Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben a vöröshagyma hazai termőterülete folyamatosan csökkent, mára gyakorlatilag teljesen megszűnt a hazai hagymatermesztés. Húsz évvel ezelőtt még 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel Makón és környékén, idén ez a szám mindössze 20-30 hektár.
Na de mi vezetett a makói hagyma eltűnéséhez? Leginkább két problémának köszönhető, ami szinte teljesen kinyírta a területet. Az egyik, hogy a helyi vöröshagyma-termesztés nem igazán tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal, a másik pedig az aszály, ami olyan súlyos veszteségeket okozott, hogy az ország déli részén az elvárható mennyiség felével végzett.
Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint bármennyire is rosszul fest a helyzet, még nincs minden veszve. Az ágazat megmenthető lenne a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésével, így a még ambiciózus gazdák a déli régiókban is újra megjelennének annak ellenére, hogy néhány éve már feladták a hagymatermesztést - írja a Magyar Nemzet.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.