Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Érdekességek

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock
Újabb rossz hír érkezett a magyar zöldségpiacról. Nagyon úgy fest, hogy idén teljesen megszűnik a hazai hagymatermesztés, vele együtt pedig a makói vöröshagymától is elbúcsúzhatunk. A folyamatot az aszályos időjárás is felgyorsította, így azok a gazdák is feladni kényszerültek a termelést, akik a végsőkig kitartottak.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben a vöröshagyma hazai termőterülete folyamatosan csökkent, mára gyakorlatilag teljesen megszűnt a hazai hagymatermesztés. Húsz évvel ezelőtt még 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel Makón és környékén, idén ez a szám mindössze 20-30 hektár.

Na de mi vezetett a makói hagyma eltűnéséhez? Leginkább két problémának köszönhető, ami szinte teljesen kinyírta a területet. Az egyik, hogy a helyi vöröshagyma-termesztés nem igazán tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal, a másik pedig az aszály, ami olyan súlyos veszteségeket okozott, hogy az ország déli részén az elvárható mennyiség felével végzett.

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock
Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock

Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint bármennyire is rosszul fest a helyzet, még nincs minden veszve. Az ágazat megmenthető lenne a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésével, így a még ambiciózus gazdák a déli régiókban is újra megjelennének annak ellenére, hogy néhány éve már feladták a hagymatermesztést - írja a Magyar Nemzet.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.