Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Érdekességek

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock
Újabb rossz hír érkezett a magyar zöldségpiacról. Nagyon úgy fest, hogy idén teljesen megszűnik a hazai hagymatermesztés, vele együtt pedig a makói vöröshagymától is elbúcsúzhatunk. A folyamatot az aszályos időjárás is felgyorsította, így azok a gazdák is feladni kényszerültek a termelést, akik a végsőkig kitartottak.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben a vöröshagyma hazai termőterülete folyamatosan csökkent, mára gyakorlatilag teljesen megszűnt a hazai hagymatermesztés. Húsz évvel ezelőtt még 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel Makón és környékén, idén ez a szám mindössze 20-30 hektár.

Na de mi vezetett a makói hagyma eltűnéséhez? Leginkább két problémának köszönhető, ami szinte teljesen kinyírta a területet. Az egyik, hogy a helyi vöröshagyma-termesztés nem igazán tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal, a másik pedig az aszály, ami olyan súlyos veszteségeket okozott, hogy az ország déli részén az elvárható mennyiség felével végzett.

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock
Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk /Fotó: Shutterstock

Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint bármennyire is rosszul fest a helyzet, még nincs minden veszve. Az ágazat megmenthető lenne a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésével, így a még ambiciózus gazdák a déli régiókban is újra megjelennének annak ellenére, hogy néhány éve már feladták a hagymatermesztést - írja a Magyar Nemzet.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.