A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tűpróba (blog)

Aromaterápia: tej(szín)es tormakrémleves

Maratoni hosszúságú beszámolóim sorát megtörve, pihenésképpen egy rövidebb epizóddal gazdagítanám konyhai kavarásaim naplóját. Múzsám ezúttal egy aromás krémleves volt – ám hogy inkább krémes legyen, mint rémes, szokásomhoz híven az első kapavágástól ismertetem az elkészítését.
Kiskertünk nemes tarackja

Talán még nem késő kikapálni, vagy inkább -ásni a kert végéből néhány tormagyökeret, főleg ha meg tudjuk állapítani, hogy melyik és mikor alkalmas erre. Én bizony híján vagyok ezen ismeretnek, sőt egy időben ki is akartam irtani a tormát a telkünkről, ami reménytelen vállalkozásnak bizonyult. Merthogy maga a növény is éppolyan bivalyerős, mint amilyen az aromája.

De már nem bánom, hogy kudarcot vallottam vele, mert az utóbbi hónapokban nagyon megkedveltük: a telki tormánkat egyelőre ugyan nem háborgattam, az üvegestorma-készletünket azonban hetente pótolni kell, pedig csak ketten járunk rá. (A minap aszalt füge mellé kanalaztam, érdekes volt az ízhatás.) :) Magától értetődő volt, hogy kipróbálom levesalapanyagként; ezúttal is számos receptet elolvastam (amihez elég sokat kellett böngészgetnem), mígnem a szimpatikusakat továbbfejlesztve megalkottam a sajátomat.

Fehér, de nem répa
Fehér, de nem répa

Mint azt már nyilván sejti a kedves Olvasó, levesünkhöz nemcsak ecetes tormára, hanem friss tormagyökérre is szükség lesz – amely a piacon minden további nélkül beszerezhető, csak arra kell ügyelni, hogy tényleg friss, azaz jó kemény legyen, már csak a reszelés végett is. ...De miért ne közöljem máris a hozzávalókat?

Mi kell a kredencből?
– egy 2 literes fazék
– egy másik fazék v. kisebb lábos
– citromreszelő
– kanalak, kések

Mi kell a konyhából (piacról)?
– 6-7 dl húsleves (1 leveskockából)
– 6-8 dkg frissen reszelt torma (1 közepes méretű gyökérből)
– 10 dkg minőségi, üveges ecetes torma (lehetőleg az erős fajtából)
– 1 közepes méretű vereshagyma
– 6-8 dkg vaj vagy margarin
– 4-5 csapott evőkanál liszt
– 3 dl tej
– pici csapvíz
– 1,5 dl főzőtejszín
– kristálycukor
– teáskanyálnyi morzsolt kakukkfű
– kávéskanálnyi őrölt fehérbors
– 1-2 evőkanálnyi citromlé
– a tálaláshoz sültszalonna-kockák és kenyér

Hogy lesz ebből krémleves...?

Először is készítsünk húslevest minimalista módra: dobjunk 6-7 dl forrásban lévő vízbe egy bűvös kockát, kevergetve oldjuk fel, majd vegyük le a tűzről és lefedve hagyjuk kihűlni.

Most jön a tormatisztítás és –reszelés! Bár a neten horrorisztikus történetek keringenek ezzel kapcsolatban – lélegeztetőgép, könnytenger és a többi –, nekem nem voltak efféle élményeim. Pedig meg is kóstoltam – mondjuk így nyersen tényleg felér egy lórúgással!:) Ha sikerült összeszedni a bátorságunkat, először tehát vékonyan hámozzuk meg, mint a fehérrépát, aztán citromreszelőn kezdjük el reszelni. Ha összegyűlt a kellő mennyiség, felhasználásig tekerjük be folpackkal – az esetleg megmaradt gyökeret is –, nehogy elszökjön (az aromája). :)

Konyhai erődemonstráció
Konyhai erődemonstráció

Most a 2 literes fazékban forrósítsuk meg a vajat/margarint, pirítsuk meg benne a kis kockákra vágott hagymát, majd a tűzről levéve szórjuk bele a lisztet. Keverjük jól össze – ha nagyon összeállna, dobjunk rá még egy kis zsiradékot –, majd tegyük vissza a tűzre, s alkossunk zsemleszínű rántást.
A tűzről ismét levéve engedjük fel a szokott módon, ez esetben kb. 1,5 dl hideg vízzel (nem baj, ha picit sűrű marad), majd néhány perc múlva öntsük nyakon a kihűlt húslevessel, a tejjel és a tejszínnel. A keverést már nem is mondom... Tegyük fel – immáron utoljára – a tűzre, és adjuk hozzá az ecetes tormát (a frissen reszeltet majd csak a végén!). Aztán jöhetnek az ízesítők, ízlés szerint: fehérbors, kakukkfű, citromlé, 2–7 evőkanál kristálycukor (mi édesszájúak vagyunk), esetleg pici só.

A tormalevessel lekenyerezhetjük vendégeinket
A tormalevessel lekenyerezhetjük vendégeinket

Lassú tűzön - lehetőleg fedő alatt - forraljuk fel, s még mielőtt kifutna, öntsük bele a reszelt tormát. Egy-két percig még hagyjuk bugyogni, aztán zárjuk el a tüzet – készen van. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kis tejet.

Reményeim szerint egy rendkívül ízletes, aromás krémleves várja a fazékban, hogy a tisztelt Olvasó felfedezze az értékeit. A tormát megszelídítette a tej, s bár nyoma sincs vad erejének, tekintélye bizony érződik. A bájos ízű kakukkfű, a citrom frissességüket adták a levesnek, a hagyma pedig mindezen ízt egybefogta. Az élményt a zsírjában sült szalonnakockák teszik teljessé, melyet tálaláskor szórunk a levesbe. Mi friss kenyeret kívántunk mellé, de legközelebb pirított zsemlyekockával is kipróbáljuk. Elárulom, hamar lesz legközelebb...

Te pedig, telki tormikám, növeszd a répáidat, mert jövőre szüret!:)

Jó étvágyat kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.