Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Az új év első napjaira rendszerint hírmondó se marad a karácsonyi bejgliből. Mit tehet ilyenkor egy mákfüggő cukrásztanonc? Sitty-sutty, összeüt egy pompás gubát – mely oly ízletes, hogy bokáját összeütve szalutál neki a megkínáltak serege.

No azért nem lesz itten egész pályás letámadás... Tudniillik a hagyományos guba, melyet Zemplénből származó édesanyám bobajkának hívott, kelt tésztából készül, s mint ilyen, jóval időigényesebb az elkészítése. Egyszer majd, már csak az iránta érzett tiszteletből is, bizonyára megpróbálkozom a klasszikus verzióval, most azonban a kiflikarikás guba rejtelmeibe avatnám be t. Olvasóimat, a magam sajátos stílusában. :)

Ez még tavalyi sütésű :)
Ez még tavalyi sütésű :)

Gubarecept sok van, és még annál is több: készülhet dióval, mákkal, esetleg túróval, gazdagítható mazsolával, aszalt gyümölccsel, mézzel, megkoronázható vaníliasodóval, sőt a pudling is „gubaképes”, sokan pedig, tölteléktől függetlenül, a sütőben pirult kiflikarikákra szavaznak. Nos én újfent Anyócácska receptjét tekintettem kiindulópontnak, és – az első gubázás tapasztalatával felvértezve – 2011 első délelőttjén ismét nekiláttam szalámitaktikázni. :)

Fűszeres mákos guba

Új év — új(ra) fogyókúra
Új év — új(ra) fogyókúra

Hozzávalók (4-6 kiadós adaghoz):
10 db normál méretű, „sima” kifli
1 liter 2,8% zsírtartalmú tej
5 egész tojás
4 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
A „töltelék”-hez:
40 dkg darált mák
30 dkg porcukor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál reszelt citromhéj
valamint
mazsola (ízlés szerint)
vaj/margarin

Elkészítés: A mákos guba készítése a sütés előtti második napon, a kiflivásárlással kezdődik. :) Nagyjából ugyanis ennyi idő alatt száradnak optimálisra (nem kőkeményre), azaz mohón isszák majd magukba az édes tejet. Ám vigyázat: nejlonba téve befülledhet a kifli, tároljuk papírzacskóban (vagy kenyértartóban, ha befér). Még egy „apróság”: feltétlenül vigyenek magukkal a közértbe szögmérőt, hiszen csakis szabványos ívű kifliből készülhet jó guba!
(Tréfás kedvemben vagyok, na!) :)

Áztatás után
Áztatás után

Karikaland

A szikkadt-tikkadt kifliket fűrészfogú késsel kb. 1 centi vastag karikákra vágjuk, félretesszük. A mákot kimérjük, elkeverjük a porcukorral, a fahéjjal és a citrom héjával (mazsolával), majd kb. 15-20 dkg-nyit kiveszünk belőle. Félretesszük ezeket is. Ezután a tojásokat egy jókora edénybe (legjobb a bonyhádi vájling) :) ütjük, habverővel felhabosítjuk, majd elkeverjük a kristály- és vaníliacukorral. Ráöntjük a tejet, és sárgálló nedűt kavarunk.

Máris elkezdhetjük felfűteni a kemencét. Míg eléri a 200 fokot, keressünk egy méretes, lehetőleg kerek, magas falú tűzálló tálat (ennek híján én egy 24 cm átmérőjű zománcos bonyhádit szemeltem ki), s puha vajjal kenjük ki.

Szerintem erre kell még mák...
Szerintem erre kell még mák...

Aztán egy adag (8-10 db) kiflikarikát néhány másodpercre merítsünk a tojásos-cukros tejbe, majd szűrőkanálra téve rakjuk át a kivajazott sütőedénybe. Ha összejött egyrétegnyi kifli, bőven szórjuk meg a mákkal. A mákra áztatott kiflikarikákat rakunk, megint mákosítunk, és így tovább, amíg a készlet tart. Felülre bőven adagolt mák kerüljön. (Nekem három-három réteghez volt elég az alapanyag.) Ha marad cukros tej, egy keveset locsolhatunk a tetejére. Aztán egy kicsit rázogassuk meg az edényt, végül potyogtassunk bele bőven apróra vágott vaj/margarin darabkákat.

Gubóból lesz a guba :)
Gubóból lesz a guba :)

Guba a gubához

Nincs más dolgunk, mint az előmelegített sütőbe tolni gubaságunkat, és egyrészt az ízek vegyülése, másrészt a fent, s széleken tanyázó karikák ropogóssá pirulása érdekében 20—40 percig ott is tartani. A tálalás izgalmát a félretett cukros mákkal fokozom: „befoltozom” vele a tejben-vajban fürösztött karikák mákbundája alól esetleg még kikandikáló fehér foltokat. :)

Egy tál étel

A tányérokat bőven megpakolva kitűnő egytálétel lehet a guba (tanúsítom, tanár úr!), egy sós habitusú leves követőjeként pedig remek második fogás. Mikróba téve pár perc alatt felmelegszik, de langyosan, sőt hidegen is finom (egyetértek, Pistuc bácsi!). Mint látjuk, fogyasztásának módja igen sokrétű, hát még ha a különböző változatokat is ide számítjuk! A variációs lista első helyén nálam a diós guba áll, melyet minden bizonnyal ki fogok próbálni. Önök se legyenek restek játszani az ízekkel, hiszen ez a sütés-főzés lényege – de az első a mákos legyen! :)

Selymes kiflikarikák máközönben - nagyon finom!
Selymes kiflikarikák máközönben - nagyon finom!

Mielőtt elbúcsúzom, hadd osszam meg Önökkel torkos maci barátom mákonyos négysorosát (vajh miket művel még ez a jószág, míg én főzök...?). Esetleges gratulációikat a Kerek erdőbe címezzék! :)

Gubáné esete a magándetektívvel

Mák-szemek szikráznak a sötétben:
Tán Gubáné issza sörét. Vagy nem...?
— Ó, piá(t)ról nincs itt szó, kérem!
Mákot darál, szemenként, a férjem.

Jó étvágyat kíván:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.