék, és sodorható legyen. Apropó, mélyhűtő! Kolléganőm szerint ez a fajta tészta kitűnően fagyasztható, így ha a családja kukackát rendel tőle, este csak kivesz egy előre elkészített adagot a mélyhűtőből, és reggel már sütheti is. Na engem ez a megoldás nem fenyeget, mert bármennyi adagot csinálok, még aznap elhasználom.

A sodrás stációi
A sodrás stációi

A frigóban jóállagosított tésztából szaggassunk kisalmányi darabokat, majd a nyújtódeszkán formáljunk belőle rudakat. Ezt a következőképpen csinálom: mindkét kezemmel – jobban mondva az ujjaimmal – elkezdem oda-vissza gurigatni a tésztát a deszkán, miközben a végek irányába kifejtett enyhe nyomással vékonyítom. Így persze anakonda hosszúságúra nyúlna, ezért időnként késsel elvágom (néha magától is elszakad), majd egyenként tovább sodrom. Mindezt addig folytatom, amíg kb. 1 centi vastag rudakat nem kapok. Ezeket mintegy 5 centis darabokra vágom, és kis kukacokat-kifliket formázok belőlük. Szoktam csinálni még gyűrűt, dorongot, S betűt, patkót – ám ezeket (is) gyorsan kell formázni, mert a kéz melegétől hamar megpuhulnak, összeesnek.

Hieroglifák a nyújtódeszkán
Hieroglifák a nyújtódeszkán

Fohász Vesta istennőhöz

Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk 2–3-as fokozatra (kb. 170–180 fok). Míg bemelegszik, rendezzük el a sütőpapírral bélelt tepsi(k)ben a műveinket. Ne kerüljenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben – sütőpor nélkül is – kissé megnőnek. A kimaradó kukackákat hagyjuk a gyúródeszkán.

Ami a sütési időt illeti, picit gondban vagyok, ugyanis 15 és 30 perc egyaránt előfordult már eddigi, rövidke praxisomban, pedig mindig ugyanúgy készítem a tésztát. Nyilván a liszttől is függ, de megkockáztatom, hogy a gáz fűtőértéke sem egyenletes. A legjobb, amit tehetünk, hogy gyakran ellenőrizzük a folyamatot, először 10-12 perc múlva. Vigyázni kell, mert az alja nagyon hamar megég! Jó módszer, ha időnként egy-egy kukackát késsel megfordítunk, hogy lássuk az alját: világos tejeskávé árnyalatúnál sötétebb ne legyen. Még egy fontos információ: szigorúan a legfelső rácson sütöm.

Kétszer szórom, kétszer szórom

Nem maradt más hátra, mint a kukackák vaníliás porcukorba forgatása. Először még melegen – de ne rögtön a sütőből történő kivétel után –, aztán ha kihűlt, újra fürdessük meg benne, a legjobb egyesével (óvatosan, törékeny!). Az első, meleg forgatáskor ne halmozzuk egymásra őket, mert az elkerülhetetlennél is jobban megolvad rajtuk a cukor (lásd a fenti fotót), bár a második szórásnál ez korrigálható.

A rajongói klub

Apu, bátyus, egy kisebb focicsapatnyi unoka- és más ismerős gyerkőc, aztán Kati, Kopi, Gábuc, Bálintka, na és persze jómagam – bocsánat a névsorolvasásért, csak megpróbáltam összegezni, kik vannak oda a vaníliás... szóval a vaníliakifliért a szűkebb környezetemből.

Talán nem véletlenül. :)

A recept Horváth Ilona örökbecsű szakácskönyvében is megtalálható.

Jó étvágyat kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.