Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Érdekességek

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock
Újabb rossz hír érkezett a magyar zöldségpiacról. Nagyon úgy fest, hogy idén teljesen megszűnik a hazai hagymatermesztés, vele együtt pedig a makói vöröshagymától is elbúcsúzhatunk. A folyamatot az aszályos időjárás is felgyorsította, így azok a gazdák is feladni kényszerültek a termelést, akik a végsőkig kitartottak.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben a vöröshagyma hazai termőterülete folyamatosan csökkent, mára gyakorlatilag teljesen megszűnt a hazai hagymatermesztés. Húsz évvel ezelőtt még 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel Makón és környékén, idén ez a szám mindössze 20-30 hektár.

Na de mi vezetett a makói hagyma eltűnéséhez? Leginkább két problémának köszönhető, ami szinte teljesen kinyírta a területet. Az egyik, hogy a helyi vöröshagyma-termesztés nem igazán tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal, a másik pedig az aszály, ami olyan súlyos veszteségeket okozott, hogy az ország déli részén az elvárható mennyiség felével végzett.

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock
Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock

Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint bármennyire is rosszul fest a helyzet, még nincs minden veszve. Az ágazat megmenthető lenne a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésével, így a még ambiciózus gazdák a déli régiókban is újra megjelennének annak ellenére, hogy néhány éve már feladták a hagymatermesztést - írja a Magyar Nemzet.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.