A mák a magyar gasztronómiában hagyományosan fontos szerepet tölt be, elsősorban különböző édességek, desszertek fő alapanyaga. Az év végi ünnepek kapcsán különös jelentőséget kap, hiszen a karácsonyi bejgli sokak számára elképzelhetetlen lenne gazdag máktöltelék nélkül.
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége, ahová például a pipacs is tartozik, mérsékelt és hideg égövi növény.
Elsősorban finom, gazdag ízvilága miatt fogyasztjuk, de fontos, hogy tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitaminnal, valamint vassal, cinkkel, mangánnal, foszforral és magnéziummal. Kiemelkedő kalciumforrás, mely foszfortartalma révén segíti a hatékony felszívódást, így támogatja a csontok egészségét, hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez és a fogképzéshez. Jó hatással van a vérkeringésre, csökkenti a vérnyomást, és erősíti az immunrendszert, emellett stresszoldó és idegerősítő hatása is ismert. A mákmagok béltisztító tulajdonságukkal óvják a gyomor nyálkahártyáját, segítenek a bélcsatornák tisztításában, miközben a székrekedés vagy puffadás ellen is hatékonyak. Jótékonyan befolyásolják a koleszterinszintet, serkentik a szellemi teljesítményt, és gyulladáscsökkentő hatásuk révén sebek, valamint menstruációs panaszok kezelésében is segítségül hívhatók.
A mákot étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk: a ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Naponta 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.
Az elmúlt években egyre mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni mák vásárlásakor: a KSH adatai szerint 2021-ben 2088 forintba került egy kiló mák, 2022-ban 2309 forint volt, tavaly pedig már átlagosan 2733 forintért tudtunk megvásárolni egy kilogramm mákot. Most a budapesti termelői piacokon a hazai étkezési mákot 2480 és 3500 forint közötti áron, a nagyobb szupermarketek polcain pedig 2435 és 3156 forint kilónkénti áron vásárolhatunk mákot.
Mák vásárlásakor érdemes néhány szempontot figyelembe venni, hogy a lehető legjobb minőséget válasszuk, és így a belőle készült édességek tökéletesek legyenek.
A mák tovább megőrzi a frissességét, ha lefagyasztjuk, hiszen az avasodási folyamatot, ami a mákban található természetes olajok miatt természetes jelenség, a hűtés lelassítja. A darált és az egész mákot is légmentesen záródó tasakba vagy edénybe tegyük a fagyasztóba. Ezzel a módszerrel a mák akár egy évig is tárolható. Felhasználás előtt a fagyasztott mákot szoba-hőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
A mák számos gyógyszer alapanyaga: elsősorban a máktok szárított tejnedvét használják fel ehhez, amely gazdag fájdalomcsillapító és görcsoldó alkaloidokban.
Ha szeretnél egy isteni finom mákos édességet készíteni, válogass a finomabbnál finomabb mákos receptjeinkből!
(Forrás)
Kiemelt kép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.